Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2019
ZPStest 2019
11. april 2019

 Testi šamponiov za poškodovane lase, pralnih strojev, parnih likalnikov in postaj, robotskih kosilnic, aplikacij za navigacijo in športnih ur ter zapestnic.

Kaj je EU do zdaj naredila (tudi) za (slovenske) potrošnike?
Evropska unija vpliva na številna področja, ki nas kot potrošnike zadevajo neposredno – od označevanja živil do pravic potnikov in varnosti igrač. Ko so pravila sprejeta, je naloga vsake članice, da jih uveljavi in preverja njihovo izvajanje v praksi. Nekaj primerov, ki potrjujejo, da smo državljani EU z evropsko zakonodajo veliko pridobili: večja varnost izdelkov, več potrošniških pravic, boljše in konkurenčne ponudbe in bolj trajnostna usmerjenost.

favicon Člani ZPS lahko aprilsko revijo ZPStest prebirajo tudi na spletu 

Spletni ponudniki turističnih namestitev
Tudi pri nas so najbolj priljubljeni globalni ponudniki, še zlasti Booking.com, predvsem med mladimi pa je popularna rezervacija prenočišč pri Airbnb. Na spletu je še polno drugih portalov, t. i. agregatorjev oziroma metaiskalnikov, ki omogočajo le pregled ponudbe različnih rezervacijskih strani. Preverili smo, ali so ponudniki vredni zaupanja potrošnikov oziroma kaj se skriva v splošnih pogojih najbolj priljubljenih spletnih strani za iskanje nastanitvenih zmogljivosti. Predstavljamo tudi najbolj pogoste zaplete in kako ravnati v takšnih primerih.

Test aplikacij za navigacijo na pametnem telefonu
Še vedno na seznamu nujnih aplikacij. Ko je Garmin lani najavil, da ne bo več ponujal aplikacije za navigacijo, so nekateri menili, da bodo po isti poti šli tudi drugi ponudniki. Pa se to ni zgodilo. Ponudba je še vedno pestra, prikaz oglasov ali manjši zneski za nakupe v aplikaciji pa so majhen `davek´ za uporabo storitve vodenja tudi, ko pametni telefon ni povezan v internet. Preizkusili smo številne aplikacije, medtem, ko vas bodo nekatere hitro pripeljale do cilja, je drugim pot do željenega cilja predstavljala kar veliko težavo. Preverite!

Test pametnih in športnih ur ter zapestnic
Ne pričakujte absolutne natančnosti. Če so bile pametne ure zamišljene kot dodatek pametnemu telefonu, športne pa kot kakovostni merilni `instrument´, se je razkorak med njimi v zadnjem času močno zmanjšal. Pametne ure so najmanj dobri, če ne celo odlični športni spremljevalci, Applove v nekaterih državah celo osebni zdravstveni pomočniki, športne znajo prikazati obvestila telefona ali pa so pridobile še kakšno od funkcij, ki so bile prej rezervirane za pametne ure. Preizkusili smo naprave v cenovnem razredu od 40 do 460 €, višja cena pa ne zagotavlja tudi boljše kakovosti.

Test šamponov za poškodovane lase
Dobri izdelki, pretirane trditve. Z vsemi izdelki na testu si boste učinkovito umili lase, a visokoleteče trditve o »obnovi« las so se pri vseh izkazale za neresnične, saj las ni mogoče obnoviti. Prav tako smo ponovno dokazali, da cena in kakovost šampona nista povezani. Dobre izdelke smo našli v vseh cenovnih razredih. Preverite, kako se je na testu odrezal šampon slovenskega proizvajalca.

Test pralnih strojev
Res je, v vsakem stroju lahko operemo perilo, vprašanje pa je, kako. Ker lahko za ceno najdražjih kupimo kar nekaj cenejših, se potrošniki pred nakupom povsem upravičeno sprašujemo, kaj pomeni nakup cenejšega. Na testih, kjer primerjamo stroje glede na osnovne lastnosti, kot so pranje, varčnost in druge uporabne lastnosti, cenejši pogosteje dosegajo slabše rezultate, a so tudi izjeme. Kako so se stroji odrezali na zadnjem testu? Večina pere dobro, nekateri celo zelo dobro.

Test parnih likalnikov in postaj
Ali veste, kako dolgo testiramo vsak likalnik? 252 ur! V tem času preverimo zmogljivost in priročnost likalnika, pretok pare, razenje likalne površine in seveda vzdržljivost. Na testu likalniki id 30 do 95 € in postaje o 110 do 300€. Parna postaja ali parni likalnik? Poiščite odgovor v našem testu!

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP

Tržni pregled šunk v kosu
Pazite na kakovost pri izbiri in zmernost pri uživanju. Pečena v testu, kuhana ali le narezana poleg jajc in hrena? Zagotovo bo na velikonočni mizi šunka. V tokratnem tržnem pregledu smo preverili, kakšni izdelki so na voljo na trgovskih policah in kako se med seboj razlikujejo. Po vsebnosti beljakovin se med seboj precej razlikujejo - od 14 gramov do 35,3 grama na 100 gramov šunke. Cene pa se gibljejo od 4,69 do 27 evrov za kilogram. Cene izdelkov ne odražajo nujno kakovosti, saj samo po ceni ne moremo sklepati, ali imajo dodano vodo ali ne ter koliko aditivov vsebujejo. Med dražjimi je bila šunka, ki vsebuje le 72 odstotkov mesa.

Kako izberemo kakovostno šunko?
Kako naredijo šunke v kosu, po čem se razlikujejo, kako izbrati kakovosten izdelek? Nekaj vprašanj o šunkah smo zastavili prof. dr. Tomažu Polaku s katedre za tehnologijo mesa in vrednotenje živil na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Predava predvsem o tehnologiji mesa in mesnih izdelkov ter redno sodeluje pri njihovih mednarodnih ocenjevanjih.

Barvanje jajc z naravnimi barvami
Kako boste letos pobarvali pirhe? Med velikonočnimi prazniki naše mize krasijo tudi pisani pirhi. Tehnik barvanja in okraševanja velikonočnih jajc je vsako leto več, zato smo preverili, zakaj je bolje izbrati naravna barvila namesto sintetičnih in kakšen je rezultat naravno pobarvanih pirhov.

Test robotskih kosilnic
Robotske kosilnice niso več igračke. Naprave so vse bolj zmogljive, a vsi modeli se pri preizkusu varnosti niso dobro izkazali. Zaradi večje ponudbe in nižjih cen se vse pogosteje pojavljajo na domačih vrtovih, zato previdnost pri uporabi ne bo odveč. Najdražja naprava na testu (2200€) ni opravila preizkusa varnosti.

Zamenjaj in prihrani 3: Sodelujete lahko tudi brez uporabe računalnika
Na Zvezi potrošnikov Slovenije organiziramo že tretji skupinski nakup električne energije in zemeljskega plina za vse slovenske potrošnike. Četrtega aprila,poteka licitacija zainteresiranih dobaviteljev energije. Zmagal bo tisti (ali dva), ki bo ponudil najnižjo ceno električne energije in/ali zemeljskega plina za obdobje enega leta, brez vezave in skritih stroškov.
Prijave smo v prvih dveh kampanjah zbirali le po elektronski poti. Tokrat možnost sodelovanja zagotavljamo vsem potrošnikom, saj želimo prihranke pri energiji omogočiti tudi tistim, ki nimajo računalnika oziroma ne uporabljajo spleta, saj lahko prijavo oddajo po telefonu.

Skupinski nakup klimatskih naprav
Še do 21. aprila se nam lahko pridružite. Objavljamo izkušnjopotrošnice, ki je kupila klimatsko napravo v okviru skupinskega nakupa, opravljena pa je tudi že montaža naprave.

Enosobne kurilne naprave
Test je pokazal, da so v kaminskih pečeh na pelete pogoji zgorevanja veliko bolj stabilni in nadzorovani kot v kaminskih pečeh in zaprtih kaminih na drva. Izpusti zaradi nepopolnega zgorevanja v pečeh na drva so večji kot v kaminskih pečeh na pelete, kar kaže na okoljsko prednost kurilnih naprav s popolno avtomatizacijo zgorevalnega procesa, čeprav so (tudi) zaradi tega izpusti dušikovih oksidov pri kaminskih pečeh na pelete nekoliko večji kot pri pečeh in kaminih na drva.

15 pogostih vprašanj o predplačniških karticah
Pregledali smo ponudbo predplačniških kartic in odgovorili na najpogostejša vprašanja. Predplačniške kartice dobite pri osmih ponudnikih, v pregled smo dodali tudi kartico mobilne aplikacije Revolut, ki je prav tako predplačniška. Pred odločitvijo preverite stroške uporabe, ki se med ponudniki razlikujejo in so lahko precej visoki. Ali moram imeti redno zaposlitev oziroma redne prilive? Kakšni so stroški naročila kartice? Koliko stane uporaba? Kako preverim stanje? Ali lahko porabim celoten znesek na kartici? Kaj je nalepka NFC? Ali so sredstva na predplačniški kartici varna? Preverite!

Stanovanjski kredit s kombinirano obrestno mero
Izbira vrste obrestne mere je ena ključnih odločitev pri najemu kredita. Banke na splošno ponujajo dve vrsti obrestnih mer – fiksne in spremenljive. Večina kreditov se bo uvrstila v eno od teh dveh kategorij, vendar obstaja tudi tretja možnost. Nekatere banke ponujajo tudi kredite s kombinirano obrestno mero, pri kateri kreditojemalec za del kredita plača obresti po fiksni obrestni meri, drugi del pa se obračuna po spremenljivi. Pri takšnem kreditu je obrestna mera prvih nekaj let fiksna, časovni interval fiksne obrestne mere je določen ob sklenitvi pogodbe, po izteku pa se fiksna obrestna mera spremeni praviloma v spremenljivo, ki je prav tako določena v času odobritve kredita in je sestavljena iz euriborja in pribitka.

Vprašali ste
Odgovarjamo na najzanimivejša vprašanja, ki so nam jih minuli mesec zastavili potrošniki. Med drugim članu, ki ga zanima ali mu mora upravnik omogočiti vpogled v poslovno dokumentacijo, ki se nanaša na stavbo (na primer v pogodbe, ki jih sklepa s tretjimi osebami, račune ipd.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA