Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2018
ZPStest 2018
21. junij 2018

Preizkusili smo svetla piva: torej Union ali Laško? Naj razkrijemo, da zmagovalec ni nobeno izmed teh dveh piv. Na testu tudi pohodniške sandale: preizkusili smo modele med 120 in 13€, zmagale niso najdražje in najcenejše niso bile najslabše. Naši test otroških avtosedežev dokazuje, da sedežev ne smemo kupovati na pamet. In še: pred svetovnim prvenstvom v nogometu čisto sveži rezultati testiranja televizorjev. Preverili smo cene in ponudbo na trgu elektronskih komunikacij ter obrestne mere za stanovanjske kredite. Fiksna ali spremenljiva obrestna mera? Preverite v junijski reviji ZPStest!

faviconČlani ZPS lahko junijsko revijo ZPStest berejo tudi na spletu

Pregled trga storitev elektronskih komunikacij
Slovenski telekomunikacijski trg je precej zasičen, zato operaterji poskušajo na različne načine zadržati uporabnike, nove pa pridobiti z vabljivimi ponudbami. Te največkrat vključujejo konkretne popuste, večje hitrosti dostopa do interneta, najbolj privlačne ponudbe pogosto tudi obvezno vezavo za 12 ali 24 mesecev in paket združenih storitev. Pri tem ne upoštevajo, da fiksni telefonski priključek uporabljajo le redki, večina ga ima zato, ker je del paketa trojček in četvorček. Vsako leto znova smo presenečeni, kako smo potrošniki dovzetni za obljube o finančnem prihranku, predvsem pa, kako smo se zanj pripravljeni vezati. Operaterji pri tem radi izkoriščajo luknje v zakonodaji in ob enostranski spremembi pogojev potrošniku sicer omogočajo prehod k drugemu operaterju, a v resnici je ta vse prej kot brezplačen.

Test 55- in 65-palčnih televizorjev
Če za hip pozabimo na tehnološko bitko med zasloni QLED in OLED, lahko rečemo, da je med televizorji najpomembnejših znamk vse manj konkretnih tehničnih razlik. Seveda to ne pomeni, da so si med seboj enaki. Razlike so, a so namenjene predvsem pospeševanju prodaje in konkurenčnemu razlikovanju, nimajo pa omembe vrednega vpliva na uporabno vrednost izdelka. Katere značilnosti televizorja pa so pomembne in bi jih morali upoštevati pri nakupu?

Test otroških avtomobilskih sedežev
Nakup in uporaba `na slepo´ pomenita tveganje. Do dvanajstega leta starosti morajo otroci sedeti v posebej zanje zasnovanih avtomobilskih sedežih, a izbira pravega ni vedno najbolj preprosta. Tudi naš test vsako leto znova dokazuje, da nekateri modeli na trgu ne dosegajo ustrezne ravni varnosti, pri drugih pa se nevarnost skriva v prevleki, ki vsebuje ostanke kemikalij. Kaj je pokazal letošnji prvi test otroških avtomobilskih sedežev (drugega bomo že tradicionalno objavili jeseni)?

Test pohodniških sandal
Za hribe, sredogorje ali zgolj po mestu. Skupaj z drugimi potrošniškimi organizacijami smo zbrali 18 modelov, sedem jih je naprodaj tudi v Sloveniji, jih poslali na test v laboratorij in na praktični preizkus. Odkrili smo, da nekateri modeli v resnici lahko konkurirajo zaprtim čevljem, a še zdaleč ne vsi. Na testu sandali med 13 in 120€, na prvem mestu niso najdražji in na zadnjem mestu ne najcenejši. Preverite!

Pohodniški nahrbtniki
Na trgu najdemo najrazličnejše nahrbtnike za pohodnike, planince, plezalce, kolesarje, smučarje in zahtevne popotnike. Najbolj opazne so razlike v obliki in velikosti, včasih tudi v materialih, še pomembnejše pa so razlike v podrobnostih, s katerimi proizvajalci bolj ali manj uspešno odgovarjajo na značilne potrebe pri različnih športnih dejavnostih. Na prvi pogled se zdi izbira nahrbtnika precej nezahtevna, za krajše izlete so povsem uporabni tudi preprosti modeli, resnične potrebe pa spoznamo šele na daljših, zahtevnejših podvigih.

Test svetlih piv
Na test smo uvrstili deset vzorcev svetlega piva lager tistih blagovnih znamk, ki jih potrošniki glede na rezultate ankete najpogosteje kupijo v trgovini. Prav vsa svetla piva na testu so se dobro odrezala, a razlike med preizkušenimi pivi so. Torej katero se je na našem testu bolje odrezalo Union ali Laško? In še: nobeno izmed ikoničnih rivalov ni zmagalo.

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP 

Prehranska dopolnila za porjavitev
Za hitrejšo porjavitev – le tabletka? Kljub glasnim opozorilom dermatološke stroke o nevarnostih izpostavljanja UV-žarkom je porjavela koža za večino še vedno znak lepote in zdravja, vliva samozavest, privlačnost in dober občutek. Zato ne preseneča množica sredstev, od prehranskih dopolnil, ki obljubljajo zdravo in porjavelo kožo, do različnih kozmetičnih sredstev za hitro porjavitev. Ali s hrano lahko dosežemo enak učinek?

Prezadolženost – rezultati ankete
Prezadolženost je pogosto posledica slabega upravljanja osebnih financ. Naša anketa je pokazala, da je skoraj vsak drugi zadolžen, večino pa dolgovi obremenjujejo.

Pogrebno zavarovanje
Ena od manj znanih vrst življenjskega zavarovanja je zavarovanje pogrebnih stroškov. S plačevanjem premije si starejša oseba (zavarovanec) zagotovi, da bo zavarovalnica po njeni smrti upravičencu izplačala zavarovalnino, ki je (vsebinsko, ni pa nujno, da tudi neposredno) namenjena pokrivanju stroškov pogreba. Če je zavarovalna vsota nekoliko višja, takšno zavarovanje omogoča tudi premostitev nenadnega izostanka dela družinskega dohodka.

Stanovanjski krediti
Preverili smo obrestne mere za stanovanjske kredite s fiksno in spremenljivo obrestno mero, svetujemo na kaj bodite pozorni pred podpisom pogodbe, kje lahko preverite podatke o nepremičnini, ki jo nameravate kupiti in kako ocenite svojo kreditno sposobnost.

Vprašali ste
Odgovarjamo na najzanimivejša vprašanja, ki so nam jih minuli mesec zastavili potrošniki. Med drugim bralcu, ki je kupil vozovnico za vlak. In ob tem plačal tudi prispevek 0,17 evra za Rdeči križ. Zanima ga, ali lahko ta znesek zaračunajo brez soglasja kupca?

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA