Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2019
ZPStest 2019
14. februar 2019

Testi: sirni namazi, smučarska očala s fotokromatskimi stekli, losjonov za telo in pametnih telefonov. Preverili smo storitev naročanja cvetja prek spleta. Pregled trga mobilne telefonije: mobilni paket z vključeno določeno količino podatkov lahko dobite že za manj kot sedem evrov, a zanj lahko odštejete tudi več kot 30. Predstavljamo obe kampanji skupinskega nakupa: skupaj z nami lahko zamenjate dobavitelja elektrike in /ali plina in kupite kakovostno klimatsko napravo. Vse o pomembnih datumih, ki si jih je dobro zapomniti, če želite sodelovati.

Zamenjaj in prihrani 3: Znižajmo račun za elektriko in plin
Na Zvezi potrošnikov Slovenije organiziramo že tretjo kampanjo skupinskega nakupa električne energije in zemeljskega plina. K skupinskemu nakupu energije so vabljeni vsi potrošniki, ki ste gospodinjski odjemalci električne energije in/ali zemeljskega plina. Več nas bo sodelovalo, boljša bodo naša pogajalska izhodišča, boljšo ponudbo si lahko obetamo in posledično večje prihranke.

favicon Člani ZPS lahko revijo ZPStest berejo tudi na spletu

Za vse nas gre, za Evropo po naši meri!
Maja nas čakajo volitve, ki jih mnogi ocenjujejo za prelomne. EU je na razpotju in preverja izbire za prihodnost. Evropske potrošniške organizacije menimo, da morajo v razpravah o naši skupni prihodnosti v EU pomembno mesto dobiti tudi potrošniške teme. Verjamemo, da bi se zaupanje v EU bistveno okrepilo, če bi jo gradili kot šampiona varovanja potrošnikov.

Pregled trga mobilne telefonije
Mobilni paket z vključeno določeno količino podatkov lahko dobite že za manj kot sedem evrov, a zanj lahko odštejete tudi več kot 30. Preverili smo, kako uporabni so posamezni paketi, pri čemer smo izhajali iz potreb uporabnika pametnega telefona, torej je najpomembnejši parameter prenos podatkov – tako v Sloveniji kot v EU. Preglednice z rezultati bralcem pomagajo izbrati najbolj racionalno rešitev za mobilne storitve, hkrati pa z njimi opozarjamo tudi na nekatere pakete, ki kljub neugodnemu razmerju med ceno in vključenimi storitvami še vedno vztrajajo v ponudbi.

Test pametnih telefonov
Tudi za manj denarja je mogoče kupiti odličen telefon. Večjih presenečenj na zadnjem testu ni, izdelovalci so bolj kot ne zadržali svoja mesta izpred lani, se pa »topijo« razlike med premijskimi modeli.

Test smučarskih očal s fotokromatskimi stekli
Zaščita za vse razmere? Žal ne! Zasoljene cene in (razen dveh izjem) slaba kvaliteta. Preizkusili smo smučarska očala s fotokromatskimi stekli v cenovnem razponu od 80 do 180€. Na testu se je pokazalo, da večina stekel ni dovolj zatemnjenih, za bistveno bolj kritičen del testa pa se je izkazala meritev prepustnosti sevanja UV. Izkazalo se je, da kar tri smučarska očala ne nudijo nobene zaščite pri sevanju v območju 380 in 400 nm, zato so ti modeli dobili oceno nezadovoljivo, dvoje očal prepušča »samo« sevanje 400 nm, pri enih pa smo odkrili preseženo količino ftalatov v mehki peni na notranji strani okvirja.

Nakup cvetja prek spleta
Valentinovo je tako rekoč pred vrati, za vogalom čaka še osmi marec – oba praznika sta kar sinonim za kupovanje šopkov, zato smo za vas preverili storitev naročanja cvetja prek spleta. Izbrali smo pet cvetličarn, ki obljubljajo dostavo po vsej Sloveniji (vsaj v večja mesta), in Pošto Slovenije. Pri vseh smo naročili šopek klasičnih rdečih vrtnic (z dodatki), za katere smo odšteli od 35 do 60 evrov. S katerim šopkom boste naredili vtis? Preverite!

Če se pri naročilu cvetja prek spleta kaj zaplete
Predstavljamo pravila, ki urejajo področje spletnega naročila rož: za večino blaga, kupljenega prek spleta, imajo potrošniki pravico do odstopa od pogodbe, sklenjene na daljavo, v roku 14 dni po prejemu blaga. To ne velja nujno tudi pri spletnem naročilu rož oziroma šopka, saj zakon določa nekaj izjem.

Test losjonov za suho kožo
Na testu smo preverili, kako učinkoviti so pri tem losjoni in mleka za kožo. Vsak izdelek je dva tedna uporabljalo 20 udeleženk, mi smo poleg učinkovitosti vlaženja preverili tudi morebitno vsebnost mineralnih olj, neželenih kemikalij, mikrobiološko neoporečnost, embalažo in ali so proizvajalci pretiravali pri navajanju učinkov. Za dober izdelek ni potrebno seči globoko v žep.

Test sirnih namazov
Na testu smo preverili sestavo, označbo ter senzorične in mikrobiološke lastnosti desetih sirnih namazov, med njimi sta dva z ekološkim certifikatom. Zmagovalec testa sodi med dražje, a tik za njim je eden izmed najcenejših sirnih namazov na testu.

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP 

Tržni pregled žitnih kašic za dojenčke in majhne otroke
V tokratnem tržnem pregledu smo podrobno pregledali 12 žitnih kašic, ki vsebujejo zdrob. Izbrali smo le osnovne izdelke, brez dodanega suhega sadja, keksov ali čokolade, saj izdelkov z dodatki ne priporočamo za prehrano dojenčkov.

Bomo postali planet (mikro)plastika?
Čas je, da kot posamezniki ukrepamo in prispevamo k zmanjšanju uporabe plastike v vsakdanjem življenju.

Negativni euribor in kreditne pogodbe
Ko manj kot nič postane – nič. Spremenljiva obrestna mera, vezana na euribor, kjer kreditojemalec nosi neomejeno tveganje povišanja kreditnih obrokov v prihodnosti, je pri nas pogosta, pri kreditih z daljšo ročnostjo pa lahko celo edina izbira za tiste, ki potrebujejo denar. V zadnjih letih se euribor nepričakovano giblje v negativnih vrednostih, kar bi kreditojemalcem lahko prineslo nekaj koristi, a se je večina bank odločila drugače.

Test kaminskih peči na pelete
V primerjavi s pečmi na drva so kaminske peči na pelete bolj učinkovite, njihova uporaba je bolj preprosta in uporabniku zagotavlja več udobja, predvsem pa zaradi popolne avtomatizacije zgorevalnega procesa in posledično visokih izkoristkov manj onesnažujejo okolje. Seveda to velja le v primeru, da smo izbrali kakovostno kaminsko peč, v kateri kurimo kakovostne pelete. Cene na trgu so različne, za kakovostno napravo bomo odšteli od 1000 do 4000 evrov, na testu pa se je izkazalo, da visoka cena še ni zagotovilo za zelo dobro oceno na našem primerjalnem testu. Največjo »težo« je sicer imela zmogljivost oziroma učinkovitost peči.

Skupinski nakup klimatskih naprav
Ste se že pridružili naši kampanji skupinskega nakupa klimatskih naprav? Če se še niste, vas vabimo, da na spletni strani
www.SKUPINSKInakupZPS.si čim prej oddate brezplačno in nezavezujočo prijavo. V drugi polovici februarja vam bomo poslali ponudbo, na podlagi katere se boste odločili, ali boste klimatsko napravo kupili ali ne. Zadnji rok, do katerega jo boste lahko kupili po pogojih skupinskega nakupa pri izbranem ponudniku, je 21. april 2019.

Vprašali ste
Objavljamo odgovore naših strokovnjakov na najzanimivejša vprašanja, ki so nam jih minuli mesec zastavili potrošniki. Med drugim potrošnici, ki jo zanima, ali volna merino res uravnava telesno temperaturo.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA