Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2019
ZPStest 2019
12. september 2019

Testi: flomastrov, lesnih peletov, pokončnih baterijskih sesalnikov, prenosnikov, tekočih detergentov za barvasto perilo in javljalnikov ogljikovega oksida.

 

favicon Člani ZPS lahko revijo ZPStest berejo tudi na spletu

Kaminskih peči na pelete
V kampanji skupinskega nakupa lahko sodelujejo vsi potrošniki, ki želijo na območju Republike Slovenije namestiti kaminsko peč na pelete, tudi če niso člani Zveze potrošnikov Slovenije. Od 5. avgusta, ko smo začeli zbirati prijave, se je kampanji pridružilo že več kot 500 potrošnikov. V okviru skupinskega nakupa bomo omogočili ugoden nakup kakovostnih kaminskih peči na pelete, ki so bile na neodvisnem primerjalnem testu potrošniških organizacij dobro ocenjene.

Kam se obrniti, ko so kratene pravice potrošnikom
Pregled nekaterih nadzornih institucij v Republiki Sloveniji: zaradi poplave predpisov (tako evropskih kot slovenskih) je včasih misija nemogoče ugotoviti, kam se lahko pritožite, ko naletite na težavo ali želite na kaj opozoriti.

Zakonodaja in pristojnosti nadzornih institucij so močno razpršene in ponekod nejasne, a to nas ne sme odvrniti od zasledovanja pravice, zato smo v prispevku zbrali nekaj tipičnih primerov pritožb in pripravili pregled nadzornih institucij, ki so pristojne za njihovo obravnavo oziroma nadzor. Na enem mestu so tako zbrani imena, naslovi, kontaktni podatki in tipična področja pristojnosti posamezne institucije.

Test flomastrov
Za kakovost ni treba seči globoko v žep! Flomastri so priljubljeno pisalo pri otrocih, predvsem za barvanje večjih površin. A ustvarjalnost malih nadobudnežev, kot vemo, ne pozna meja in črnilo flomastra se hitro znajde marsikje, tudi na koži ali v ustih. Na tokratnem testu smo zato poleg kakovosti preverjali tudi vsebnost morebitnih škodljivih snovi v držalu in črnilu flomastrov. Trije izmed 14 izdelkov so za ta del testa prejeli oceno nezadovoljivo.

Test prenosnikov
Veliko izbire, manj raznolikosti. Objavljamo rezultate testa prenosnikov, pripravili pa smo tudi koristne nasvete za nakup.

Test pokončnih baterijskih sesalnikov
Priročni in vsestranski, a le za manjša opravila. Pokončni baterijski sesalniki postajajo vse bolj zmogljivi, iz zgolj namiznih ročnih sesalnikov se spreminjajo v vsestranske pomočnike. So pri tem že dohiteli talne sesalnike? Jih lahko nadomestijo v manjših stanovanjih? Preden se navdušeno poženete v trgovino po novega pomočnika, si preberite, kaj lahko od trenutnih modelov pričakujemo.

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP

Test tekočih detergentov za barvasto perilo
Od preostalih vrst detergentov se razlikuje po tem, da varuje barve pred razbarvanjem in obledelostjo, pa tudi pred obarvanjem. Seveda pričakujemo, da bo dobro odstranil tudi umazanijo in madeže. So naša pričakovanja prevelika? S primerjalnim testom smo ugotovili, da so med detergenti razlike, a vsi varujejo barve, in še, da so cenejši boljši.

Tržni pregled ovsenih rastlinskih napitkov
Na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, na Oddelku za živilstvo, smo v okviru diplomskega dela preverili, ali se izdelki med seboj razlikujejo v hranilni vrednosti, kakšna je vsebnost ovsa in sladkorja ter kako so všeč potrošnikom. Podrobno smo pregledali 17 ovsenih rastlinskih napitkov, izbrali smo le osnovne napitke, brez dodanih okusov, kot sta vanilja ali čokolada.

Apilkacija Veš, kaj ješ
Aplikacija VešKajJeš je dosegla velik odmev. To potrjujejo številni odzivi in komentarji, več kot 50.000 prenosov in več kot 200.000 iskanj. Najbolj iskani izdelki so mleko, brezalkoholne pijače, pivo in piškoti.

Test lesnih peletov
Trije vzorci neustrezni. V sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije smo že petič preverjali kakovost peletov, ki so potrošnikom na voljo na slovenskem trgu. Med 25 vzorci smo našli tri neustrezne, med njimi sta bila dva, ki sta na podlagi izmerjenih parametrov `padla´ v kakovostni razred B. Peleti tega razreda so po karakteristikah primerljivi s tistimi za industrijsko rabo, zato jih za uporabo v gospodinjstvih odsvetujemo.

Javljalniki ogljikovega oksida
Petina nezanesljivih! V skladu s predpisi morajo biti od 1. januarja 2017 vsi bivalni prostori, v katerih delujejo od zraka odvisne male kurilne naprave, opremljeni z javljalniki ogljikovega oksida (CO). Kakovostna naprava z zvočnim signalom pravočasno opozori na povišane koncentracije tega tihega ubijalca v prostoru, a naši britanski kolegi ugotavljajo, da je na trgu veliko nezanesljivih, ki svojo nalogo slabo opravljajo ali pa sploh ne, saj so za kar petino na testu preizkušenih modelov nakup odsvetujejo, saj se je izkazalo, da je njihovo delovanje nezanesljivo in lahko ogrozi življenje uporabnikov.

Viri električne energije na slovenskem trgu
Zakaj izbrati zeleno? Glavni obnovljivi vir pridobivanja električne energije pri nas je voda, a na proizvodnjo močno vpliva letna hidrologija. Sledita energija sonca in biomasa, vetrne energije je le za vzorec. A prav veter je leta 2017 postal najpomembnejši obnovljivi vir električne energije v EU, ko je s prvega mesta izrinil vodo. Za odjemalce je zelena energija za nekaj odstotkov dražja kot klasična.

Mobilne denarnice
Nadomeščajo plačilne kartice. Brezstično plačevanje je prineslo vedno bolj razširjeno alternativo plastičnim plačilnim karticam – mobilne denarnice. Ne govorimo o mobilni banki, temveč o plačevanju s pametnimi napravami (najpogosteje sta to telefon ali ura) v trgovinah, restavracijah in na drugih prodajnih mestih. Praviloma moramo na pametno napravo namestiti ustrezno aplikacijo, opraviti registracijo in dodati (vsaj eno) kartico ali napolniti račun. Objavljamo tudi krajši intervju z Gorazdom Božičem, vodjo Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT, ki je med drugim povedal, da do sedaj zlorab mobilnih denarnic še niso zasledili.

Kreditodajalci vedo o vas več, kot si mislite
Ko se odločite za najem posojila ali katero drugo obliko osebnega financiranja, bo kreditodajalec skoraj zagotovo iz sistema Sisbon pridobil izpis podatkov o vaši zadolženosti in korektnosti izpolnjevanja vaših sedanjih in preteklih pogodbenih obveznosti.

Je imel kreditojemalec v preteklosti kredite? Kako jih je odplačeval? Kakšna je njegova trenutna zadolženost? Je morda porok drugi osebi? Odgovore na ta in druga vprašanja kreditodajalec poišče v sistemu Sisbon, kjer ima o vas na voljo številne informacije. Sistem namreč zbira in sintetizira podatke o vašem preteklem in sedanjem zadolževanju z osnovnim namenom zagotavljanja teh informacij kreditodajalcem, ti pa te informacije uporabijo pri sprejemanju odločitev o tem, ali bodo z vami sklenili nov kreditni posel ali ne.

Neposredno trženje
Lahko ga omejite, prekličete – odločitev je vaša. Običajno se potrošniki z neposrednim trženjem srečujemo v obliki prodaje po pošti, telefonu in prek različnih elektronskih medijev (elektronska pošta, SMS ipd.). Verjetno se ob tem marsikdo vpraša, kje so dobili njegov naslov, elektronski naslov ali celo mobilno številko. To so podatki, ki jih pogosto zaupamo, ko želimo prejeti določene ugodnosti, opravimo nakupe, morda je vaša telefonska številka celo objavljena v telefonskem imeniku. Ko gre za usmerjeno oglaševanje, torej, kadar je oglasno sporočilo osebno naslovljeno in je bila za dostavo sporočila potrebna obdelava določenih osebnih podatkov, imamo potrošniki pravice – neposredno trženje lahko omejimo oziroma ga prekličemo.

Vprašali ste
Objavljamo odgovore na najzanimivejša vprašanja minulega meseca. Med drugim potrošnici, ki jo zanima, ali je upravičena do odškodnine zaradi odpovedi leta. Prevoznik je namreč njeno zahtevo zavrnil, saj je z drugim letom domov prišla še isti dan kot bi z odpovedanim letom. Ima prav?

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA