Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2019
ZPStest 2019
18. julij 2019

Testi: bučno olje, izdelki za zaščito pred soncem, kombinirani hladilniki, kuhinjski roboti, merilniki krvnega tlaka, ženski brivniki, šolski copati, elektronske varuške in varnostnih zapor za stopnice.

Kaminskih peči na pelete
V začetku avgusta začenjamo kampanjo skupinskega nakupa kaminskih peči na pelete. V teh vročih poletnih dneh (in nočeh) je ogrevanje sicer verjetno zadnja stvar, ki vam pride na misel, a če nameravate zamenjati, posodobiti ali dopolniti ogrevalni sistem, je zdaj pravi čas za razmislek in načrtovanje sprememb. Potrošnikom bomo v okviru skupinskega nakupa omogočili ugoden nakup kakovostnih in na neodvisnem primerjalnem testu dobro ocenjenih kaminskih peči na pelete.

favicon Člani ZPS lahko revijo ZPStest berejo tudi na spletu

Osnovna garancija in podaljšano jamstvo
V tokratnem drobnogledu smo se podrobneje preverili, kakšne garancije oziroma jamstva ponujajo proizvajalci vozil slovenskim potrošnikom, pri tem pa smo izbrali prvih deset najbolj prodajanih znamk osebnih vozil pri nas v lanskem letu. Čeprav problematika ni nova, številni potrošniki še vedno niso prepričani, ali morajo v času garancije avto servisirati na uradnem pooblaščenem servisu ali ne. Preverili smo, kaj v zvezi s tem v svojih garancijskih pogojih navajajo proizvajalci. Osredotočili smo se na osnovno garancijo in podaljšana jamstva pri vozilih na navadni pogon (za električna ali hibridna vozila so lahko pogoji drugačni), nismo pa podrobneje preverjali drugih vrst garancij in jamstev (prerjavenje karoserije, barva, lak) ter pogojev zagotavljanja asistence oziroma pomoči na cesti v primeru okvare, ki jo omogoča večina proizvajalcev.

Cena hladilnega sredstva za klimatske naprave v avtomobilih
Vpliv na okolje manjši, stroški konkretno višji: večkrat smo že ugotavljali, kako lahko določen predpis negativno vpliva na trg, čeprav želijo z njim stvari obrniti v pravo smer. V to kategorijo spada tudi direktiva, s katero je Evropska komisija leta 2006 predpisala uporabo hladilnega sredstva z bistveno nižjim potencialom globalnega segrevanja v avtomobilskih klimatskih napravah. Zaradi dogovora o uporabi novega hladilnega sredstva je nastal monopol, zaradi katerega so šle cene v nebo.

Primerjalno ocenjevanje prevozov s taksiji
Brez pretresov, a včasih (pre)drago.
Preverili smo, kako se obnesejo taksisti v Ljubljani, Mariboru in na Obali, seveda smo se zapeljali tudi do Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana (Brnik). Preverili smo 19 taksijev, vedno smo potovali v paru, pred vožnjo, med njo in po njej pa smo ocenjevali številne podrobnosti, ki so pomembne za potrošnika, uporabnika taksijev. Najprej smo preverili spletne strani ponudnikov, podjetja, ki smo jih vključili v ocenjevanje, smo izbrali naključno. Večino prevozov smo naročili po telefonu, pri čemer smo preverili, kakšne informacije zahtevajo od nas, hkrati pa tudi, kakšne podatke dobimo od njih.

Spoznajte svoje pravice, uveljavite jih!
Poznavanje pravic potrošnikov je ključno, če jih želimo suvereno in učinkovito uveljavljati. V teh dneh v Sloveniji poteka evropska kampanja, ki je osredotočena na povečanje poznavanja in ozaveščenosti o pravicah potrošnikov v EU med mladimi od 18. do 35. leta. Kampanja bo potekala med julijem 2019 in februarjem 2020 pod sloganom "Imaš prav".

Primerjalni test sredstev za zaščito pred soncem
Na letošnjem testu so se vsa izkazala z ustrezno zaščito, razlikujejo se v nekaterih drugih podrobnostih. Letos med preizkušenimi izdelki, ki jih prodajajo v Sloveniji, nismo odkrili večjih težav, a na mednarodnem testu smo preizkusili tudi pršilo The Ritual of Karma Sun Protection Milky Spray znane kozmetične znamke Rituals, ki pred sevanjem UVB ščiti manj, kot je zapisano na embalaži. Hkrati vsebuje dišavo butylphenyl methylpropional (BMHCA), zato je test zaključilo z rezultatom nezadovoljivo (10).

Test ženskih brivnikov
Svilnato gladka koža brez ureznin? Da, mogoče je! Ko so temperature višje in oblačila tanjša, je čas za depilacijo. Mokro britje je še vedno med najbolj priljubljenimi načini, saj je preprosto, hitro in poceni. Kljub ne ravno dolgotrajnemu učinku je za mnoge prva izbira.

Na letošnjem testu smo preizkusili 24 ženskih brivnikov za enkratno in večkratno uporabo, zadnji omogočajo menjavo rezilne glave. Objavljamo rezultate za 19 izdelkov, ki so na voljo pri nas. Pogled na preglednico razkrije, da so tokratni rezultati res v širokem razponu – od brivnikov, ki so se izkazali zelo dobro (kar se na kozmetičnih testih ne zgodi ravno pogosto), do brivnikov, ki smo jim podelili oceno pomanjkljivo. Udeleženke testa so brivnike preizkusile na nogah, pod pazduhami in v predelu bikinija.

Test merilnikov krvnega tlaka
Proizvajalci na trg pošiljajo vedno nove naprave, a kot se je pokazalo na zadnjem testu, napredka pri natančnosti merjenja ni. Najboljši aparati na tokratnem testu so dobili slabšo oceno kot pred tremi leti, nekatere modele odlikuje le preprostejša uporaba naprave. Preizkusili smo 14 aparatov za merjenje krvnega tlaka, objavljamo rezultate za osem merilnikov, ki jih lahko kupite pri nas. Objavljamo tudi rezultate za šest merilnikov, ki smo jih potrošniške organizacije preizkusile pred tremi leti po enakem testnem programu in so še na voljo v trgovinah.

Test kuhinjskih robotov
Koristni lepotci na kuhinjskem pultu. Testirali smo kuhinjske robote različnih znamk in cenovnih razredov, razlike v ceni so presenetljivo velike. So najdražji res tako izjemni, da upravičijo svojo ceno?

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP

Test kombiniranih hladilnikov
Ne večji, raje varčnejši.
V preglednici, kot običajno, prikazujemo izbor testiranih modelov, ki smo jih našli na našem trgu. Vse preostale preizkušene modele, več tehničnih podatkov in natančnejše ocene najdete v primerjalniku na spletni strani. Tokratno testiranje je metodološko prenovljeno, zato rezultati testiranj iz prejšnjih let niso primerljivi. Posegli smo tudi v razmerja ocen in povečali vpliv porabe energije v končni oceni.

Test nerafiniranega bučnega olja
Slovensko olje najboljše na testu.
Uporaba hladno stiskanih in nerafiniranih olj zaradi višje hranilne vrednosti narašča, potrošniki vse pogosteje posegajo tudi po bučnem olju, ki je postalo kulinarična posebnost. Na trgovskih policah je ponudba bučnih olj res bogata, pester je tudi cenovni razpon – za liter olja lahko odštejete malo več kot 10 pa vse do skoraj 30 evrov. Sprašujemo se, ali proizvajalcem uspe zadostiti povpraševanju in za predelavo uporabljajo zgolj bučna semena, pridelana v Sloveniji, ali pa jih morda dokupujejo tudi na Kitajskem ali v Rusiji. To smo preverili na testu, poleg tega nas je zanimalo še, ali olja vsebujejo ostanke pesticidov, kakšne so njihove organoleptične lastnosti in ali so ustrezno označena.

Tržni pregled nadomestkov mesa
Brezmesni piknik, malica ali kosilo? Vsem, ki so se odrekli mesu ali pa želijo njegovo uživanje vsaj omejiti, živilska industrija ponuja mnogo nemesnih približkov. Izdelki v obliki klobas, mletega mesa, šunke, paniranih zrezkov, čevapčičev, burgerjev in drugih mesnih proizvodov so že nekaj časa na voljo na naših trgovskih policah. Pa so tovrstni izdelki res dobra alternativa mesu? Vsebnost beljakovin se med izdelki razlikuje tudi za petkrat, zato priporočamo natančno branje hranilne tabele, še posebej, če so tovrstna živila glavni vir beljakovin v vaši prehrani. Vsebnost soli je različna in se giblje od 0,7 do 3 grame na 100 gramov izdelka.

Kapusnice: raznovrstne, bogate s hranili, okusne, dostopne vse leto
Kapusnice (Brassica oleracea) so del velike družine križnic (Brassicaceae), v svetu najpomembnejše družine zelenjadnic. Vsem dobro znani predstavniki kapusnic so zelje, ohrovt in cvetača v številnih različicah in sortah, ki so nam na voljo od pomladi do pozne jeseni, nekatere uspevajo tudi pozimi. Spoznajmo nekatere pri nas bolj poznane predstavnike kapusnic, kaj jih odlikuje in kako jih pravilno shranjevati ter pripravljati.

Test šolskih copat
Šolske copate na testu – brez petice! Tokrat smo na testu soočili 10 parov šolskih copat, ki smo jih maja kupili v slovenskih trgovinah. Glede na to, da se je šolsko leto že bližalo koncu, izbira barv in vzorcev ni bila tako pestra, kot je na začetku šolskega leta, a smo kljub temu brez težav našli dovolj vzorcev v želeni številki. Izbirali smo med šolskimi copatami, ki prevladujejo na nogah otrok na razredni stopnji (od 1. do 5. razreda). Copate so bolj ali manj kakovostne, a je med njimi tudi par, v katerem smo našli preseženo količino nevarnega 6-valentnega kroma.

Elektronske varuške
Pred nakupom določite ključne funkcionalnosti: otroške varuške se med seboj razlikujejo glede na zmogljivosti, funkcije in način prenosa slike ali zvoka. Najbolj osnovna izvedba omogoča le enosmeren prenos zvoka, medtem ko naprednejše prenašajo zvok in sliko, omogočajo dvosmerno komunikacijo, nekatere imajo tudi dodatno možnost vklopa uspavank. Dodatne funkcije praviloma pomenijo tudi višjo ceno. Britanski kolegi so v preteklem letu in pol pod drobnogled postavili več kot 30 otroških varušk, štiri smo našli tudi na policah slovenskih trgovin.

Test varnostnih zapor za stopnice
Za večjo varnost malčkov. Da so stopnice lahko nevarne, se navadno zavemo, ko se po njih vzpenjajo otroci. Najbolj stresno je obdobje, ko mali nadobudneži začnejo kobacati, delajo prve korake in raziskujejo okolico. Če so stopnice del stanovanja ali hiše, se zdi najboljša rešitev preprečiti dostop do stopnic z varnostno zaporo. Kakšne so zapore, ki jih lahko kupimo? Preverjali smo, ali so res varne, kako preprosto jih namestimo in kako se obnesejo pri vsakodnevni uporabi.

Izdelki za zaščito pred piki komarjev
Kateri so bolj učinkoviti? O tem, da so komarji sila nadležni krvosesi, ne gre izgubljati besed. O boleznih, ki jih prenašajo, je veliko napisanega, večina nas tudi ve, da pri nas že vrsto let niso prisotne le domorodne vrste komarjev iz rodu Culex, t. i. navadni komarji, ampak so k nam zašle tudi invazivne vrste. Med njimi je zagotovo najbolj poznan tigrasti komar (Aedes albopictus), saj nas ne pusti pri miru niti podnevi. Ponudba različnih izdelkov, s katerimi naj bi se učinkovito ubranili pred piki komarjev, je kar široka, nas pa seveda najbolj zanima, kateri nalogo opravijo dobro ali vsaj bolje od drugih.

Sredstva za zaščito pred piki komarjev, t. i. repelenti, se kar pogosto uvrstijo na seznam testov potrošniških organizacij. Letos so se preizkusa različnih pršil in losjonov lotili naši francoski kolegi, na test pa postavili tudi nekaj drugih vrst izdelkov za odganjanje komarjev, da bi preverili, kako učinkoviti so. Prvič so bile na testu tudi pasti za komarje, ki delujejo po nasprotnem načelu, torej komarje privabljajo. Resda velike večine znamk testiranih izdelkov v naših trgovinah ni, a tudi nekatere ugotovitve s testa lahko pridejo prav pri izbiri.

Prenosne klimatske naprave
Prenosne klimatske naprave so občutno manj učinkovite kot stenske, precej glasnejše in le redke imajo tudi funkcijo ogrevanja, a so kljub temu za marsikoga praktična in edina rešitev za hlajenje v vročih dneh.

Oglaševanje
Praktični preizkus izdelka s TV prodaje: električna brizgalna pištola Total painter
Ob gledanju predstavitvenega videa za brizgalno pištolo Total painter na kanalu televizijske prodaje BCTV, se zdi delo čisto preprosto, rezultati pa odlični. Seveda smo se o vsem tem želeli prepričati tudi sami, zato smo izdelek naročili in ga preizkusili. Naša izkušnja? Omejena uporabnost izdelka, ki ne upraviči visoke cene.

Obveščanje naročnikov o spremembah pogojev naročniške pogodbe operaterjev mobilne telefonije
V zadnjih letih smo bili priča večkratnim podražitvam cen naročniških pogodb, pa tudi spremembam drugih pogojev v naročniških razmerjih (npr. preoblikovanje paketov). Prejeli smo kar nekaj vprašanj potrošnikov, ki so napovedane spremembe opazili prepozno, zato tokrat predstavljamo način, na katerega mora operater obveščati svoje naročnike o napovedanih spremembah pogodbenih pogojev.

Ni vseeno, na katerem bankomatu v tujini dvignete denar
Nemška potrošniška organizacija Stiftung Warentest je objavila rezultate raziskave, s katero so preverjali stroške dvigov na bankomatih in kartičnih plačil v 29 državah. Za naše bralce z dovoljenjem nemških kolegov povzemamo glavne ugotovitve – preverite, katerim bankomatom se je v tujini bolje izogniti.

Dijaški in študentski bančni računi
Tudi dijaki in študentje potrebujejo račun na banki – za žepnino, štipendijo ali delo prek študentskega servisa ter za plačevanje, tudi po spletu. Račun lahko pri vseh bankah odprejo brez stroškov, večinoma je brezplačno tudi vodenje, nekatere storitve pa morajo plačati. Da bo izbira bančnega računa za mlade lažja, smo pripravili pregled dijaških in študentskih računov vseh bank in hranilnic.

Študentski krediti – brez poroka večinoma ne bo šlo
Tretjina mladih do 30. leta je po podatkih naše spletne ankete že najela kredit. Najpogosteje gotovinskega, le polovica pa je pred odločitvijo primerjala ponudbo različnih bank. Posebne študentske (in dijaške) kredite ponuja šest bank in hranilnic, pogoji pa so načeloma nekoliko ugodnejši kot pri običajnih potrošniških kreditih.

Program izobraževanja malih in srednje velikih podjetij o pravicah potrošnikov
Na Zvezi potrošnikov Slovenije se trudimo potrošnikom zagotavljati čim več koristnih informacij in jih ozaveščati o pravicah, ki jih imajo kot potrošniki. Vendar se zavedamo, da je učinkovito varstvo potrošnikov zelo odvisno tudi od trgovcev oziroma njihovega poznavanja potrošniške zakonodaje. Skupaj z drugimi evropskimi potrošniškimi organizacijami smo se zato odločili, da nadaljujemo sodelovanje v projektu `Consumer Law Ready´, ki ga vodi Evropska potrošniška organizacija (BEUC) v sodelovanju z gospodarsko zbornico v Bruslju (Eurochambers) in Evropskim združenjem obrtnikov, malih in srednjih podjetij (UAPME).

Letos nameravamo izvesti tudi izobraževalno delavnico, na kateri bodo strokovnjaki iz naše svetovalne pisarne podrobneje predstavili zgoraj navedena področja. Vse podjetnike vabimo k obisku spletne strani www.consumerlawready.eu, s pomočjo katere lahko izboljšajo svoje znanje o osnovnih pravicah potrošnikov in poskrbijo za skladnost svojega poslovanja s potrošniško zakonodajo.

Vprašali ste
Objavljamo odgovore na najzanimivejša vprašanja, ki so nam jih zastavili potrošniki v minulem mesecu. Med drugim članici, ki jo zanima, ali lahko dobi napotnico za alternativno metodo zdravljenja – akupunkturo.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA