Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2018
ZPStest 2018
28. november 2018

Je boljši gojeni ali divji losos? Večina lososov se je na testu odrezala dobro, zmagovalec je najcenejši file divjega lososa z največ beljakovinami, ugodno maščobnokislinsko sestavo ter dobro senzorično oceno in ustrezno označbo. Za zmagovalca testa prenosnih zvočnikov boste odšteli 140€, izkazal se je za kakovostnejšega od bistveno dražje konkurence. Preizkusili smo drone v cenovnem razponu med 1200 in 120 €, dražji so boljši. Fotokoledar je lahko lepo darilo. Po spletu smo naročili izdelavo koledarjev pri desetih ponudnikih – če v ceni ni bistvenih razlik, so pa v kvaliteti. Za vse ljubitelje kave: objavljamo zadnje rezultate testa aparatov za pripravo kave. Zmagovalec testa »šefovih nožev« je presenetljiv. Na testu rjavih barv za lase smo klasičnim barvam ob bok postavili naravne: po kakovosti so primerljive s klasičnimi konkurentkami. Predstavljamo pravice potrošnikov turistov in potnikov v mednarodnem železniškem prometu. Boste praznične nakupe opravili po spletu? Pri devetnajstih spletnih trgovcih smo opravili 38 nakupov, pri nekaterih smo se morali kar potruditi, da smo dobili vrnjen denar, enega pa smo celo ujeli na laži. Preverite, preden boste v roke vzeli plačilno kartico!

Turistični paket – katere pravice imamo in kako jih uveljavimo
Kdo je odgovoren za izvedbo programa potovanja? Kako ukrepamo, ko gre kaj narobe? Kakšna odškodnina mi pripada? Kakšni so roki za pritožbo in rešitev mojega zahtevka? To je le nekaj pogostih vprašanj, ki nam jih zastavljajo potrošniki, tokrat pa odgovore nanje predstavljamo pisno. Pišemo pa tudi o novi pravici: povračilu nepremoženjske škode.

favicon Člani ZPS lahko revijo preberejo tudi na spletu

Pravice potnikov v mednarodnem železniškem prometu
V različnih državah različna pravila. V primerjavi s potovanjem z letalom, kjer so pravice z uredbo enotno urejene v vseh državah članicah, se potniki v železniškem prometu srečujejo predvsem z negotovostjo, katere pravice na določenem potovanju ali delu potovanja sploh imajo. Pravice potnikov, ki z vlakom potujejo po državah Evropske unije, so določene z Uredbo o pravicah in obveznostih potnikov v železniškem prometu, ki določa nekatere pomembne pravice potnikov, kot je pravica do nadomestila v primeru zamude ali do preusmeritve v primeru odpovedi vlakovne povezave.

Nakupovanje prek spleta: pravica do odstopa od pogodbe v praksi
Nakupovanje prek spleta ima pred klasičnim številne prednosti. A tudi pomanjkljivost: izdelka si ne moremo ogledati »v živo. Lahko se zgodi, da izdelek, ko nam ga dostavijo, ne ustreza našemu pričakovanju, nam preprosto ni všeč, smo si medtem premislili … Trgovcu bi ga želeli vrniti in seveda pričakujemo povrnitev kupnine. Pa gre tudi to tako hitro in preprosto kot naročanje? Opravili smo po dva nakupa v 19ih spletnih trgovinah in pri nekaterih smo se morali kar precej namučiti, da smo po vračilu izdelka dobili povrnjen denar. Enega pa smo celo ujeli na laži…preverite pred naslednjim spletnim nakupom!

Test rjavih barv za lase
Preizkušene na več kot 180 glavah! Tokrat smo »konvencionalnim« barvam za lase postavili ob bok (bolj ali manj) naravne. Izkazalo se je, da so po kakovosti primerljive. Pišemo tudi o tem, ali so barve `brez amonijaka´ kaj manj škodljive, pogovarjali pa smo se tudi z gospo Anjo Menard Srpčič iz Urada za kemikalije

Test samodejnih letalnikov
Upoštevajte omejitve in zdravo kmečko pamet.
Samodejni letalniki, droni, v slovenščini tudi troti, so lahko igračka (za odrasle in otroke), lahko pa povsem resen pripomoček, ne samo za zabavo, ampak tudi pri delu. Razmeroma preprosto upravljanje omogoča tudi tistim, ki niso piloti, da ga dvignejo v nebo in si prek neposredne povezave s kamero na letalniku ogledajo okolico iz ptičje perspektive. Preizkusili smo letalnike v cenovnem razponu med 1200 in 120 €. Dražji so se izkazali bolje.

Test brezžičnih prenosnih zvočnikov
Danes za predvajanje glasbe zadošča mobilni telefon. Glasbe ni več treba shranjevati, preprosto jo izberemo v storitvah pretočne glasbe. Za kakovostno poslušanje pa v telefon vgrajeni zvočniki niso nujno dovolj, zato v zadnjem času cveti prodaja prenosnih brezžičnih zvočnikov. Tudi pri njih velja: večje je boljše, a tu trčimo ob težave s prenosnostjo. Kako so se izkazali na testu? Na testu zvočniki med 400 in 80€, za dober prenosni zvočnik boste morali odšteti 100 evrov in več. Zmagovalec stane 140€.

Test izdelave foto koledarjev
Osebno in z nekaj spretnosti tudi estetsko darilo. Ni treba biti fotografski navdušenec, da bi imeli doma cel kup lepih fotografij za vsak mesec v letu. Če ne verjamete, preverite galerijo v svojem pametnem telefonu, kjer se je najbrž nabrala lepa zbirka. Med njimi so zagotovo posnetki, ki bodo videti lepo tudi, če jih natisnete na večji format. Po spletu smo naročili izdelavo koledarjev pri desetih ponudnikih – če v ceni ni bistvenih razlik, so pa v kvaliteti. Dva ponudnika smo ocenili kot zelo dobra, kar štirje pa so svoje delo opravili zgolj povprečno.

Test zamrznjenih filejev lososa
Je boljši gojeni ali divji? Na tokratni prehranski test smo uvrstili šest predpakiranih zamrznjenih lososov v filejih, dva gojena in štiri divje. Preverili smo, kako »ugodna« je njihova maščobnokislinska sestava, predvsem pa nas je zanimalo, ali vsebujejo tudi zdravju nevarne snovi, kot so težke kovine. Večina lososov se je na testu odrezala dobro, zmagovalec je najcenejši file divjega lososa z največ beljakovinami, ugodno maščobnokislinsko sestavo ter dobro senzorično oceno in ustrezno označbo.

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP 

Alkoholne pijače: energijska bomba
Prihaja veseli december, čas obilice jedače in nazdravljanja. Če bomo zadnje počeli predvsem z alkoholnimi pijačami, se nam bo med prazniki zagotovo tudi zato nabral kakšen kilogram `viška´, saj je alkohol izredno kaloričen. Koliko je v alkoholnih pijačah kalorij, potrošniki pri nakupu največkrat ne izvemo. Označevanje sestavin ter energijske in hranilne vrednosti namreč pri teh pijačah (še) ni obvezno, medtem ko pri brezalkoholnih pijačah je.

Kuharski ali `šefov´ nož
Med vsemi najtežji, z najdebelejšim in najbolj ostrim rezilom, je vsestranski kuharski nož, imenujejo ga tudi »šefov« nož. Kdor ga zna uporabljati, ve, da ne sme manjkati v kuhinji. Ga imate? Pišemo o tem, kaj je treba upoštevati pred nakupom, kako takšen nož vzdrževati, predstavljamo pa tudi rezultate primerjalnega testa – zmagovalec je presenetljiv.

Test aparatov za pripravo kave espresso
Ste ljubitelji kave? Jo pripravljate tudi doma? Vsak kavoljubec prisega na »svojo« kavo in svoj način priprave. Za pripravo »turške« kave zadostujeta ustrezna posoda in skrivnost hišnega postopka, a za skodelico italijanskega espressa ročne spretnosti niso dovolj. Potrebujemo kavomat. Kavomati oziroma aparati za pripravo espressa so presenetljivo različni in na voljo v širokem cenovnem razponu. Preizkusili smo kavne aparate na kapsule, klasične ročne aparate espresso in samodejne kavomate, v nobeni izmed teh skupin ni zmagal najdražji.

Projekt Clear 2.0: spremljamo porabo energije v desetih gospodinjstvih
Največ energije porabimo za ogrevanje prostorov, pripravo tople sanitarne vode, razsvetljavo in za kuhanje. Od tega, kako učinkovito jo porabljamo, so odvisni tudi zneski na položnicah zanjo. V prihodnjih 14 mesecih bomo spremljali porabo energije v desetih slovenskih gospodinjstvih, ki smo jim v začetku tega meseca namestili merilnike energije. Na podlagi rezultatov meritev v skoraj 600 gospodinjstvih šestih evropskih držav bomo po treh mesecih potrošnikom svetovali, s katerimi organizacijskimi ukrepi (sprememba bivalnih navad) in naložbami (nakup novega gospodinjskega aparata, na primer) bi lahko zmanjšali porabo energije in kolikšni prihranki bi se jim obetali v primeru izvedbe predlaganih ukrepov.

Led-sijalke: zagotovo, ampak kakšne?
Danes dvomov ni več. LED-sijalke so edina izbira in nikakor ne slaba. Sodobni modeli najmanj dosegajo kakovost svetlobe klasičnih žarnic, močno pa jih presegajo pri varčnosti in odpirajo tudi nove načine uporabe.

Deset filtrov, ki jih moramo redno čistiti
Je pomivalni stroj slabo pomil posodo? Se vam zdi, da se perilo v sušilnem stroju ni posušilo tako, kot bi se moralo? Ste na tleh ob pralnem stroju opazili lužo? Vse omenjene težave imajo najverjetneje skupni imenovalec: umazan, morda celo zamašen filter. Redno čiščenje (ali menjava) filtrov je ključnega pomena za delovanje številnih aparatov v gospodinjstvu.

Varčevanje za otroke
Starši, stari starši in drugi sorodniki se pogosto odločajo za varčevanje sredstev, s katerimi bodo lažje uresničili prihodnje potrebe in želje svojih otrok ali vnukov. Pripravili smo pregled bančne ponudbe varčevanj za otroke in preverili vpliv otrokovih prihrankov na otroški dodatek, plačilo vrtca in davke.

Analiza dosegljivosti alternativnih pogonov in mobilnosti
Iz analize celotnih stroškov lastništva, ki smo jo pripravili, je razvidno, da so avtomobili z alternativnimi pogoni skozi celotno življenjsko dobo stroškovno že primerljivi z dizelskim ali bencinskim pogonom. Preverili smo, kakšna je njihova dobavljivost in kako privlačni so drugi modeli (občasne) uporabe avtomobila.

Vsakdanje težave uporabnikov invalidskih vozičkov
Čeprav je danes zaradi večje ozaveščenosti življenje invalidov precej lažje kot nekoč, jim pri vsakodnevnih opravilih, kot je nakupovanje, na poti stojijo številne ovire. Z Jeanom, ki uporablja električni invalidski voziček, smo se podali v ljubljanske trgovine in ocenjevali dostopnost za uporabnike invalidskih vozičkov.

Vprašali ste
Odgovarjamo na najzanimivejša vprašanja minulega meseca. Med drugim članici, ki jo zanima, kako lahko kot etažna lastnica sodeluje pri izbiri ponudnika prenove fasade in kakšne so v zvezi s tem naloge njihovega upravnika.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA