Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2019
ZPStest 2019
17. maj 2019

Vsebina majske številke revije ZPStest.

Zamenjaj in prihrani 3
Odličen odziv potrošnikov, ne pa tudi dobaviteljev energije. Zmagovalec licitacije je podjetje Elektro energija. Na ZPS nismo zadovoljni z doseženimi tarifami, saj rezultati niso primerljivi z uspehom prvih dveh kampanj. Prve ocene prihrankov, ki smo jih pripravili po zaključku licitacije, kažejo, da bo z zamenjavo prihranila le manjša skupina potrošnikov.

favicon Člani ZPS lahko majsko revijo ZPStest prebirajo tudi na spletu

S pomočjo lahko tudi v starosti živite doma,
V prihodnje bo delež prebivalcev starejših od 65 let še naraščal, s tem pa tudi potrebe po pomoči na domu oziroma dolgotrajni oskrbi. Čeprav so danes starostniki aktivni in samostojno živijo še desetletje in več po upokojitvi, večina na neki točki brez pomoči ne zmore več. Pišemo o tem, kako se organizirati, kakšne možnosti ponuja zakonodaja, ko starejši par ali posameznik ostane sam in zaradi bolezni ali starosti potrebuje pomoč, v dom za starejše pa ne želi.

Test nizkih pohodniških čevljev
Občutne razlike tako v laboratoriju kot v praksi. Polovica vzorcev je dobila oceno dobro, ostali le povprečno, za čevlje, ki imajo dobro razmerje med kakovostjo in ceno pa boste odšteli približno 100 evrov. 

Test krem za stopala
Na testu smo preizkusili kreme, za katere proizvajalci obljubljajo, da preprečujejo nastanek trde kože. Pa lahko verjamemo njihovim trditvam? Kot se je izkazalo, so vsi preizkušeni izdelki učinkoviti. Dobra novica je tudi, da za dober izdelek ni treba seči globoko v žep.

Nasveti pri nakupu žara
Od rešetke do sodobne zunanje kuhinje. Priprava hrane na žaru je v naših krajih eden od znanilcev toplih dni, saj jo povezujemo predvsem s pikniki in z druženjem v naravi. A žar lahko uporabljamo celo leto kot popestritev običajnih načinov priprave hrane. Ob tradicionalnih žarih na oglje je pestra tudi ponudba plinskih in električnih žarov, pri čemer so plinski bolj primerni za uporabo na prostem, kjer nimamo električnega priključka. Izbira je torej odvisna predvsem od tega, kje boste žar uporabljali in kako pogosto.

Omake za žar
Omake za žar danes večinoma dobimo že pripravljene, vedno bolj priljubljene so t. i. omake »barbecue« (BBQ). Z njimi lahko premažemo meso med peko ali pa jih uporabljamo za pomakanje pečenega mesa, zelenjave in drugih živil, serviranih ob žaru. Osnova omake `barbecue´ je paradižnikova mezga, ki je osladkana s sladkorjem (lahko tudi z medom ali javorjevim sirupom), prekuhana skupaj z drobno sesekljano in na maslu ali olju karamelizirano čebulo ter začinjena s tabascom ali z worchestersko omako. Po lastnem okusu lahko dodamo še druge začimbe.

Test špagetov
Priljubljeni in preprosti za pripravo, a kateri so najboljši? Priprava testenin je hitra in preprosta, zato se pogosto znajdejo na naših jedilnikih. Na voljo so v različnih oblikah, a najbolj znani in priljubljeni so zagotovo špageti. Lahko so narejeni le iz pšeničnega zdroba durum ali polnozrnatega zdroba, lahko pa vsebujejo še nekatere dodatke: jajca, druge vrste žit, kot sta pira in ajda, ter zelenjavo, ki testeninam doda barvo.

V laboratorij smo poslali deset blagovnih in trgovskih znamk špagetov iz pšeničnega zdroba durum. Preverili smo kemijske in senzorične lastnosti ter morebitno vsebnost škodljivih snovi. Najbolje so se odrezali špageti Spar, ki so imeli najboljše senzorične lastnosti, priljubljena Barilla pa je pristala na skupnem tretjem mestu.

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP

Ledeni čaji
Ledeni čaj ni čaj! Čeprav ime pijače nakazuje, da gre za čaj in se nam zato morda zdi boljša alternativa drugim sladkim pijačam, žal to ni res. Gre za `negazirano brezalkoholno pijačo z okusom´, ki ima s čajem, ki ga pripravimo doma, le malo skupnega. Pod drobnogled smo vzeli 23 ledenih čajev z okusom breskve in ugotovili, da gre v večini primerov za sladko, `obarvano vodo´ z dodatkom arome, zato niso primerni za pogasitev žeje. Večina predpakiranih ledenih čajev, ki smo jih našli na trgovskih policah, je sladkih. Če jim ni dodan sladkor oziroma je njegova vsebnost zmanjšana, so praviloma slajeni z različnimi sladili, kot so steviol glikozidi, sukraloza, acesukfam K, aspartam in drugi.

Mokra hrana za mačke
Tržni pregled mokre hrane za odrasle mačke: izbira ustrezne hrane ni preprosta. Ponudba mokre (vlažne) hrane za mačke je pri nas kar pestra, posebno če hrano naročamo tudi v kateri od spletnih trgovin za male živali. Kupili smo vzorce različnih znamk in okusov, različnih cenovnih razredov in se poglobili v njihovo sestavo. Predstavljamo kaj pomenijo oznake na embalaži in svetujemo kako izbrati primerno hrano za mačko.

Test klimatskih naprav
Najdražja ni nujno tudi najbolj učinkovita. Zmagovalka tokratnega testa v enakem razredu je cenejša tako od drugo- kot tudi tretjeuvrščene, pri čemer je za učinkovitost edina dobila ocena zelo dobro. 

Test vrtnih škarij
Vrtnarji so zaznali velike razlike med vzorci. Z dobrimi vrtnimi škarjami obrezane rastline bodo bolj zdrave in vzdrževane, zato smo preverili, kako se posamezni vzorci razlikujejo med seboj. Profesionalnim vrtnarjem smo dali v roke 17 vzorcev vrtnih škarij, skupna ocena pa se razteza od 30 do 86.

Substrati
Substrati: v vreči se lahko skriva marsikaj. Nakup substrata zahteva kar nekaj pazljivosti. Dober substrat dobro zadržuje vodo (bolj vlaknasta šota to funkcijo izpolnjuje slabše), ima nevtralen ali celo nekoliko kisel pH (previsoka ali prenizka kislost zmanjšuje dostopnost hranil) in čim manj neželenih dodatkov. Kot za mnoge druge izdelke tudi za substrate velja, da je njihova kakovost odraz uporabljene surovine – če je izdelan iz smeti, lahko tudi končni izdelek pomeni večje tveganje, da vsebuje večje količine onesnaževal (težke kovine, obstojna organska onesnaževala) in neželene primesi, kot so delčki kovin, plastike in stekla, ter patogene organizme (Escherihia Coli, salmonela in podobno). Posebno poglavje so presežki kovin. V (zelo) majhni količini so kovine sicer koristne in potrebne tako za rastlino kot za človeka, a hitro jih je preveč, kar velja še zlasti za kadmij, ki je strupen v skoraj vsaki količini.

Objavljamo tudi intervju z dr. Borutom Vrščajem z oddelka za kmetijsko ekologijo in naravne vire pri Kmetijskem inštitutu Slovenije, ki je povedal več o sestavi substratov in o tem, na kaj biti pozoren pri nakupu.

Pravice pacientov
Poznate svoje pravice, ko ste v vlogi pacienta? Pravice pacientov se dotikajo vsakega izmed nas, saj se (ne)hote pogosto znajdemo tudi v tej vlogi. Pišemo o ključnih pravicah iz Zakona o pacientovih pravicah, ki posegajo tudi na področje varstva osebnih podatkov.

Stroški klicev v EU: kdo, kdaj in koliko plača?
Potem ko je Evropska komisija leta 2017 odpravila stroške klicev in kratkih sporočil med gostovanjem v drugi državi EU (skupaj z Norveško, Islandijo in Liechtensteinom), se je zdaj lotila še klicev in pošiljanja kratkih sporočil iz domačega omrežja v države EU. Od 15. maja bodo lahko operaterji zaračunali največ 19 centov na minuto klica (v Sloveniji z davkom 23,18 centa na minuto) oziroma 6 centov za poslani SMS (v Sloveniji z davkom 7,32 centa za SMS).

Ker je položaj na področju klicev v mobilnih omrežjih precej zapleten, z infografiko predstavljamo vse scenarije, ki se lahko zgodijo uporabnikom mobilnih telefonov v Evropski uniji.

Porok – biti ali ne biti
Ne glede na to, ali razmišljate o tem, da bi nekoga prosili za poroštvo za svoj kredit, ali pa se je s takšno prošnjo na vas obrnil član družine oziroma prijatelj, se morate zavedati finančnih tveganj poroštva. Biti porok je pomembna odločitev in resna finančna odgovornost, saj če kreditojemalec ne odplačuje svojega dolga, banka vračilo terja prav od poroka.

Zavarovanje kredita pri zavarovalnici
Zavarovanje pri zavarovalnici je pri nas še vedno precej pogosta oblika zavarovanja bančnih produktov. Pri večini bank je mogoče s tem zavarovanjem skleniti izredno prekoračitev sredstev na osebnem računu, potrošniški kredit, nekatere banke pa imajo v svoji ponudbi to možnost zavarovanja tudi za stanovanjske kredite, vendar za omejene vrednosti in ročnosti. Ta oblika zavarovanja je neposredno povezana s posameznim kreditom, banke pa imajo v ta namen z zavarovalnicami sklenjene posebne pogodbe. Mnogi so zmotno prepričani, da je ta oblika zavarovanja kredita namenjena kreditojemalcu v primeru, da kredita ne bo mogel odplačati, in da v primeru težav z odplačevanjem tega ne bo treba odplačati. V primeru težav z odplačevanjem bo preostali dolg banki res odplačala zavarovalnica, vendar bo zavarovalnica pozneje terjala kreditojemalca. Z zavarovanjem kredita pri zavarovalnici ne zavarujemo sebe – pred morebitnimi neplačili je zaščitena banka, čeprav stroške zavarovanja krije kreditojemalec.

Pregled stroškov trgovalnih računov
Cena lastništva in trgovanja s slovenskimi delnicami. Trgovalni računi niso brezplačni – nasprotno, stroški so v nekaterih primerih nerazumno visoki, pa tudi izjemno zapleteni in zato netransparentni ter nepoučenemu lastniku vrednostnih papirjev nerazumljivi. Primerjali smo najpogostejše stroške trgovalnih računov in preverili, komu vse boste morali plačati za hrambo in trgovanje s slovenskimi delnicami.

Vprašali ste
Objavljamo odgovore na najzanimivejša vprašanja, ki so nam jih minuli mesec zastavili potrošniki. Med drugim članu, ki ga je zanimalo, če je med še užiten po pretečenem roku uporabe.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA