Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2019
ZPStest 2019
10. oktober 2019

Testi: žepni robčki, kreme za roke, sušilniki perila, zimske pnevmatike in prenosne ogrevalne naprave. Pod drbnogled smo vzeli stroške pogreba.

Pogreb: koliko denarja potrebujemo?
Izračunali smo, koliko stane pogreb – v Ljubljani znaša cena za standardni pogreb približno 1400€. pišemo tudi o tem, v kakšnem znesku lahko pri pogrebu pomaga država in komu pogrebnina pripada.

faviconČlani ZPS lahko revijo ZPStest berejo tudi na spletu

Pogrebna zavarovanja
Pri nas je `varčevanje za pogreb´ med starejšimi prisotno od nekdaj, svojo priložnost pa so predvsem po ukinitvi pogrebnine kot univerzalne pravice zaznale tudi zavarovalnice in ponudile produkte, s katerimi se lahko za stroške pogreba zavarujemo. Predstavljamo lastnosti in značilnosti teh zavarovanj, izračunali pa smo tudi, koliko denarja približno bomo potrebovali za pogreb, da bomo svojce razbremenili teh stroškov.

Test žepnih robčkov
Papirnati robčki morajo biti dovolj močni, da zadržijo silo, ki nastane med usekovanjem. To lastnost smo preverili s testom razpoka. Druga pomembna lastnost je vpijanje tekočine, ki mora biti čim hitrejše. Z mehanskimi lastnostmi preizkušenih robčkov smo lahko zadovoljni, a testa s tem še nismo zaključili, saj smo preverili še njihovo kemijsko in mikrobiološko čistost. Razlike v ceni so velik – kaj pa v kakovosti?

Test krem za roke
Hladnejši meseci koži na rokah ne prizanašajo, zato smo evropske potrošniške organizacije še pred zimo preverile, kako kakovostne so kreme za roke, ki jih najdemo na policah trgovin in drogerij. Na velikem mednarodnem testu smo v laboratoriju in na praktičnem preizkusu preverili 50 različnih krem za roke, v številčni mednarodni konkurenci se je pomerila tudi legendarna slovenska `48-ka´. Objavljamo rezultate za 22 izdelkov, ki jih lahko kupite v slovenskih trgovinah. Dobri izdelki so na voljo v vseh cenovnih razredih, povsem na vrhu pa je krema za katero ni treba seči globoko v žep.

Test sušilnih strojev
Vsi testirani modeli, za katere objavljamo rezultate testa, dobro sušijo perilo. Dobro sušenje pomeni, da bomo iz bobna vedno dobili pričakovan rezultat – enakomerno suha oblačila, na stopnji vlažnosti, kot jo potrebujemo: za likanje malce bolj vlažna, za v omaro pa ustrezno manj. Za to skrbijo tipala in kontrolna enota sušilnega stroja, ki upravlja izbrani program. Tu testiranim modelom ne moremo veliko očitati. Bombažno perilo sušijo dobro, sintetične materiale pa nekateri malce slabše, a večina ustrezno.

Kje so torej razlike? Kot pričakovano, so modeli brez toplotne črpalke najcenejši in zelo potratni, zato jih lahko priporočimo le za zelo občasno uporabo, na primer v počitniški hišici. Za skoraj enako ceno lahko dobimo že najcenejši model s toplotno črpalko, ki je neprimerno boljši nakup.

Tržni pregled piškotov za dojenčke in majhne otroke
Jih dojenček res potrebuje? V trgovinah jih najdemo na posebnih policah z otroško hrano, glede na navedbe na embalaži so večinoma primerni že za dojenčke pred prvim letom starosti. V nakupovalnem vozičku pogosto končajo zato, ker so praktični za uporabo, tako doma kot na sprehodu ali otroškem igrišču. Podrobneje smo pregledali 15 piškotov za dojenčke in malčke.

ZPS nasvet: čeprav so piškoti praktični za uporabo, so energijsko gosto živilo, večinoma jim je dodan sladkor, zato jih ne priporočamo otrokom do prvega, še bolje do drugega leta starosti. Za grizljanje otroku raje ponudite kuhan korenček, rezino sira, nesladkan pekovski izdelek (žemlja) ali narezano sadje.

Objavljamo tudi pogovor z doc. dr. Evgenom Benedikom, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, zaposlenem na kliničnem oddelku za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko Pediatrične klinike UKC Ljubljana, ki je specializiran za prehrano dojenčkov in otrok.

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP

Sadna malica v vrtcih
V okviru programa `Veš, kaj ješ? Da, vem!´, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana, smo pripravili delavnice o hrani in prehrani za vrtče¬vske otroke, osnovnošolce in dijake. Delavnice smo že izvedli v devetih skupinah dveh lju¬bljanskih vrtcev. Ob pomoči konkretnih izdel¬kov, slikovnega materiala in igre smo se pogo¬varjali o pomenu sadja v vsakodnevni prehrani in odgovorili na vprašanje, zakaj je pomembno zajtrkovati. Odkrivali smo, da je sadje vseh barv mavrice in z njim na krožnikih ustvarjali barvite skulpture, ki so jih nato otroci z veseljem poje¬dli za malico.

Test zimskih pnevmatik
Pri avtomobilih po pričakovanjih, kombiji spet zdrsnili. Za test osebnim avtomobilom namenjenih pnevmatik smo tokrat izbrali velikost 185/65 R15, ki je najpomembnejša v nižjem avtomobilskem razredu. Med 15 preizkušenimi pnevmatikami so le tri dobile oceno dobro, kar pomeni, da v nobeni od pomembnih lastnosti niso izkazale večjih pomanjkljivosti. Preostale pnevmatike s povprečno oceno so imele vsaj manjše težave na več podlagah ali/in težave s previsoko obrabo. Če pnevmatike s povprečno oceno lahko vsaj deloma priporočamo, pa to skoraj ne velja več za Savino pnevmatiko, ki je na mokrem dobila zgolj oceno pomanjkljivo – ne nazadnje se v zimskih mesecih pogosto vozimo vsaj po vlažnih cestah. Še slabše se je izkazal Toyo s tako slabim bočnim oprijemom na s snegom prekriti cesti, da si ne zasluži višje ocene od nezadovoljivo.

Če je vsaj razporeditev rezultatov pri pnevmatikah za avtomobile nekako pričakovano povprečna, pa je pri testu zimskih pnevmatik za kombinirana vozila zgodba ponovno enako nespodbudna kot pri testu letnih pnevmatik. Le trem modelom je uspelo priplezati do povprečne skupne ocene. S stališča varnosti je zgodba s pnevmatikami za kombinirana vozila seveda negativna. Če upoštevamo dejstvo, da marsikdo s kombijem zamenja družinski avtomobil, predvsem pa se z njimi vozijo številni otroci v šolo ali v športnih društvih in drugih združenjih, ne smemo sprejeti slabše varnosti na račun manjše obrabe. Če je le mogoče (označeno je v homologaciji), priporočamo, da tudi na kombije namestite pnevmatike za osebna vozila (z večjim indeksom obtežitve). Če to ni mogoče, se je dobro zavedati pomanjkljivosti namenskih pnevmatik in temu prilagoditi vožnjo.

Test: Prenosne ogrevalne naprave
Primerne le za dogrevanje. Prenosne ogrevalne naprave so daleč od tega, da bi bile energijsko varčne, a v prehodnih obdobjih, ko se še ne splača zagnati centralnega ogrevalnega sistema, pridejo še kako prav. Prav tako v počitniški hiši ali konec poletja v prikolici na morju, ko so noči že precej hladne. Predstavljamo rezultate testa ogrevalnih naprav, a je ponudba preizkušenih modelov na našem trgu precej omejena. Pripravili smo številne nasvete za nakup in izračun kako močno napravo potrebujemo, ter zapisali koristne nasvete za uporabo. Ne pozabite – ogrevanje z elektriko je najdražje. Oljne in konvekcijske radiatorje ter električne grelnike zato ne uporabljajte kot edini vir ogrevanja, ampak zgolj za dogrevanje prostorov.

Skupinski nakup kaminskih peči na pelete
Že sodelujete v naši kampanji skupinskega nakupa toplozračnih kaminskih peči na pelete? Še vedno se nam lahko pridružite – na spletni strani www.SKUPINSKInakupZPS.si oddajte nezavezujočo prijavo in poslali vam bomo ponudbo. Ta vključuje dve kakovostni napravi, ki sta bili dobro ocenjeni na neodvisnem primerjalnem testu potrošniških organizacij in za kateri smo v pogajanjih dosegli ugodno ponudbo, ki vključuje tudi osnovno montažo.

Kako suha drva nam prodajajo
Kljub vsem energentom, ki so na voljo, letna poraba drv za ogrevanje prostorov, sanitarne vode in za kuhanje v slovenskih gospodinjstvih presega milijon ton. Pred začetkom kurilne sezone nas je zato zanimalo, kakšna je kakovost drv na slovenskem trgu. Predvsem smo želeli preveriti, ali so ustrezno suha, saj to vpliva na učinkovitost zgorevanja in s tem na večje onesnaženje zraka. Čeprav je v Sloveniji veliko manjših ponudnikov, pri katerih je drva mogoče kupiti tudi ceneje, smo jih sami namenoma kupili v trgovskih centrih in spletnih trgovinah, ki imajo skladišča na različnih koncih države. Konec avgusta smo tako kupili osem vzorcev bukovih drv. Kar trije vzorci so bili prevlažni za uporabo v tej zimi, oznakam o suhosti drv pa ne moremo zaupati.

Javljalniki dima
Za varno spanje. Javljalniki dima spadajo med najpomembnejše varnostne naprave v vsakem domu. Številne študije so potrdile, da se število smrtnih žrtev prepolovi, če je v stanovanju, kjer je izbruhnil požar, nameščen javljalnik dima, kljub temu pa njihova uporaba v naših gospodinjstvih (še) ni razširjena.

Nagrobne sveče
Manj je lahko več! Nič ne pretiravamo, če rečemo, da je naša obsedenost z nagrobnimi svečami že zdavnaj presegla namen spominjanja na pokojne. Tudi tu so zmagali trgovci, bi lahko rekli. Pa ste se kdaj vprašali, kaj to pomeni za okolje?

Odslužene in nepravilno odvržene sveče močno obremenjujejo okolje. Res jih v zadnjih letih recikliramo – v sekundarne sestavine je mogoče predelati vse tri glavne sestavine nagrobnih sveč: plastično ohišje, ostanek parafina in kovinski pokrov. A s predelavo odpadnih sveč se v Sloveniji ukvarja le eno podjetje, ki ne zmore zadostiti vsem potrebam, zato se kopičijo na deponijah – na leto jih »pridelamo« 4500 ton, od tega skoraj tretjino okrog prvega novembra.

Telekomunikacijski operaterji v času vezave ne bi smeli spreminjati pogojev
Že dlje časa se soočamo s pritožbami potrošnikov, ki jim telekomunikacijski operaterji spreminjajo vsebino pogodbe in cene naročnin kar sredi obdobja vezave. Med najbolj skrajnimi primeri smo zasledili tudi, da je potrošnik sklenil naročniško pogodbo z vezavo za 24 mesecev, že naslednji mesec pa ga je operater obvestil, da se bo naročnina povišala. Prepričani smo, da je takšna enostranska sprememba pogodbenih pogojev v nasprotju s temeljnim pravnim načelom »pacta sunt servanda«, ki pomeni, da so pogodbene stranke zavezane izpolniti svoje obveznosti tako, kot je bilo dogovorjeno ob sklenitvi pogodbe.

Ker želimo spremeniti opisano nepošteno poslovno prakso operaterjev, jih bomo v okviru kampanje »Vezava za oba« pozvali k sklenitvi dogovora, da v primeru enostranske spremembe pogodbe pred iztekom vezave naročnik, ki ima poravnane vse zapadle pogodbene obveznosti, lahko odstopi od pogodbe brez vsakršnih dodatnih plačil ali drugih obveznosti. Kampanjo bomo začeli z zbiranjem podpisov potrošnikov, saj je vaša podpora zelo pomembna za ustvarjanje čim večjega pritiska na operaterje, zakonodajalca in nadzorne organe. V okviru kampanje se bomo prav tako borili za ustrezen nadzor nad spornimi praksami operaterjev ter za potrebne zakonodajne spremembe, ki bodo operaterjem onemogočile izvajanje teh praks. Vabimo vas, da podpišete spletno peticijo in nam pomagate v prizadevanjih za večjo zaščito potrošnikov pred samovoljnim ravnanjem operaterjev v pogodbenih razmerjih z vezavo.

Sejem zabavne elektronike in gospodinjskih aparatov IFA 2019
Reciklaža novosti. Organizatorjem berlinskega sejma zabavne elektronike in gospodinjskih aparatov IFA uspeva privabiti večino pomembnih znamk, te pa ponavadi prikažejo izdelke, ki najpozneje do konca leta najdejo pot do polic evropskih trgovcev. Presenečenj letos ni bilo, opazili smo le izpopolnjevanje, da ne zapišemo recikliranje, znanih tehnologij in iskanje poti do novih kupcev.

Pregled ponudbe varčevanj v bankah in hranilnicah
Varčujte za svoje cilje, ne za obresti. Če se sprašujete, kje varčevati ali kam naložiti svoj denar, da bi se mu vrednost čim bolj povečala, niste edini. V času izjemno nizkih obrestnih mer je varno in donosno naložbo skoraj nemogoče najti. Evropske banke razmišljajo celo o uvedbi bančnih ležarin in negativnih obresti za depozite gospodinjstev – to bi pomenilo, da bi vaši prihranki na banki plahneli, namesto da bi se povečevali. Zaščita varčevalcev je pomembnejša kot kadar koli, saj se je razprava o uvedbi negativnih obrestnih mer začela tudi pri nas.

A tako preprosto vendarle ne bo šlo, tudi zaradi možnosti, da varčevalci prihranke dvignejo in jih hranijo gotovini, kar pomeni tveganje za stabilnost bančnega sistema. Tudi zato je ohranjanje gotovine še kako pomembno, čeprav se s strani Mednarodnega denarnega sklada pojavljajo alternativne »rešitve«, ki bi omogočale negativne obrestne mere vzporedno z uporabo gotovine. Čas za varčevanje res ni najboljši, a to ne pomeni, da varčevanje ni smiselno – varčujte za svojo finančno varnost in dosego ciljev.

Varčevalna knjižica, depozit, skladi, varčevanje za pokojnino….oktober je mesec varčevanja, zato smo pripravili pregled varčevanj, ki jih ponujajo banke in hranilnice, ter nekaj nasvetov za uspešno ravnanje z denarjem.

S primerjavo efektivne obrestne mere do ugodnega posojila
Posojilodajalci običajno pri posojilih navajajo dve različni obrestni stopnji: obrestno mero in efektivno obrestno mero (EOM). Obe podajata ključne informacije o tem, koliko boste plačali za izposojo denarja, vendar je med njima pomembna razlika.

Obrestna mera pomeni obresti, ki jih posojilodajalec zaračuna za posojilo, vendar običajno ne pokaže celotne slike, saj večina posojilodajalcev zaračuna tudi dodatne stroške, na primer stroške odobritve, zavarovanja ali stroške vodenja posojila. Efektivna obrestna mera je širše merilo cene za izposojo denarja, saj poleg obrestne mere vključuje tudi stroške, ki jih plačate za pridobitev posojila.

EOM omogoča posojilojemalcem lažjo primerjavo posojil pri različnih ponudnikih, še posebej v primerih, ko imajo ti za enako vrsto posojilnih produktov različne stroškovne scenarije. Prvi ponudnik na primer zaračuna višjo obrestno mero in nižje druge stroške posojila, drug ponudnik zaračuna nižje obresti, vendar višje stroške, tretji zaračuna samo obrestno mero, brez dodatnih stroškov. Efektivna obrestna mera v svojem izračunu upošteva vse te scenarije.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA