Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2018
ZPStest 2018
10. maj 2018

Preverili smo, kako in za katere primere lahko zavarujete kolo in sebe kot kolesarja, kaj ponujajo samostojna zavarovanja koles in kolesarjev, kakšne so omejitve kritij ter kaj morda že krijejo vaša obstoječa zavarovanja. Na testu smo preizkusili, kako učinkovite so stenske klimatske naprave z ločenima zunanjo in notranjo enoto z močjo 2,5 in 3,5 kW: velike razlike v ceni, večinoma z razlogom. Ravno obratno pa se je pokazalo na testu tekaških majic, kjer smo preizkusili majice od 45€ do 6€, najdražje so bile po rezultatih v sredini. Na testu aplikacij za navigacijo na pametnih telefonih so se plačljive aplikacije praviloma izkazale nekoliko bolje od brezplačnih. In še en zanimiv test: poganjalci. Tik za zmagovalcem sta poganjalca za 15€ in 14€. Okus po sladkem: sladila so se kot nadomestek sladkorja na trgu pojavila že pred časom, proizvajalci živil jih v svoje izdelke namesto sladkorja dodajajo zato, da bi bili izdelki videti kot »bolj zdrava« izbira. Pa so res? Pišemo o jagodah, ki so odličen vir vitamina C in minerala mangana, zelo dober vir prehranske vlaknine, joda in folata, pa tudi številnih drugih, za naše telo pomembnih mikroelementov. Za potrošnike, ki načrtujejo nakup novega ali rabljenega vozila in pri tem potrebujejo financiranje, smo podrobno preverili ponudbo in pogoje financiranja. Med najugodnejšim in najmanj ugodnim kreditom je okrog tisoč evrov razlike, približno toliko lahko prihranite tudi s primerjavo ponudbe pri lizingu.


Zavarovanje koles in kolesarjev
Samo v Ljubljani in drugih večjih mestih po Sloveniji policija prejme vsaj nekaj sto prijav tatvin koles na leto, zagotovo jih precej ostane neprijavljenih. Preverili smo, kako in za katere primere lahko zavarujete kolo in sebe kot kolesarja, kaj ponujajo samostojna zavarovanja koles in kolesarjev, kakšne so omejitve kritij ter kaj morda že krijejo vaša obstoječa zavarovanja.

favicon Člani ZPS lahko majsko revijo ZPStest berejo tudi na spletu

Kolesarske ključavnice
Za varnost kolesa pred tatovi moramo v čim večji meri poskrbeti sami. Prvi korak je uporaba kakovostne ključavnice, drugi pravilno priklepanje. Oba koraka sta obvezna. Nemška potrošniška organizacija že več let preizkuša kakovost kolesarskih ključavnic. Povzemamo njihove izkušnje za posamezno vrsto ključavnic in predstavljamo nekaj dobro ocenjenih ključavnic, ki smo jih našli na našem trgu.

Test poganjalcev
Preizkusili smo poganjalce za malčke (krmilo in sedež nista nastavljiva) in otroke (nastavljiva krmilo in sedež). Veliko dobrih, praviloma so se dražji izkazali nekoliko bolje – a kot vedno – smo na testu odkrili dobre in poceni alternative. Tik za zmagovalcem sta poganjalca za (samo) 15 oz. 14€.

Nekaj nasvetov pred nakupom kolesarske čelade
Zadnja sprememba Zakona o pravilih cestnega prometa je starostno mejo obvezne uporabe čelade med vožnjo s kolesom dvignila na 18 let. Polnoletni kolesarji se glede uporabe čelade lahko še vedno samostojno odločajo, a s stališča varnosti je odločitev tudi brez zakonske prisile jasna: na glavo kolesarja spada ustrezna zaščitna čelada.

Test tekaških majic
Več razlik v cenah kot v ocenah! Na testu smo preizkusili tekaške majice s kratkimi rokavi, ki so v prvi vrsti namenjene ljubiteljem teka na prostem v toplejšem delu leta, zaradi kroja in funkcionalnih značilnosti pa se uporabljajo tudi v naravi, športnih dvoranah in fitnesih. Na testu majice od 45€ do 6€: najdražje po rezultatih v sredini.

Test klimatskih naprav
Velike razlike v ceni, večinoma z razlogom. Na testu smo preizkusili, kako učinkovite so stenske klimatske naprave z ločenima zunanjo in notranjo enoto z močjo 2,5 in 3,5 kW.
Oceno zelo dobro so za učinkovitost dobile le tri 2,5-kilovatne naprave. Razlike pri učinkovitosti hlajenja med najbolje ocenjenimi niso velike, a najboljše naprave so za polovico bolj učinkovite od povprečja in tudi do 80 odstotkov učinkovitejše od najslabših. Najbolje ocenjene 3,5-kilovatne so za učinkovitost dobile zgolj oceno dobro, kar je razumljivo, saj za delovanje porabijo več električne energije.

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP 

Test aplikacij za navigacijo na pametnih telefonih
Večina aplikacij na našem testu je brezplačna, pri plačljivih pa se uveljavljajo različni modeli zaračunavanja funkcionalnosti. Včasih je treba plačati za dodatne zvočne zapise glasovnega vodenja, prenos zemljevidov na pomnilnik naprave, aplikacija lahko ponuja nekaj kilometrov vodenja na mesec brezplačno, za več pa je treba kupiti plačljivo različico. A tudi brezplačne aplikacije, kot sta Applova in Googlova, postajajo vse bolj zmogljive in z nekaj omejitvami delujejo tudi brez povezave, poleg tega ju dobimo skupaj s telefonom. Na testu so se plačljive aplikacije praviloma izkazale nekoliko bolje od brezplačnih.

Tržni pregled živil s sladili
Okus po sladkem: sladila so se kot nadomestek sladkorja na trgu pojavila že pred časom, v primerjavi s sladkorjem pa k hranilni vrednosti živil prispevajo zelo malo ali skoraj nič energije. Proizvajalci živil jih v svoje izdelke namesto sladkorja dodajajo zato, da bi bili izdelki videti kot `bolj zdrava´ izbira. Pa so res?

Jagode: sladke znanilke poletja
Plodovi dozorijo od zgodnjega do poznega poletja (odvisno od sorte), največ jih je na izbiro med majem in julijem. Sort je veliko, vsem pa je skupna rdeča barva ter sadeži sladkega in aromatičnega okusa – za tega jagode potrebujejo dovolj sonca. Jagode so odličen vir vitamina C in minerala mangana, zelo dober vir prehranske vlaknine, joda in folata, pa tudi številnih drugih, za naše telo pomembnih mikroelementov.

Financiranje nakupa avtomobila
Brez vseh informacij ne podpišite pogodbe: za potrošnike, ki načrtujejo nakup novega ali rabljenega vozila in pri tem potrebujejo financiranje, smo podrobno preverili ponudbo in pogoje financiranja. Novo ali rabljeno vozilo? Kredit ali lizing – kakšna je razlika? Kako primerjati ponudbo? Tudi tokrat je primerjava pokazala, da razlike med ponudniki upravičijo čas, ki ga namenimo zbiranju informacij. Med najugodnejšim in najmanj ugodnim kreditom je okrog tisoč evrov razlike, približno toliko lahko prihranite tudi s primerjavo ponudbe pri lizingu.

Z rentnim zavarovanjem do dosmrtnega mesečnega dohodka
Tradicionalno rentno zavarovanje, krajše imenovano renta, je zavarovalni produkt, s katerim si zavarovanec z enkratnim vplačilom premije zagotovi, da bo dohodek iz rente prejemal do smrti, ne glede na to, kako dolgo bo živel. Zavarovalnica pa nase prevzame plemenitenje prihrankov, administrativna opravila in tveganje dolgoživosti. Čeprav tovrstna zavarovanja v Sloveniji poznamo že dolgo, so rente dobile več pozornosti v medijih in pri potrošnikih šele nedavno, ko je minilo deset let od prvih sklenjenih prostovoljnih dodatnih pokojninskih zavarovanj (PDPZ) in so upokojenci začeli prejemati prva izplačila iz tega naslova.

Danes ločimo dve vrsti rent: rente PDPZ, ki so opredeljene z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) in jih je mogoče kupiti samo s prihranki iz varčevalne faze PDPZ, ter običajne rente. PDPZ-rente imajo davčne olajšave in dodatne omejitve, običajne pa nimajo niti omejitev niti olajšav.

Vprašali ste
Odgovarjamo na najzanimivejša vprašanja, ki so nam jih minuli mesec zastavilo potrošniki. Med drugim: Koliko kofeina je v kavi ekspres v primerjavi s kapučinom?

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA