Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2019
ZPStest 2019
14. marec 2019

Tudi v tej številki smo zbrali vrsto koristnih informacij, ki vam bodo pomagale pri nakupnih odločitvah in uveljavljanju potrošniških pravic.

faviconČlani ZPS lahko revijo ZPStest berejo tudi na spletu

Skupinski nakup klimatskih naprav
Več kot 6000 potrošnikov se je do zdaj pridružilo naši kampanji skupinskega nakupa klimatskih naprav in večina med njimi je v drugi polovici februarja po elektronski pošti že dobila ponudbo. Ta vključuje štiri kakovostne klimatske naprave, ki so bile dobro ocenjene na neodvisnem primerjalnem testu potrošniških organizacij in za katere smo v pogajanjih z izbranim ponudnikom dosegli ugodno ceno, ki vključuje tudi osnovno montažo.

Znižajmo račun za elektriko in plin
Tretja kampanja skupinskega nakupa električne energije in zemeljskega plina je v polnem teku, saj sodeluje že več kot 20.000 potrošnikov. Potrošnike vabimo, da na spletni strani
www.ZAMENJAJinPRIHRANI.si čim prej oddajo brezplačno in nezavezujočo prijavo. V prvi polovici maja jim bomo poslali oceno prihrankov in ponudbo, na podlagi katere se bodo odločili,
ali bodo dobavitelja zamenjali ali ne.

Pravice pacientov v zobozdravstvu
Kaj nam pripada in kaj moramo doplačati? Pišemo o tem, katere pravice do zobozdravstvenih storitev imamo, kako jih uveljavljamo in kaj lahko storimo, če naletimo na težave. Do katerih zobozdravstvenih storitev in zobnoprotetičnih pripomočkov smo upravičeni? Kaj so nujne zobozdravstvene storitve, kakšna pravila veljajo za ortodontsko zdravljenje, kaj je trajnostna doba, kaj garancijski rok in kaj določajo pravila o standardnem materialu. Odgovor na ta in še druga vprašanja boste našli v našem drobnogledu!

Svetovni dan pravic potrošnikov: želimo si zaupanja vredne pametne naprave
Naprave so vse bolj pametne – a nič bolj varne! Na trg prihajajo nove in nove pametne naprave, tudi klasični aparati dobivajo povezavo, a pri tem le redkokateri proizvajalec poskrbi za ustrezno varnost. Na udaru niso samo pametne naprave, v nevarnosti je vse, kar je v danem trenutku povezano v omrežje. Ob letošnjem svetovnem dnevu pravic potrošnikov zato opozarjamo na težavo, ki se je po tihem priplazila v naše domove in se širi kot epidemija – težava nevarnih pametnih naprav.

Test protivirusne programske opreme za osebne računalnike
Za varnost v digitalnem svetu se moramo potruditi. Preizkusili smo, kako odporni so plačljivi in brezplačni protivirusni programi proti zlonamernim kodam. A v današnjem hiper-povezanem svetu, v katerem moramo skrbeti za vedno več v internet povezanih naprav, niso dovolj. Poskrbeti moramo tudi za varno obnašanje in upoštevati nekaj osnovnih varnostnih nasvetov.

Test pomivalnih strojev
Varčni ali učinkoviti? Pomivalni stroji morda niso ravno na prvem mestu med nujnimi nakupi bele tehnike, a današnji tempo življenja govori v prid njihove koristnosti v družinskem vsakdanu. Poleg tega vse opravljene raziskave kažejo, da je pomivalni stroj v primerjavi z ročnim pomivanjem varčnejši z energijo in vodo. Več denarja, boljši stroj, a kot vedno na primerjalnih testih se dobro izkaže tudi kakšen predstavnik srednjega in nižjega cenovnega razreda. Preverite in prihranite!

Test opekačev kruha
Dober opekač odlikuje enakomerna porjavelost. Če si radi pogosto privoščite zlatorumeno hrustljavo popečen kruh oziroma toast, potrebujete dober namizni opekač. Kaj lahko pričakujemo od sodobnega opekača, smo ugotavljali na tokratnem testu. Na testu opekači med 30 in 300€, dva sta se izkazala zelo dobro.

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP

Mednarodni test prisotnosti akrilamida v živilih
Akrilamid – kako se mu izogniti? V živilih, ki vsebujejo veliko škroba, se pri kuhanju na visokih temperaturah, predvsem pri praženju, cvrtju in pečenju, tvori zdravju škodljiva spojina – akrilamid. V naši prehrani je prisoten že vse od časa, ko so naši predniki začeli toplotno obdelovati živila, a njegove prisotnosti se zavedamo šele zadnjih 20 let. Rezultati testa so spodbudni, prostora za izboljšave pa je še precej. Skupaj z devetimi evropskimi potrošniškimi organizacijami smo izbrali 532 vzorcev živil in v akreditiranem laboratoriju preverili, koliko akrilamida vsebujejo. Med izbranimi živili, ki smo jih poslali na test, je bilo največ vzorcev krompirjevega in zelenjavnega čipsa, ocvrtega krompirja, piškotov za dojenčke in majhne otroke, piškotov in oblatov ter žitnih kosmičev za zajtrk. Preverite, kako so se izdelki iz slovenskih trgovin odrezali v primerjavi z živili iz tujine.

Tržni pregled beljakovinskih ploščic
Nepravilne označbe in velike razlike v cenah. Kadar v naši vsakodnevni prehrani primanjkuje beljakovin, so beljakovinske ploščice priročna rešitev. Še posebej priljubljene so med športniki, a vse pogosteje po njih posežejo tudi manj aktivni, če jim zaradi pomanjkanja časa ali posebnih prehranskih navad ne uspe zagotoviti zadostnega vnosa beljakovin s prehrano. Oblite s čokolado so med bolj priljubljenimi, zato smo pod drobnogled vzeli prav te. Kupili smo jih v različnih športnih trgovinah, pri večjih trgovcih in v drogerijah v Sloveniji. Velike razlike med količino beljakovin: v ploščici je od 10 do 50 gramov beljakovin, pomemben pa je tudi vir beljakovin. Vsebujejo lahko tudi precej sladkorja: pri nekaterih lahko z dvema ploščicama presežete dnevni vnos sladkorja.

Test letnih pnevmatik
Za majhne povprečno, za velike slabo. Primerjalni testi pnevmatik v zadnjih letih kažejo precej predvidljivo sliko: peščica je dobrih, večina povprečnih, vedno pa najdemo tudi črne ovce z nezadovoljivo oceno pri vsaj eni lastnosti. Letos je slika nekoliko drugačna, v negativno smer. Ob pnevmatikah za osebne avtomobile smo prvič preverili tudi tiste za kombinirana vozila, ki jih uporabljajo predvsem podjetja, a so vse bolj priljubljene tudi med (velikimi) družinami. Ugotovili smo, da so tovrstne pnevmatike bistveno slabše kakovosti. Na testu pnevmatike 185/65 R15 in 215/65 R16C.

Test baterijskih vrtalnikov
Čeprav je namen vrtalnega stroja preprost in jasen tudi tistim, ki ga nikoli niso uporabljali, se izkaže, da moramo pri nakupu poznati vrsto parametrov, ki določajo uporabnost orodja. Za bolj pošteno primerjavo smo tokrat vrtalnike razdelili v tri skupine. Pozornost smo namenili modelom, ki se umeščajo v osrednji in največji del ponudbe, izognili pa smo se najlažji kategoriji električnih vijačnikov, namenjenih vijačenju brez vrtanja, in najtežji kategoriji pnevmatskih kladiv, ki betonske in kamnite stene vrtajo z električno gnanim kladivom. Namenoma smo spregledali tudi ločevanje proizvajalcev na »hoby« in »profesionalni« program, saj ob visokih cenah baterij cene orodij v obeh razredih niso več toliko različne.

Brezgotovinska družba
Je pot v brezgotovinsko družbo res neizogibna in edina prava? Vprašanje brezgotovinske družbe ni le vprašanje uporabe bankovcev in kovancev v prihodnosti. Povezano je z uporabo tehnologij in novih načinov plačevanja, varnosti podatkov, (finančne) vključenosti različnih družbenih skupin, dostopa do denarja v primeru naravnih in drugih nesreč, pa tudi in predvsem osebne svobode oziroma nadzora nad vedenjem posameznika in celotne družbe.

Direktiva PSD2 – priložnost za varnejše elektronsko plačevanje
Podrobneje pišemo o ponudnikih in zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati za vstop na trg novih plačilnih storitev, prav tako podrobneje predstavljamo varnostna preverjanja v luči zahtev nove direktive, ki trg plačilnih storitev odpira tudi novim igralcem.

Pravico imate vedeti, kaj počnejo z vašimi osebnimi podatki
Pravica do seznanitve nam omogoča, da pridobimo natančno pojasnilo, katere naše osebne podatke podjetja ali ustanove obdelujejo in kaj z njimi počnejo. Prav tako lahko zahtevamo vpogled ali kopijo svojih osebnih podatkov.

Vprašali ste
Odgovarjamo odgovore na najzanimivejša vprašanja minulega meseca. Med drugim članici, ki je kupila pižamo, ko pa je doma odprla embalažo, je ugotovila, da ima pižama neprijeten vonj. Je to znak, da so v pižami nevarne kemikalije?

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA