Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2018
ZPStest 2018
12. julij 2018

Zanimivi testi za poletne dni: preizkusili smo izdelke za zaščito pred soncem, sončna očala in menstrualne skodelice. Preverili smo, koliko je potrebno odšteti za dobro teflonsko ponev in kako učinkovita so sredstva za ročno pomivanje posode. Objavljamo rezultate testa hladilnikov in digitalnih fotoaparatov ter motornih kos. V Paragrafu predstavljamo spremembe zakonodaje o turističnih potovanjih – žal niso vse pozitivne. Da vas po dopustu v tujini ne bo bolela glava zaradi nepredvidenih stroškov: preverili smo cene mobilnega gostovanja in morebitno dodatno ponudbo operaterjev pri gostovanju izven EU. Svetujemo kako plačevati na dopustu in izbrati obvezno avtomobilsko zavarovanje prek spleta.

favicon Člani ZPS lahko revijo berejo tudi na spletu

Turistična potovanja z agencijo: nova ureditev pravic
Smo s spremembami potrošniki več pridobili kot izgubili? Spremembe v Zakonu o varstvu potrošnikov, ki veljajo od 1. julija letos, prinašajo pomembne novosti glede uveljavljanja naših pravic, ko potujemo s turistično agencijo. Žal vse niso pozitivne. V članku predstavljamo najpomembnejša nova pravila - dobre in slabe strani nove ureditve.

Uporaba mobilnih storitev v tujini izven EU
Ponekod smo (še vedno) žrtve pohlepa vseh vpletenih. Cene mobilnega gostovanja so namreč še vedno zelo visoke, če ne celo oderuške, in ne odražajo resničnega stroška posredovanja storitev. To še posebej velja za mobilni prenos podatkov, ko za 1 MB prenesenih podatkov plačamo tudi več kot deset evrov. V državah zunaj Evropske unije je uporaba mobilnih storitev lahko še vedno razlog za močan glavobol in izpraznjeno denarnico. Preverili smo cene mobilnega gostovanja in morebitno dodatno ponudbo operaterjev.

Test digitalnih fotoaparatov
Več napredka pri gibljivih slikah. Čeprav se marsikomu zdi, da je tempo napredka in predstavljanja novosti prehiter, so prav fotoaparati postali področje, kjer se je dogajanje glede na število novosti popolnoma umirilo. Če sta prej vodilna proizvajalca v trgovine poslala do deset novih cenovno dostopnih kompaktnih modelov na leto, sta lani in letos predstavila vsak po enega. Manj je tudi aparatov z izmenljivimi ohišji in zmogljivejših kompaktnih modelov. To velja za vse znamke, ne le za vodilna ponudnika.

Tudi če bi bilo več novih modelov, od njih kakšnega velikega napredka ni pričakovati. Kakovost posnetkov se je že prej iz generacije v generacijo le minimalno spreminjala, v nekaterih primerih se je zaradi nepotrebnega povečevanja ločljivosti tipala celo poslabšala. Tudi povezljivost je bila že pri starejših fotoaparatih razmeroma v redu. Razvoj se je že zdavnaj preselil na druga področja, večinoma k tipalom in tehnologijam za telefone ter za najbolj napredne fotoaparate.

Test sončnih očal
V zadnjih letih smo – tudi ob pomoči našega testa pred šestimi leti – razbili mit o tem, da nas dobro zaščitijo le tista najdražja. Na letošnjem testu smo poleg zaščite pred UV-žarki preverili tudi, koliko so očala trdna oziroma kakovostno izdelana in odporna proti praskam. Na testu smo poleg očal za odrasle preverili tudi očala za otroke.

Test sredstev za zaščito pred soncem
Za zaščito pred soncem je treba poskrbeti tako rekoč vedno, pri tem vam z našim testom pomagamo razkriti, katero sredstvo je vredno vašega denarja. Preverili smo sredstva z zaščitnim faktorjem najmanj 30, a vsa niso izpolnjevala obljub, zapisanih na embalaži. Kot na testih ugotavljamo že vrsto let, se je tudi tokrat izkazalo, da za dobro zaščitno sredstvo ni treba odšteti veliko denarja. Celo več, zmagovalca testa sta med najcenejšimi na trgu, medtem ko je najdražji vzorec pristal pri dnu lestvice.

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP 

Test menstrualnih skodelic
Ni vseeno katero izberete. Na mednarodnem primerjalnem testu smo preizkusili devet menstrualnih skodelic, vse v slovenskih trgovinah sicer niso na voljo, lahko pa jih kupite prek spleta ali v drogerijah v sosednjih državah. Objavljamo rezultate za vse preizkušene izdelke. Da bi ugotovili, kako varna in udobna je uporaba skodelic, smo jih preizkusili tako v laboratoriju kot v praksi. Le dve sta na zahtevnem preizkusu dobili oceno zelo dobro.

Test kombiniranih hladilnikov
Nakup hladilnika nikakor ni preprost, saj se modeli med seboj na videz le malo razlikujejo, ponudba je velika, razpon cen pa neverjetno širok. Izbiro dodatno otežuje dejstvo, da tudi znamka proizvajalca ni zagotovilo za kakovosten model. Skoraj vsi imajo v ponudbi tako dobro kot slabše ocenjene modele.

Poleg tega tehnologija hladilnikov ne napreduje tako hitro, da bi bili novejši modeli samodejno boljši od prejšnjih generacij. Potrošniške organizacije hladilnike redno preizkušamo: objavljamo rezultate zadnjih testiranj in odgovore na nekatera najpogostejša vprašanja. Kako velik hladilnik potrebujemo? Se splača kupiti model z varčnejšo tehnologijo? Na kaj moramo paziti pri izbiri vgradnega hladilnika? Ali se zaradi varčevanja z energijo splača kupiti nov hladilnik? Za koga je koristna ničelna cona?

Test ponev z oblogo proti prijemanju
Na testu ponve v cenovnem razredu med 130 in 15€, najdražja ni bila najboljša in najcenejša ne najslabša. Za pripravo zdravih obrokov in pečenje brez maščobe radi uporabljamo ponve z oblogami proti prijemanju. Izbira na trgovskih policah je pestra, a med njimi so velike razlike v občutljivosti oblog in kakovosti pečenja. Kako prepoznamo dobro ponev in kaj so pokazali rezultati testiranja, med drugim smo preverili tudi, ali snovi iz ponev ne prehajajo v živila v količinah, ki bi lahko ogrožale zdravje ljudi.

Test detergentov za ročno pomivanje posode
Moč detergenta je izčrpana, ko se neha peniti. Detergente za ročno pomivanje posode uporabljamo v kuhinji vsi, tudi tisti, ki imajo pomivalni stroj, saj vseh materialov ne smemo pomivati v njem. Zanimalo nas je, kako učinkovita so sredstva, ki jih ponujajo v trgovinah. Bomo z dražjimi pomili več posode? Ugotovitve presenečajo.

Kave iz hladilnika
Niso za prave `kofetkarje´. V tokratni tržni pregled smo uvrstili 12 različnih izdelkov z imenom cappuccino, za primerjavo smo dodali še eno ledeno kavo in eno kavo z mlekom brez dodanega sladkorja. Po senzoričnih lastnostih in sestavi se pregledane kave (vse z imenom cappuccino) med seboj zelo razlikujejo.

Tržni pregled nizkoenergijskih pijač
Sladkana voda z aditivi in aromo. Nizkoenergijske pijače, ki so na prvi pogled podobne vodi, saj so brezbarvne, na trgovskih policah pa jih najdemo poleg ustekleničenih vod, pogovorno jim pravimo `voda z okusom´. Preverili smo, kaj vsebujejo in ali so primerna zamenjava za vodo.

Bidoni
Steklo? Plastika? Aluminij? Na trgovskih policah in v spletnih trgovinah lahko izbirate med bidoni različnih velikosti, barv, oblik in materialov. Velikost prilagodite svojim potrebam, barvo in obliko svojemu okusu, glede materiala pa podajamo nekaj koristnih nasvetov.

Pesticidi: bistveno manj jih je v ekološko pridelanih živilih
Iz večletnih javno dostopnih poročil smo izluščili ključne podatke o zaznanih količinah ostankov pesticidov v živilih, ki so pogosto na naših krožnikih. Dobra novica za slovenske potrošnike je, da se delež živil brez ostankov pesticidov povečuje.

Test motornih kos
Z nitko nad travo. Na primerjalnem testu smo preizkusili motorne kose, primerne za srednje zahtevnega uporabnika, ki bo s koso obdeloval tako okrasni rob trate kot manjšo površino podivjanega rastja. Med električnimi modeli razlike niso velike, vseeno pa ugotavljamo, da se nakup cenenih modelov dolgoročno ne splača. Modeli s slabo oceno za navpični rez nimajo vrtljive glave in so za tako opravilo bolj nerodni.

Sklepanje obveznega avtomobilskega zavarovanja prek spleta
Obvezno zavarovanje avtomobilske odgovornosti (AO) je osnovni in najbolj razširjeni produkt premoženjskega zavarovanja: na leto se v Sloveniji sklene več kot 1,6 milijona polic AO za motorna vozila. S tem zavarovanjem se lastnik vozila zavaruje za primer, ko povzroči materialno ali nematerialno škodo drugi osebi. Ker gre za množičen in standardiziran produkt, ki zavarovalnicam prinese veliko prihodkov, ne preseneča, da so pred nekaj leti fizičnim osebam, lastnikom osebnih vozil, omogočile sklepanje tovrstnih zavarovanj tudi prek spleta. Trenutno to možnost ponujajo Triglav, Adriatic Slovenica (pod blagovno znamko WIZ), Sava (pod blagovno znamko Hi3), Generali (pod blagovno znamko G24), tik pred uvedbo je tudi zavarovalnica Grawe. Pregledali smo ponudbo, svetujemo kako izbrati primerno zavarovanje in odgovarjamo na vprašanje ali lahko prekinemo polico, če si po sklenitvi pogodbe prek spleta premislimo.

Pametno plačevanje na dopustu
Nove oblike plačevanja omogočajo hitrejše, preprostejše in bolj priročno ravnanje z denarjem, a od uporabnikov zahtevajo tudi večjo odgovornost – zaradi večje izbire moramo vedeti, kateri način plačila izbrati v posamezni situaciji in kako poskrbeti za varnost. Enotno območje plačil v evrih (SEPA) zagotavlja enaka pravila in nadomestila, ne glede na državo, v kateri opravimo dvig ali plačilo s kartico. Popolnoma drugačne so (za zdaj) lahko vrste in višine nadomestil, ko prestopimo evrsko mejo (to velja tudi za sosednjo Hrvaško). Preden se odpravite iz evroobmočja, izberite plačilna sredstva, ki jih boste uporabljali – najboljša je kombinacija gotovine in (vsaj) dveh vrst plačilnih kartic, ki jih na poti nikoli ne hranite na istem mestu.

Vprašali ste
Odgovarjamo na najzanimivejša vprašanja, ki so nam jih zastavili potrošniki. Med drugim članu, ki je opazil, da je hitrost dostopa do interneta manjša od tiste, ki mi jo je obljubljal operater. Kaj lahko stori?

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA