Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2018
ZPStest 2018
13. september 2018

Veliko zanimivih testov in koristnih informacij v septembrskem ZPStestu.

Postavitev sončne elektrarne
Odločitev za samooskrbo iz obnovljivih virov je smotrna. Eno glavnih vprašanj investitorjev, ki razmišljajo o lastni sončni elektrarni, je: ali se splača? Glede na informativne izračune, ki smo jih prejeli od izvajalcev Gen-I, Petrol in Prosigma, se naložba za 5-kilovatno elektrarno povrne v približno petnajstih letih, dodatni prihranek v skupno tridesetih letih delovanja je približno 8000 evrov. Vse o financiranju izgradnje, stroških vzdrževanja in o samooskrbi po sistemu neto merjenja.

favicon Člani ZPS lahko revijo berejo tudi na spletu

Test lesnih peletov
Pri šestih vzorcih izmerjeni kakovostni razred nižji od označenega! Potem ko smo se lani razveselili spodbudnih rezultatov, je letošnji test, ki smo ga ponovno opravili v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije, nekoliko razočaral. Med 25 vzorci se je našel en neustrezen, pri kar šestih pa smo na podlagi izmerjenih parametrov določili nižji kakovostni razred, kot je bil označen na embalaži.

Test talnih sesalnikov
Šibek motor in dober nastavek = odličen sesalnik. Učinkovitost sodobnih sesalnikov je močno odvisna od oblike nastavka. Ti so prilagojeni bodisi tekstilnim ali trdim talnim oblogam, temu primerno pa učinkovitejši pri sesanju prve ali druge površine. Preizkusili smo sesalnike z vrečko in brez nje, preverite kako so se odrezali na testu. Na testu sesalniki od 600 do 40€. najcenejši so med slabšimi, a najboljši niso zasoljeno dragi.

Test detergentov za občutljivo perilo
Nežni do materialov, a tudi do madežev. Oblačila iz občutljivih materialov, volne in svile so precej zahtevna za pranje. O tem, da je pranje v stroju nežnejše od ročnega, smo že pisali. Kako pa na rezultate pranja vplivajo detergenti, smo preizkušali na primerjalnem testu pralnih sredstev za občutljivo perilo. Kot kaže, so vsi nežni do materialov, a tudi do madežev. Boljše ocene kot `povprečno´ ni bilo.

Test električnih zobnih ščetk
Je za dobro ščetko dovolj odšteti 40 evrov ali si bomo zobe bolje očistili s tisto za 300? Na mednarodnem primerjalnem testu smo preizkusili električne zobne ščetke v zelo širokem cenovnem razponu, pri modelih, ki to omogočajo, pa smo preizkusili tudi učinkovitost različnih čistilnih glav. Preverite, kako so se odrezale!

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP 

Test ustnih vod
Z vod(ic)o nad zobno gnilobo. Vse so živih barv, kaj pa zares zmorejo? Če bi verjeli proizvajalcem, preprečujejo nastanek zobne gnilobe in zobnega kamna, celijo vnete dlesni in odpravljajo zadah iz ust. S primerjalnim testom smo preverili, kako učinkovite so ustne vodice v resnici in v kolikšni meri držijo trditve proizvajalcev. Rednega čiščenja zob s ščetko ne bodo nadomestile, so pa lahko dobrodošel dodatek k ustrezni ustni higieni.

Jagodni jogurti
Malo jagod, veliko sladkorja: od 3 do največ 18 odstotkov jagodne kaše in tudi do 29 gramov sladkorja v lončku. Pod drobnogled smo postavili 21 jagodnih jogurtov različnih blagovnih in trgovskih znamk ter preverili, koliko jagod zares vsebujejo. Zanimalo nas je, kaj se poleg jogurta in jagod še skriva v lončkih, s semaforjem pa smo označili še njihov prehranski profil.

Test tiskalnikov in večopravilnih naprav
Še vedno nepogrešljiva domača naprava. Seminarske naloge, šolski projekti, delovna gradiva, različni dopisi, fotografije … Vse našteto še vedno pogosto tiskamo, zato je v večini gospodinjstev tiskalnik še vedno nepogrešljiva naprava. In kateri je najboljši? Enoznačnega odgovora seveda ni, saj je vse odvisno od potreb oziroma tega, kaj bomo s tiskalnikom počeli. Potrošniške organizacije redno testiramo nove modele laserskih in brizgalnih tiskalnikov ter večopravilnih naprav. Na tokratnem testu se je pokazalo, da jih veliko tiska dobro, razlike pa se pokažejo predvsem v stroških črnila.

Postopek zamenjave banke
Če niste zadovoljni, je izbire več kot dovolj. Se vam zdijo storitve vaše banke predrage? Niste zadovoljni z odnosom bančnih uslužbencev? K drugemu ponudniku bančnih storitev pogledujete zaradi ugodnejšega kredita? Če ste na vsaj eno vprašanje odgovorili pritrdilno, ste dober kandidat za zamenjavo banke. Prihranite lahko tudi več sto evrov na leto, preprost in hiter postopek pa je še dodaten razlog za zamenjavo. Večina tistih, ki so banko že zamenjali, je bila s postopkom zadovoljna, zamenjava pa jim je prinesla občutne prihranke.

Vprašali ste
Objavljamo odgovore na najzanimivejša vprašanja minulega meseca. Med drugim članu, ki mu je oftalmolog izdal naročilnico za korekcijska očala in ob tem določil je nižji standard kot prejšnji oftalmolog. Kaj lahko stori?

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA