Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2019
ZPStest 2019
28. november 2019

Objavljamo rezultate testa cvetličnega medu in termovk. Zmagovalka je najdražja termovka na testu (53€), a tik za petami ji je za polovico cenejša konkurentka. Ljubitelji kave nikar ne spreglejte rezultatov testa aparatov za pripravo espressa, če imate raje cappuccino, bo zanimiv tudi test penilnikov mleka. Med preizkusom naprav za oblikovanje pričeske (ravnalnikov in kodralnikov las) je kar preveč izdelkom težavo predstavljal test varnosti. Objavljamo tudi teste slušalk, tabličnih računalnikov in računalniških monitorjev. Na testu brezžičnih prenosnih zvočnikov smo preizkusili zvočnike med 380 € in 30€, za dober prenosni zvočnik boste morali odšteti 100 evrov in več. Zmagovalec stane 180€. 

Zavarovanje odgovornosti
Kaj storiti, ko škodo povzročite drugemu? V poplavi možnosti različnih zavarovanj je zavarovanje odgovornosti pri nas manj znano. Pokriva primere, ko s svojim dejanjem povzročimo materialno ali nematerialno škodo, oškodovanec pa denarno odškodnino zahteva prek zavarovalnice ali na sodišču v civilni tožbi.

Marsikdo niti ne ve, da ima zavarovanje odgovornosti pravzaprav že sklenjeno, saj ga slovenske zavarovalnice zelo pogosto ponujajo v okviru zavarovanja nepremičnine. V prispevku smo se zato omejili na ta najbolj pogost primer, vse zavarovalnice, razen Merkurja, pa omogočajo tudi samostojno zavarovanje odškodninske odgovornosti, kar lahko pride prav, če nimate možnosti zavarovanja nepremičnine. So pa premije pri tovrstnem samostojnem zavarovanju precej visoke.

Predstavljamo višine zavarovalne vsote, obseg kritja ter izjeme, v katerih zavarovanje ne velja. Predstavljamo tudi nekaj primerov iz resničnega življenja, ki so lahko vzrok za odškodninske zahtevke.

favicon Člani ZPS lahko revijo ZPStest preberejo tudi na spletu

Test termovk
Kako dolgo zadržijo temperaturo? V največji meri kakovost določa izolativna sposobnost, ki ni le najpomembnejši, ampak tudi najobsežnejši del testa. Z meritvami smo preverjali, kako se s časom spreminja temperatura vsebine. Preizkušali smo, ali steklenice še tesnijo, če se zvrnejo, kako se obnašajo pri uporabi, kako so izdelane, kako odporne so proti padcem in pri dolgotrajni uporabi.

Testi kažejo, da so obljube o štiriindvajseturnem učinku pretirane, nekaj ur pa večina solidno zadrži temperaturo.

Test cvetličnega medu
Kakovost je iz Slovenije! Rezultati so razveseljivi – testirani vzorci so dobili najmanj povprečno oceno, večina dobro, med najboljšimi pa so bili prav vzorci slovenskega porekla.
V akreditiran laboratorij smo poslali 11 vzorcev medu, ki smo jih kupili avgusta letos pri različnih večjih trgovcih po Sloveniji (dm, Hofer, Jager, Lidl, Mercator, Spar), prodajalcih na ljubljanski tržnici in v manjših trgovinah v ljubljanskem mestnem središču. Izbrali smo izdelke domačih in tujih proizvajalcev.

V laboratoriju smo preverili parametre sestave medu in morebitne ostanke zdravil za zatiranje bolezni v panju, ugotavljali smo tudi potvorjenost medu, z mikroskopsko analizo peloda pa preverili botanično in geografsko poreklo. Potrošnike smo povprašali po stopnji ugajanja vzorcev in preverili skladnost označbe z zakonodajo. Pri končni oceni smo vključili tudi trajnostni vidik, pri čemer smo upoštevali oddaljenost države porekla, različne certifikate in embalažo. Glede na rezultate testa lahko zaključimo, da so v povprečju najboljši prav izdelki slovenskega porekla.

Veš, kaj ješ: z zdravo malico lažje zdržimo do kosila
Zdravo in okusno malico lahko hitro pripravite sami, pri čemer ne potrebujete posebnih kuharskih veščin. Malica naj bo manjši obrok, a ravno dovolj velika, da vas nasiti in z njo vnesete v telo pomembna hranila. Shranite jo v stekleno posodo, kozarec s pokrovom ali steklenico (smoothie), tako bo vedno pri roki, ko vas zagrabi lakota. Če zjutraj nimate časa, jo pripravite večer prej.

Jogurti: razlike med njimi so lahko velike
Navadni, zgoščeni, grški… skyr? Ponudba različnih vrst jogurtov je zelo velika, opisujemo glavne značilnosti posameznih vrst jogurtov in jih ponazarjamo s primeri izdelkov iz naših trgovin.

Vrste kave in načini priprave
Med vrstami kavovcev, skupaj jih je okrog šestdeset, sta med najpomembnejšimi arabica in robusta. Različne vrste dajejo različne plodove, kar se odraža v okusu kave. Na razlike v okusu vplivajo tudi klimatske razmere, podlaga, na kateri rastejo rastline, način obiranja, obdelave zrn, skladiščenja in transporta. Poznate razlike med espressom, americanom, doppiom, ristrettom, cappuccinom….macchiatom? Preverite!

Test aparatov za pripravo espressa
Preizkusili smo samodejne in ročne kavomate, ter kavomate na kapsule. Odličen espresso lahko pripravimo tudi doma. Na testu aparati od 1500€ do 90€. Dobra novica je, da so vsi testirani kavomati dobili dobre ocene, kar pomeni, da med izbranimi modeli ne morete kupiti slabega. Žal to ne pomeni, da se boste v množici različnih vrst aparatov in široki paleti modelov različnih proizvajalcev zlahka znašli.

Razmišljate o nakupu? Preden se odločite, preverite rezultate testa in ceno – le te so zelo dinamične in nihajo celo na dnevni ravni, razlike med ponudniki istega modela so lahko tudi do 50 odstotkov, predvsem pri najdražjih modelih.

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP

Test penilnikov mleka
Popolna mlečna pena za cappuccino: ljubiteljem te oblike kave danes ni več treba v bližnji lokal, saj lahko mlečno peno za cappuccino s precej preprostimi napravami pripravimo kar doma. Kakšne so te naprave in kako preprosto je pripraviti peno? Kako čvrsta in obstojna bo? Kakšna bo pena iz sojinega napitka? Na testu smo preizkusili ročne naprave in električne aparate za pripravo mlečne pene.  Najboljše naprave so za las ujele oceno `dobro´.

Tržni pregled kavnih kapsul
Cappuccino iz kapsule. Cappuccino, ki ga v samodejnem ali ročnem kavomatu pripravimo z navadnim mlekom, ne vsebuje aditivov, pri kapsulah pa je to prej izjema. Le dva izdelka jih ne vsebujeta, dvema je dodan emulgator (lecitin), najdaljši seznam aditivov pa je pri izdelkih z mlečnim napitkom. Vsebujejo stabilizatorje, sredstvo proti sprijemanju, emulgatorje, barvilo in aromo. V štirih izdelkih smo med stabilizatorji našli tudi aditive iz skupine fosfatov (E338 do E452), ki se jim je bolje izogniti, saj prevelik vnos fosforja našemu telesu škodi (vpliva na demineralizacijo kosti in na delovanje srčno-žilnega sistema).

Biorazgradljive vrečke– niso vse primerne za domači kompost
Ko kupujemo izdelke iz bioplastike, bodimo pozorni na oznako na izdelku, ki nam pove, v kakšnih pogojih se bo izdelek razgradil – zgolj v pogojih industrijskega kompostiranja ali tudi na domačem vrtu oziroma v kompostniku.

Praznično – z mislijo na okolje
Praznična krasitev doma z zimzelenim zelenjem že od nekdaj simbolizira moč življenja sredi mrzle in turobne zime. Če tudi sami cenimo to sporočilo, je prav, da si omislimo takšno novoletno smrečico ali božično drevesce, ki je zraslo v naravi in na poti do nas pripotovalo čim manj kilometrov, saj to močno obremenjuje okolje.

Test aparatov za oblikovanje las
Z aparati za domačo rabo do lepe pričeske. Preizkusili smo ravnalnike in kodralnike las, pri slednjih nas je med drugim zanimalo tudi, ali razlika v ceni med t.i. curlerji in klasičnimi figaroji odtehta razliko v kakovosti kodrov in pripročnosti pri uporabi. Za takšne naprave lahko odštejete od 20 € pa tudi do 200 €. Največjo težavo pa je nekaterim izdelkom predstavljal preizkus varnosti.

Članske ugodnosti: Spletni primerjalniki testiranih izdelkov
Člani Zveze potrošnikov Slovenije imate v okviru letne članarine na voljo veliko ugodnosti – neomejen dostop do vseh vsebin na spletnem portalu www.zps.si, dostop do vseh rezultatov testiranj in spletnih primerjalnikov, 12 številk revije ZPStest (v tiskani obliki, na spletu in v mobilni aplikaciji), pravno svetovanje, svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov.
Lani ste nam zaupali, da so spletni primerjalniki testiranih izdelkov ena od ugodnosti, ki so vam najpomembnejše in jih poleg rezultatov drugih testov najpogosteje iščete na našem portalu, zato se trudimo, da objavimo čim več tovrstnih vsebin. Trenutno je na voljo že 36 primerjalnikov, saj vsako leto dodamo nekaj novih. Z njimi lahko preverite lastnosti vseh testiranih izdelkov, posebej so izpostavljeni tisti, ki so naprodaj v Sloveniji. Da bo izbira še lažja, lahko med seboj hkrati primerjate do pet izbranih izdelkov.

Test slušalk
Več denarja, več glasbe – a obstajajo tudi dobre in cenovno zelo ugodne izbire. Seveda, če poznate rezultate testa. So lahko slušalke za 30€ bolj kakovostne od slušalk za 200€? Na našem testu se je izkazalo, da je to mogoče.

Preizkusili smo vse tri kategorije slušalk (za v uho, za na uho in tiste, ki objamejo uho), v vsaki kategoriji najdemo različne modele, ki se ne razlikujejo le v ceni, temveč tudi v kakovosti zvoka, ergonomiji uporabe in načinu povezave.

Test brezžičnih prenosnih zvočnikov
Naj bo čim večji in kolikor je mogoče glasen. Kakovostni prenosni zvočniki so še vedno nujen dodatek telefonu vsakega glasbenega navdušenca. Če kje, potem pri prenosnih zvočnikih velja pravilo – kolikor denarja, toliko muzike. Za solidnega boste morali odšteti okrog sto evrov, za res dobrega še kakšnega stotaka več. To potrjujejo tudi rezultati tokratnega primerjalnega testa. V skupni oceni ima največjo težo kakovost zvoka, sledita ji prenosljivost in vzdržljivost baterije. To so tudi glavne lastnosti, ki pomagajo sprejeti optimalno nakupno odločitev.

Pametni telefoni
Na vrh lestvice vseh rezultatov testiranj pametnih telefonov se uvrščajo dražji Applovi in Samsungovi telefoni s ceno blizu tisoč evrov. Večina uporabnikov pa verjetno ni pripravljena plačati toliko, zato smo v reviji izbrali šest najboljših pametnih telefonov s cenami osnovne različice od 200 do 300 evrov, ki jih predstavljamo v preglednici. Vsi rezultati preizkušenih pametnih telefonov pa so v primerjalniku na naši spletni strani.

Test tabličnih računalnikov
Ni dvoma, da so tablični računalniki zanimive in uporabne naprave, vsaj dokler ste sprijaznjeni z njihovimi omejitvami.. Blestijo namreč v vlogi dodatne družinske naprave, bodisi kot dodaten solidno velik zaslon za gledanje vsebin linearne televizije ali storitev pretočnega videa bodisi kot družinski informacijski portal ali informacijsko središče pametnega doma. V zadnji vlogi jih bomo verjetno v prihodnje uporabljali še pogosteje.

V primerjalnem testu smo velik poudarek dali priročnosti uporabe, kjer se skrivajo kakovost delovanja zaslona na dotik, dorečenost zasnove in uporabniškega vmesnika, tudi gladko delovanje aplikacij. Velik del k oceni prinese tudi univerzalnost naprave oziroma kakovost izvedbe opravil, kot so brskanje po spletu, gledanje videov, predvajanje glasbe, in elektronska pošta. V primerjalniku so letošnji in lanski modeli, ki jih lahko kupite v naših spletnih in klasičnih trgovinah.

Test računalniških monitorjev
Za kakovost ni treba odšteti celega premoženja. Tudi če prisegate na prenosni računalnik, vam bo monitor v določenih primerih močno olajšal delo. Velikost in kakovost slike bi morala biti edina za nakupno odločitev pomembna tehnična podatka, vendar nas dostikrat preslepijo drugi, manj pomembni, na primer oblika ali vgrajeni zvočniki. Niso odveč, a če je zaslon premajhen, slika na njem pa grozna, je vse drugo brez pomena.

Za večino monitorjev boste odšteli tja do 500 evrov, dražji so namenjeni posebnim zahtevam, zato jih težko uvrstimo v kategorijo izdelkov za običajno domačo rabo. Za naprave z dobrim razmerjem med ceno in tem, kar ponujajo, boste v povprečju odšteli okrog 300 evrov, za oba zmagovalca na testu celo malo manj.

Nakup smučarske opreme
Racionalno, funkcionalno, tudi modno? Ponudba najrazličnejše opreme je iz leta v leto bolj pestra, a to ne pomeni, da je izbira tudi bolj preprosta. Prej nasprotno. Nakup ob pravem času pa lahko pomeni več sto evrov prihranka.

Darilo, darilni bon ali kartica
Nakupovanje daril je za marsikoga stresna prednovoletna obveznost. Če se je lotimo premišljeno in dovolj zgodaj, je lahko tudi prijetno opravilo, z izbiro pravega darila bomo razveselili tudi obdarovanca.

Kako financirati praznične nakupe?
Zadolževanja naj bo čim manj! Seveda je denar za darila ter praznična kosila in večerje najbolje prihraniti med letom, a če tega niste storili, še ne pomeni, da morate leto 2019 končati v minusu in z dolgovi. Izdatke prilagodite svojim zmožnostim in čim manj posegate po različnih oblikah kreditov. Pripravili smo pregled financiranj, ki jih ponujajo banke in hranilnice, vi pa naredite načrt izdatkov in jih (čim več) pokrijte s tekočimi prihodki. Če se odločite za bančno financiranje, naj bo to čim cenejše, poskusite ga tudi čim prej odplačati.

Imate svoj denar pod nadzorom?
Nasveti za finančno miren vstop v leto 2020. Denar je – poleg hujšanja – ena najpogostejših tem: »manj bom zapravljal/a«, »postavil/a si bom varčevalne cilje«, »začel/a bom varčevati za pokojnino« … A potem pride december in nas finančno izžame. Da bi bilo uresničevanje finančnih ciljev v letu 2020 nekoliko lažje, smo za vas pripravili nekaj kratkih nasvetov – za manj obremenjene praznike in bolj miren začetek leta 2020.

Skupaj s podatki k (naj)boljšemu ponudniku
Ste kdaj pomislili, katere osebne podatke imajo o vas banke, zavarovalnice, klubi zvestobe, ponudniki elektronske pošte in ponudniki družbenih omrežij na podlagi vaših profilov na teh omrežjih? Če menjate banko ali ste zvestobo obljubili drugemu trgovcu, lahko podatke, ki ste jih v preteklosti posredovali nekdanji banki in trgovcu, prenesete k novim izbrancem.

Vprašali ste
Odgovarjamo na najzanimivejša vprašanja minulega meseca. Med drugim članu, ki ga zanima, ali mora v obdobju obvezne in podaljšane garancije za ohranjanje njene veljavnosti res servisirati svoj avtomobil pri pooblaščenih serviserjih.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA