Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2019
ZPStest 2019
17. januar 2019

Večji obseg in še več zanimivih testov! 

Skupinski nakup klimatskih naprav
Začetek kampanje za skupinski nakup klimatskih naprav: ZPS bo v okviru skupinskega nakupa omogočila potrošnikom ugoden nakup na testu ZPS dobro ocenjenih klimatskih naprav. To pomeni, da boste lahko z izbrano napravo poleti učinkovito hladili bivalne prostore, v prehodnih obdobjih oziroma pozimi pa boste z isto napravo prostore prav tako učinkovito (d)ogrevali. Katere modele bomo ponudili in po kakšni ceni, bomo sodelujoče v skupinskem nakupu obvestili v ponudbi, ki jo bodo prejeli v drugi polovici februarja. Že zdaj pa vam lahko zagotovimo, da si prizadevamo doseči čim boljše pogoje nakupa in čim bolj kakovostno storitev, vključno s strokovno montažo, ki je za učinkovito delovanje klimatske naprave nujna. Vse o postopku in pomembnih datumih, ki si jih morate zapomniti, če želite sodelovati v skupinskem nakupu.

favicon Člani lahko revijo ZPS prebirajo tudi na spletu

Pravice potnikov v mednarodnem avtobusnem prometu
Malo pravic in veliko nejasnosti: podrobneje predstavljamo najmlajšo izmed uredb, ki urejajo pravice potnikov. Uporaba uredbe je precej omejena, saj se v večjem delu uporablja le za linijske prevoze za nedoločene kategorije potnikov, s krajem vstopa ali izstopa v eni od držav članic EU, pod pogojem, da je razdalja prevoza vsaj 250 kilometrov. Pišemo o tem, kaj vam pripada v primeru zamude in odpovedi prevoza ali nesreče, kakšen je postopek pritožbe, kakšna pravila veljajo pri nakupu vozovnice po spletu in kakšna za prevoze s Flixbusom. Pa tudi o tem, kdo je pristojen za nadzor nad izvajanjem predpisov.

Test mikrovalovnih pečic
Najbolje opremljene lahko nadomestijo tudi klasično pečico. Pri večini modelov je moč med 700 in 1000 W. Večja moč načeloma pomeni hitrejše segrevanje, vendar ne nujno tudi bolj enakomerno segreto živilo. Najboljši modeli enakomerno odtajajo širok nabor živil, najslabši pustijo del živila zamrznjenega, drugega pa že delno kuhanega, s temperaturno razliko 20 °C med najbolj hladnim in najbolj toplim delom. Izmerjene rezultate lahko preverite v našem primerjalniku.

Test kuhinjskih brisač
Vpojne, a ne vedno primerne za stik z živili. Kuhinjske brisače so nepogrešljiv pripomoček, ko po nesreči kaj polijemo in želimo na hitro obrisati površino, z njimi lahko očistimo okna in ogledala, popivnamo maščobo s hrane, marsikdo jih vsaj občasno uporablja tudi kot robček. V okviru testa smo preverili kako hitro se brisače strgajo, kako dobro vpijajo in pobrišejo gladke površine. Preizkusili smo, ali izločajo optična belila in (morebitno) navzočnost bakterij. Izdelek, ki je tako raznovrsten, je izziv preizkušati, a mi smo se tega z veseljem lotili in prišli do presenetljivih rezultatov.

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP 

Test zvočnih letev
Konec plehkega televizijskega zvoka. Če imate v dnevni sobi novejši televizor 4K, ste verjetno zadovoljni tako z njegovo sliko kot z velikostjo. Z zvokom najverjetneje niste, kajti le redki premorejo kakovostne zvočnike. Velika večina gode s kovinskim prizvokom, brez basov in s popačenimi visokimi toni pri višji glasnosti. Rešitev je konkretnejše ozvočenje, pri čemer bo zaradi prostorskih in namestitvenih prednosti zelo verjetno v poštev prišla ena od številnih zvočnih letev. Kot se je izkazalo na zadnjem testu: tu dobesedno velja rek "več denarja več muzike", a tudi med cenejšimi primerki je mogoče najti zvočno zelo solidne in med dražjimi take, ki svojo ceno upravičijo pretežno z drugimi lastnostmi, zvočnimi pa niti ne.

Tržni pregled prehranskih dopolnil za razstrupljanje
`Detox´ po prazničnem decembru. Po praznikih zato marsikdo pomisli na razstrupljanje svojega telesa – z dieto ali z uporabo prehranskih dopolnil. Z obljubo razstrupljanja in hitrih učinkov se v tem času oglašujejo mnogi izdelki, predvsem prehranska dopolnila z zdravilnimi rastlinami, ki smo jih pod drobnogled vzeli tudi mi.

Čeprav se sliši mikavno, da se bomo v enem mesecu ali celo v desetih dneh razstrupili in se zaradi prehranskega dopolnila počutili popolnoma drugače, naše telo žal ne deluje tako. Zdravo telo se strupov in drugih odpadnih snovi očisti samo, a za to potrebuje čas in primerno podporo v obliki zdrave in uravnotežene prehrane. V primeru bolezni pa se moramo v vsakem primeru posvetovati z zdravnikom in uživati predpisana zdravila pod strokovnim nadzorom. Prehranska dopolnila so namenjena zdravim ljudem z normalnimi funkcijami telesa in niso zdravila.

Intervju: prof. dr. Samo Kreft
O procesu razstrupljanja in smiselnosti uživanja prehranskih dopolnil smo se pogovarjali s prof. dr. Samom Kreftom, ki na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani raziskuje zdravilne rastline in druga zdravila naravnega izvora. Kaj pravzaprav pomeni razstrupljanje telesa? Kaj moramo `razstrupiti´, kdaj in zakaj? Ali za razstrupljanje res potrebujemo prehranska dopolnila? Se lahko razstrupljamo še kako drugače? Kaj pa `detox diete´, savnanje? Je le nekaj vprašanj, na katera je dr. Kreft odgovoril.

Tržni pregled mešanic sadnih čajev z gozdnimi sadeži
Prazne obljube slik na embalaži: žal letošnji tržni pregled potrjuje, da je stanje podobno kot pred dvema letoma – tako sestava kot predstavitev izdelkov se pri večini čajev nista bistveno spremenili.

Nova mobilna aplikacija VešKaJješ – vaš pomočnik pri izbiri živil z ugodnejšo hranilno sestavo
Nova različica ne prinaša le lepše podobe, ampak predvsem nove funkcionalnosti. Aplikacijo smo povezali z obsežno podatkovno bazo, ki vsebuje informacije o sestavi živil. Tako boste lahko od zdaj s kamero pametnega telefona fotografirali črtno kodo živila, aplikacija pa vam bo prikazala njegov prehranski profil oziroma vse informacije o njegovi hranilni vrednosti.

Preizkusni trki Euro NCAP v letu 2018
Leto 2018 bo v svetu avtomobilizma zagotovo veljalo kot nekaj posebnega. Začetek veljave novega standarda meritev izpustov (od 1. septembra 2018 morajo vsi avtomobili ustrezati standardu WLTP) je glavni krivec, da se je bera novih avtomobilov zdesetkala. To kažejo tudi rezultati preizkusnih trkov Euro NCAP, na katerih so preizkusili le 23 avtomobilov, kar je le tretjino toliko kot v letu 2017. Lanski preizkusni trki v oceni prvič upoštevajo sposobnost avtomobila, da ustavi (ali vsaj zmanjša hitrost), ko se pred njim nepričakovano znajde kolesar. Rezultati preizkusa so del ocene za zaščito šibkejših udeležencev (skupaj z oceno zaščite pešca ob trku in zaviranja pred pešcem). Tistim z najboljšo oceno tudi ta zahtevna naloga ni pomenila večjih težav, kar ponovno dokazuje, kako napredni so (lahko) sodobni avtomobili pri aktivni varnosti.

Raziskava Which? o zanesljivosti avtomobilov
Tudi znotraj znamk so razlike med modeli. Pozorno branje tehničnih podatkov, izbiranje motorja, barve ter serijske in dodatne opreme – po nekaj tednih je na parkirišču nov avtomobil. A vse udobje, gospodarnost in zmogljivost ne pomenijo prav dosti, če je avtomobil polovico časa v servisni delavnici. Zgodi se lahko vsakemu, a nekaterim bolj pogosto. Britanski kolegi iz potrošniške organizacije Which? že vrsto let izvajajo obsežno raziskavo o zanesljivosti avtomobilov, ki je lani pokazala nekaj zanimivih premikov. Statistika je lahko dober pokazatelj, kateri rabljeni avtomobil vam bo bolj verjetno povzročal težave in stroške med uporabo.

Prezračevanje je nujno tudi pozimi
Raziskave Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) kažejo, da v zaprtih prostorih v povprečju preživimo skoraj 22 ur na dan. Podatek je skrb vzbujajoč, saj v prostorih pogosto primanjkuje svežega zraka, še zlasti pozimi, ko zaradi mraza bolj poredko odpiramo okna. Prostore je treba tudi pozimi redno in pravilno zračiti: vsaj trikrat na dan bi morali za dve do štiri minute odpreti vsa okna ter notranja in vhodna vrata. S prepihom dosežemo hitro izmenjavo zraka in preprečimo, da bi relativna vlažnost notranjega zraka presegla kritično mejo, v večini primerov odpravimo tudi razmere za kondenzacijo vodne pare in nastanek plesni. Hladen zimski zrak je namreč suh, zato imamo po dveh do štirih minutah prepiha notranjo vlago na idealnih 50 odstotkih.

Spletne kamere za domačo rabo
ozka meja med vohunjenjem in varnostjo. Nadzorne kamere za domačo rabo so postale preprostejše za uporabo in hkrati ne zahtevajo več drage podporne snemalne opreme, zato so tudi cenovno dostopne. Hitro jih namestimo, nato pa že lahko na zaslonu mobilne naprave spremljamo, kaj se dogaja, ko nas ni doma. Če želimo z videonadzorom zaščititi svojo nepremičnino, posest oziroma premoženje, nam tega sicer nihče ne more prepovedati, vseeno pa moramo upoštevati omejitve oziroma bistvo zakona. Kaj je torej dovoljeno in česa ne smemo posneti?

Intervju: Mojca Prelesnik, informacijska pooblaščenka
O problematiki uporabe nadzornih kamer smo nekaj vprašanj zastavili informacijski pooblaščenki Mojci Prelesnik.

Direktiva PSD2
Banke odpirajo dostop do naših plačilnih računov. Koncept odprtega bančništva bo najbolj vplivala na segment poslovanja s končnimi potrošniki, prinaša pa tako priložnost kakor tudi izziv pri doseganju varnih in potrošniku prijaznih plačilnih storitev, pri katerih bo imel potrošnik vedno popoln nadzor nad svojimi plačilnimi računi.

Tehnološki in digitalni razvoj spreminjata svet finančnih storitev, kot jih poznamo. Nova zakonodaja na področju plačilnih storitev od zdaj omogoča dostop do naših bančnih računov novim ponudnikom plačilnih storitev (registriranim finančno-tehnološkim družbam in drugim) in ne več zgolj bankam. Novi ponudniki plačilnih storitev bodo morali izpolnjevati zakonske zahteve in pridobiti ustrezno dovoljenje nadzornega organa, banke pa jim bodo morale na ustrezno varovan način omogočiti dostop do podatkov o uporabnikovih računih.

Pregled podražitev bančnih storitev
Nekaj bank je lani komitentom ponudilo nove bančne pakete, s katerimi si lahko znižajo stroške bančnega poslovanja, večina bank pa je svoje storitve podražila. Vedno večja ponudba računov in paketov zahteva nekoliko več truda, a se primerjava in izbira (naj)ugodnejšega zagotovo splača – prihranite lahko tudi več sto evrov na leto.

V zadnjih dvanajstih mesecih le pet bank in hranilnic ni povišalo nadomestil osnovnih bančnih storitev, ki jih spremljamo, preostalih deset je podražilo vsaj eno nadomestilo. Skupaj smo našteli 29 podražitev, kar je v primerjavi z letom poprej, ko smo jih zabeležili 38, precej manj. Najpogosteje so banke dražile nadomestila za plačilo položnic na okencu, letne članarine za uporabo kartic z odloženim plačilom in nadomestila za dvig gotovine na bankomatu druge banke.

Pripravili smo tudi izračun letnih stroškov poslovanja z bančnim računom. Za uporabnika, ki položnice plačuje na bančnem okencu, je razlika med najbolj in najmanj ugodno banko več kot 300€. Za uporabnike spletnih storitev, ki so pri večini ponudnikov bistveno cenejše, je najugodnejša pa je razlika med najbolj in najmanj ugodno banko nekaj več kot 70€.

Brezplačne delavnice o pasteh potrošniškega kreditiranja
Prvo brezplačno delavnico smo pretekli mesec izvedli v Ljubljani, v naslednjih dveh letih bomo brezplačne delavnice o pasteh potrošniškega kreditiranja izvedli v vseh slovenskih regijah, vsak mesec eno. Prilagojene bodo različnim starostnim skupinam – odraslim, otrokom in starejšim. Z njimi želimo udeležencem podati razumljive, praktične in nepristranske informacije o potrošniških kreditih in osebnih financah. Delavnice bodo potekale v majhnih skupinah, zato bodo udeležencem ponujale prostor in priložnost, da nam zastavijo konkretna vprašanja.

Za sodelovanje v nagradni igri zadoščajo vaši kontaktni podatki
Informacijski pooblaščenec in Zveza potrošnikov Slovenije bosta v posebni rubriki #TiOdločaš izobraževala o pomenu zasebnosti in pravicah posameznikov s področja varstva osebnih podatkov.

Potrošniki se pogosto znajdejo v zadregi, ko organizator nagradne igre za obveščanje o prejemu nagrade že ob prijavi zbira tudi številko tekočega računa, davčno številko ali fizični naslov, torej podatke, ki jih potrebuje le za izplačilo ali pošiljanje nagrade. A to ni potrebno. Za prijavo v nagradno igro je dovolj, da potrošnik posreduje svoje kontaktne podatke (telefon ali e-pošta). Za podelitev nagrade pa lahko organizator nagrajenca naknadno prosi za podatke, ki so potrebni, da se izplača, pošlje ali preda nagrado. Načelo `najmanjšega obsega podatkov´ v Splošni uredbi o varstvu osebnih podatkov (ang. GDPR) preprečuje, da bi organizator nagradne igre zbiral več podatkov, kot jih potrebuje. Sodelovanje ne sme biti pogojevano z dostopom do osnovne storitve.

Vprašali ste
Odgovarjamo na najzanimivejša vprašanja, ki so nam jih zastavili potrošniki. Med drugim članu, ki se mu je pokvaril gospodinjski aparat. Pooblaščeni servis je skrinjo odpeljal, napako odpravil in sporočil, da mu bodo skrinjo pripeljali nazaj, da pa bo moral plačati stroške prevoza. Ali je servis upravičen do zaračunavanja takšnih stroškov?

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA