Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2019
ZPStest 2019
13. junij 2019

Testi: balzami za ustnice za otroke, pečice, otroški avtosedeži in televizorji.

Previdno pri nakupu vstopnic
V zadnjih letih smo že večkrat opozorili na težave, s katerimi se srečujejo potrošniki pri nakupu vstopnic za različne dogodke na spletni strani Viagogo. Do zdaj nadzornim organom Viagogu ni uspelo preprečiti spornih praks, skupne rešitve pa v EU za zdaj še ni na vidiku. Skupaj z Evropsko potrošniško organizacijo BEUC in drugimi evropskimi potrošniškimi organizacijami začenjamo obsežno kampanjo ozaveščanja potrošnikov o pasteh nakupovanja na spletni strani Viagogo.

Namen kampanje je predvsem ozaveščanje potrošnikov in izpostavljanje morebitnih težav, ki jih lahko prinese nakup na spletnih straneh, kot je Viagogo. Upamo, da bo uspešna kampanja pomenila tudi dovolj velik pritisk na posamezne države, da končno zaščitijo potrošnike pred spornimi praksami, ki jih izvaja Viagogo. Ne moremo in ne smemo sprejeti argumentov nadzornih organov, da proti podjetju, ki ni registrirano v EU (sedež ima namreč v Švici), ni mogoče ukrepati, čeprav očitno cilja na evropske potrošnike. Končno ceno – in ta ni majhna – namreč na koncu vedno plačajo potrošniki.

favicon Člani ZPS lahko junijsko revijo ZPStest prebirajo tudi na spletu

Najem avtomobila
Z njim ravnajte kot dober gospodar. Ponudba je pestra, še posebej spletne rezervacije pa zelo vabljive. A preden se odločite, katerega ponudnika izbrati, se prepričajte, kaj boste za ceno v resnici dobili. Avtomobil je drag, v primeru zapletov so zato lahko veliki tudi stroški. Ponudnika ne izberite samo na podlagi cene in modela avtomobila, ampak bodite pozorni tudi in predvsem na to, kaj je vključeno v ceno, še zlasti, ali morate računati na morebitne dodatne stroške. Tudi med samo uporabo bodite pozorni na stanje avtomobila in v primeru kakršnih koli nepravilnosti takoj obvestite najemodajalca. To še toliko bolj velja v primeru, ko avtomobil poškodujete (ne glede na to, ali ste krivi ali ne) ali zaradi okvare ostanete na cesti, saj boste z najemodajalcem najbolj učinkovito rešili odvoz in morebitno zamenjavo avtomobila. Ničesar ne počnite na lastno roko, predvsem avtomobila ne vozite v servisne delavnice, ki jih ni odobril najemodajalec.

Mobilno gostovanje zunaj EU
Gostovanje zunaj EU je še naprej drago razkošje. Tretje poletje zapored lahko državljani Evropske unije z mobilnim telefonom v drugi državi komuniciramo na pravzaprav enak način in z enakimi stroški kot doma. Ogromne razlike v ceni za klice (in ostale mobilne storitve) v državah izven EU pa se tudi letos niso niti malo zmanjšale. Takole čez prst boste za vsako minuto klica iz balkanskih držav plačali dva evra, iz Turčije, Egipta, Tunizije, ZDA in Kanade pa tudi blizu štiri evre. Eno samo poslano kratko sporočilo (SMS) lahko stane tudi 75 centov, pri čemer velja, da je treba toliko plačati za vsakih 140 znakov, lahko pa tudi manj, če uporabljamo, denimo, slovenske posebne znake (č, š, ž). Sodobni telefoni nas pri pisanju ne omejujejo. Do 560 znakov dolgo sporočilo pošljejo kot kratko sporočilo – a zanj plačamo kot za štiri sporočila, daljše pretvorijo v večpredstavno sporočilo (MMS), kar pomeni, da moramo k ceni prišteti še prenos podatkov.

Test otroških avtomobilskih sedežev
Pravzaprav spodbudni rezultati. Da bi bila njegova varnost na še višji ravni, je med množico modelov na trgu treba izbrati takšnega, ki zadrži čim večjo silo med morebitnim trkom, a je hkrati udoben in brez ostankov kemikalij. Na tokratnem testu se je večina vzorcev izkazala za ustrezne, večjih težav ni bilo niti z zaščito niti z nevarnimi snovmi, razen ene izjeme, modela Maxi Cosi Tobifix, pri katerem smo našli naftalen in mu zato znižali skupno oceno.

Test balzamov za ustnice za otroke
Evropske potrošniške organizacije smo preizkusile 66 balzamov za ustnice, ki so namenjeni otrokom in najstnikom. Objavljamo rezultate za 12 izdelkov, ki so na voljo pri nas. Žal so tudi na zadnjem testu nekateri izdelki vsebovali kemikalije, za katere potrošniške organizacije menimo, da jih v balzamih ne bi smelo biti.

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP

Test vgradnih pečic
Na testu se je pokazalo, da so razlike v pečenju razmeroma majhne, večje so v porabi energije in uporabnih lastnostih, največje pa v čiščenju. Na testu pečice med 205€ in 899€, najcenejša je najslabša, zmagovalka pa sodi v (višji) srednji razred. Preverite!

Tržni pregled gobovih juh iz vrečke
Kje se skrivajo jurčki? Gobova juha je med Slovenci priljubljena jed, a le redki jo pripravijo sami iz osnovnih sestavin. Preprosto in hitro pripravo omogoča juha iz vrečke, ki res ne zahteva posebnih kuharskih veščin, a ima s pravo (domačo) gobovo juho bolj malo skupnega. Podrobneje smo pregledali 12 juh z dodatkom jurčkov. Seznam sestavin je pri vseh dolg in zapleten, razveselila pa nas je ugotovitev, da je večina juh že brez ojačevalcev okusa in vsebujejo presenetljivo malo aditivov. Malo pa je tudi gob, saj proizvajalci zagotavljajo okus z drugimi sestavinami. Najmanj gob vsebujeta obe juhi Maggi (le dva odstotka), največ pa dve Knorrovi (gobova – jurčkova juha s čebulo vsebuje 10,5 odstotka gob, gobova juha z jurčki in maslenkami pa 11 odstotkov).

Tržni pregled živil, ki nagovarjajo otroke
Nekatera živila s predstavitvijo na embalaži in z vsebino nagovarjajo otroke, zato smo prepričani, da so zanje primerna in jih večkrat tudi kupimo. Pa so res? V tokratnem tržnem pregledu smo pozorno pregledali 90 živil, ki z embalažo nagovarjajo otroke, in preverili, ali so zanje tudi primerna. Naša ugotovitev? Večina jih NI primerna za prehrano otrok. Ugotovili smo, da je spodbujanje živil glede na smernice upravičeno pri manj kot petini pregledanih živil. Kot je prikazano na grafu, so to živila iz štirih prehranskih kategorij, in sicer se lahko spodbuja devet mesnih izdelkov, štiri izdelke iz skupine sirov, dve pijači in en mlečni namaz.

Praktični preizkus izdelka s TV prodaje: Odstranjevalec prask Platinum 20 sec.
Rešitev za praske na avtomobilu obstaja, vsaj tako se zdi ob gledanju predstavitvenega videa za odstranjevalec prask Platinum 20 sec. Namažeš, podrgneš, obrišeš – in praske ni več. Prelepo, da bi bilo res? Izdelek smo kupili in ga preizkusili, rezultati pa nikakor niso bili tako dobri kot v oglasu. Bistvene razlike »pred« in »potem« pa nismo opazili. Praske so ostale prav takšne, kot so bile. Izdelek se je izkazal za povsem neučinkovitega. Škoda denarja!

Test 55- in 65-palčnih televizorjev
Zasloni OLED so prihodnost televizije, kajti poleg tankosti, širokega vidnega kota in manjše porabe energije ponujajo tudi globoke črne pike, z njimi pa tudi večji kontrast in žive, očem všečne slike na dovolj svetlem zaslonu. Na testu televizorji od 500€ (55 palcev) do 3.000€ (65 palcev), za zmagovalca boste odšteli približno 1300 € (55 palcev) in 3.000 € (65 palcev), a obstajajo tudi skoraj tako dobre in za nekaj sto evrov cenejše alternative. Preverite!

Trgovec zamuja z dobavo postelje
Naša članica je v večji trgovini s pohištvom naročila posteljo za novo stanovanje. Dogovorjeni rok dobave je bil 45 dni, ki pa je že zdavnaj potekel. Trgovec je rok dobave nenehno podaljševal, naša članica se je čakanja naveličala in je želela od naročila odstopiti ter posteljo naročiti v drugi trgovini. Pa to lahko stori?

Je dolg lahko darilo?
Kako bi se odzvali, če bi vam banka samovoljno dvignila limit na bančnem računu z dogovorjenih 500 na 5000 evrov? Bi se dodatnega denarja razveselili ali bi ga zavrnili? Banke in drugi ponudniki postajajo pri trženju kreditov, limitov ter kartic in drugih oblik posojil vedno bolj iznajdljivi, tudi agresivni. Posledice največkrat nosijo potrošniki.

Plačilo aranžmaja turistični agenciji
Pregledali smo spletna mesta turističnih agencij in med gotovinskimi popusti ter plačili na obroke našli tudi novost – izposojo denarja prek mobilne aplikacije Leanpay. Zadolževanja za dopust ne priporočamo, opozarjamo pa tudi na dodatne stroške, ki jih boste lahko imeli pri izposoji denarja, obročnih plačilih in plačilih s karticami.

Gremo na …Šest nasvetov za plačevanje v tujini
Pripravili smo koristne nasvete za plačevanje v tujini, ki lahko bralcem prihranijo marsikateri evro in nepotrebne skrbi po vrnitvi domov.

Vaše pravice, ko si v banki izposodite denar
Ko v banki najemate potrošniški kredit, ne pozabite, da obstajajo predpisi, ki vam lahko pomagajo pri izbiri najboljše ponudbe in načinu, kako se pravilno odzvati na vprašanja, ki se pojavijo. Pravice se nanašajo na celoten kreditni cikel, tako na predpogodbeno fazo kot na sam pogodbeni odnos med vami in banko, vse dokler ne povrnete izposojenega denarja.

#TiOdločaš: Izbris osebnih podatkov in pravica do pozabe: kdaj ju v praksi lahko zahtevamo?
Naše pravice do varstva osebnih podatkov – ne glede na to, ali smo v vlogi potrošnika, zaposlenega, starša … – vključujejo tudi pravico do obveščenosti in seznanitve s tem, kateri naši osebni podatki se obdelujejo, in pravico do izbrisa osebnih podatkov, ko za to ni (več) razloga. Seveda lahko zahtevamo tudi popravek netočnih podatkov, ugovarjamo obdelavi ali omejimo, kateri podatki se obdelujejo, in izkoristimo pravico do prenosljivosti lastnih podatkov v strojno berljivi obliki (npr. med trgovci, ponudniki telekomunikacijskih storitev, zavarovalnicami …).

Vprašali ste
Objavljamo odgovore na najzanimivejša vprašanja, ki so nam jih minuli mesec zastavili potrošniki. Med drugim članici, ki jo zanima kako prepoznati živila, ki vsebujejo trans maščobne kisline.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA