Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2018
ZPStest 2018
11. oktober 2018

Rezultati testa sušilnikov (dražji so se na testu odrezali bolje), kabinskih kovčkov (najcenejši je najslabši, a zasoljeno najdražji ne najboljši), zimskih pnevmatik (ponovno smo odkrili pnevmatike, katerih ne svetujemo za nakup) in kontaktnih žarov (slaba polovica se je odrezala dobro, drugi povprečno). Pod drobnogled smo postavili klasične peči na drva, pri nas naj ne bi bilo več mogoče kupiti klasičnih peči na drva za centralno ogrevanje, ki ne omogočajo uplinjevalne tehnike zgorevanja in niso opremljene s sistemom, ki izboljšuje postopek zgorevanja. Kaj to pomeni za lastnike starih peč in kdo nadzira to področje? Razmišljate o najetju hitrega kredita? Pri najugodnejši banki boste 5.000€, ki si jih boste izposodili za tri leta preplačali za 548€, pri najmanj ugodni pa 840€.

favicon Člani ZPS lahko revijo berejo tudi na spletu

Klasične peči na drva
Klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti. Na trgu tako ne bo več mogoče kupiti klasičnih peči na drva za centralno ogrevanje, ki ne omogočajo uplinjevalne tehnike zgorevanja in niso opremljene s tipalom za zgorevalni zrak (tako imenovana lambda sonda) ali s katerim drugim elektronskim sistemom, ki izboljšuje postopek zgorevanja. Natančneje smo se posvetili tej problematiki: kdo nadzira to področje, kaj sledi negativnemu zapisniku dimnikarske službe, kaj storiti, če se z zapisnikom ne strinjate, kakšne so globe in seveda, kaj lahko sami storimo za zmanjšanje škodljivih emisij. Pišemo pa tudi o motečem hrupu in vibracijah toplotne črpalke.

Test zimskih pnevmatik
Ko se avtomobil slabše odziva: na testu zimskih pnevmatik se vedno znova pokažejo bolj ali manj velike razlike med posameznimi pnevmatikami, kar se, ko se na cesti znajdemo v težavnem položaju, lahko izkaže za usodno. Letos smo primerjali 28 pnevmatik v dveh najbolj priljubljenih velikostih - 175/65 R14 T in 205/55 R16 H. Rezultati testiranja niso ravno najbolj razveseljivi – pri manjših pnevmatikah sta se na testu le dve izkazali dobro, pri večjih pa tri. In kot vedno: odkrili smo tudi pnevmatike, ki jih nikakor ne priporočamo za nakup.

Trajnostna mobilnost in stroški lastništva avtomobila
Odločal bo potrošnik, ne tehnologija. V naslednjem desetletju bomo priča konkretnemu zmanjšanju izpustov CO2, pri čemer lahko po vseh aferah, ki smo jim bili priča v zadnjih letih, upravičeno le upamo, da to zmanjšanje ne bo doseženo samo v laboratoriju, ampak ga bomo občutili tudi potrošniki. Za potrošnike pa je bolj od uporabljene tehnologije pomembna informacija o strošku lastništva. BEUC je zato skupaj z organizacijo Element Energy pred časom izvedel poglobljeno analizo, katere glavni namen je bil ugotoviti vpliv novih tehnologij in alternativnih pogonov na stroške lastništva avtomobila. Predstavljamo napoved stroškov za prvega, drugega in tretjega lastnika avtomobila, torej do starosti avtomobila 16 let.

Test kabinskih kovčkov
Nepogrešljivi sopotniki. Z omejevanjem količine prtljage so kabinski kovčki postali pomemben del opreme za potovanja. Z dobrim kovčkom je potovanje lažje, slab pa lahko povzroči marsikatero težavo in nepotreben stres. Predstavljamo rezultate testa kabinskih kovčkov, torej tistih, ki so pri večini letalskih prevoznikov všteti v ceno vozovnice. Na zahteven test smo poslali kabinske kovčke v cenovnem razponu med 20 in 680 evri. Najcenejši je najslabši, (zasoljeno) najdražji pa ni najboljši.

Sušilni stroji
Sušilni stroji so prestopili v novo generacijo. Brez toplotne črpalke je na trgu le še peščica nizkocenovnih modelov, a bolj zaradi praznjenja zalog kot zaradi zanimanja kupcev, medtem ko proizvajalci iz višjega cenovnega razreda te tehnologije skoraj ne ponujajo več. Če želite hiter nasvet – za nakup sušilnika brez toplotne črpalke ni utemeljenega razloga. Najpomembnejša lastnost sušilnega stroja je po našem mnenju neprekinjeno doseganje enakih rezultatov, kar pomeni, da bomo ob enakih nastavitvah iz stroja vedno dobili enako suho perilo. Druge lastnosti, kot so preprosta uporaba, varčnost, čim manjše izpuščanje vlage v prostor, glasnost in zmečkanost perila, so seveda še vedno pomembne, a vse skupaj nič ne koristi, če ne vemo, kako suho perilo bomo našli v bobnu sušilnika. Natančnost programa je zato postala daleč najbolj pomembna kategorija, ki najbolj vpliva na skupno oceno. Na testu so se bolje izkazali sušilniki iz višjega cenovnega razreda, a odkrili smo tudi sušilnik za 380€, ki je dobro opravil svoje delo.

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP 

Test električnih kontaktnih žarov
Električni kontaktni žar seveda ne nudi enakega užitka kot poletni piknik v naravi, omogoča pa hitro pripravo hrustljavo zapečene hrane ne glede na vreme in letni čas, in to neposredno pred očmi gostov. Na testu smo preverjali, kako prepečejo in zapečejo meso, ribe in zelenjavo ter kako preprosto je delo z njimi. Kaj pomenijo razlike v ceni? So rezultati pečenja pri dražjih modelih boljši?
Na testu je bilo 11 električnih kontaktnih žarov, med njimi tudi aparat iz Gorenja. Najcenejši na testu stane manj kot 60 evrov, najdražji štirikrat toliko. Na koncu noben testiran žar ni dosegel najvišjega kakovostnega razreda, slaba polovica se je odrezala dobro, drugi povprečno. Najbolj odločilne so razlike med aparati v rezultatih pečenja, težave so neenakomerna prepečenost in izsušenost živil ter okus po zažganem.

Pregled storitev dostave pice
Pica na dom ali v pisarno? Čeprav gre za razmeroma preprosto storitev, malo pozornosti pri naročanju ne bo odveč.
Pod drobnogled smo vzeli deset ponudnikov, pri petih ponudnikih v Ljubljani (pri dveh smo naročilo izvedli po telefonu in prek spletnega portala ehrana.si), treh v Mariboru in dveh v Kopru smo skupaj opravili 12 naročil pic margerita. Kakovosti pic nismo ocenjevali, preverili pa smo, kako potekata naročanje in dostava pic.

Sous-vide v domači kuhinji
Način priprave živil s počasnim kuhanjem v vakuumu, ki je v svetu in pri nas poznan predvsem pod francoskim nazivom »sous-vide« (pod vakuumom), je osvojil mnoge restavracije, v zadnjem času pa je izziv tudi za radovednejše ljubitelje kuhanja, saj ima v primerjavi z običajnim kuhanjem številne prednosti. Če se nameravate takšnega načina priprave živil `profesionalno´ lotiti doma, potrebujete poseben aparat za kuhanje v vakuumu, plastične vrečke in napravo za izsesavanje zraka iz vrečk. Kako priročne so naprave za domačo uporabo, kaj se je izkazalo na testih teh naprav, je odločitev za nakup smiselna in kako varna so živila, pripravljena s postopkom `sous-vide´.

Nekaj nasvetov za lažjo izbiro prenosnika
Manjši, lažji, hitrejši, dražji: pogosto še vedno rabimo osebni računalnik, ker z mobilnikom preprosto ne moremo postoriti vsega. Ponudba prenosnikov, ki so ostali edina množična kategorija osebnih računalnikov, je pestra in izbiranje nikakor ni preprosto. Zaradi precejšnje poplave različnih modelov pa si je pred izbiro in nakupom treba zastaviti kar nekaj vprašanj in vedeti, čemu bo prenosnik v osnovi namenjen. Koliko boste prenosnik v resnici prenašali naokrog? Za kaj ga boste uporabljali? Kako zmogljiv naj bo procesor? Kako velik naj bo zaslon in iz kakšnega materiala naj bo prenosnik? Katere priključke naj ima in kako vzdržljivo baterijo? In seveda: koliko odšteti za prenosnik, ki ustreza našim potrebam?

Hitri krediti
Ne odločajte se prehitro. Hitri krediti prinašajo potrošnikom krajše in poenostavljene postopke odobritev, a tudi dodatna tveganja. Avtomatizacija, manj dokumentov in nižji kreditni standardi so omogočili skrajšanje dolgotrajnega postopka odobritve, te spremembe pa so banke in hranilnice oblikovale v nov produkt »hitrih kreditov«. Prečesali smo trg hitrih kreditov in jih primerjali z `običajnimi´ nenamenskimi potrošniškimi krediti. Pri najugodnejši banki boste 5.000€, ki si jih boste izposodili za tri leta preplačali za 548€, pri najmanj ugodni pa 840€.

Vprašali ste
Objavljamo odgovore na najzanimivejša vprašanja minulega meseca. Med drugim članici, ki jo zanima kako natančno mora biti sestavljena specifikacija računa za kuhinjo: lahko zahteva račun, na katerem so razvidne vse postavke (cena posamezne omarice, drugih elementov, pulta ipd.)?

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA