Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2018
ZPStest 2018
12. april 2018

Preizkusili smo kreme, ki obljubljajo odpravo celulita, ob bok pa smo jim postavili povsem običajno mleko za telo. Cene takšnih izdelkov so lahko precej zasoljene, kaj pa učinkovitost? Predstavljamo rezultate testa kosilnic: so razlike v učinkovitosti bencinskih, električnih in baterijskih modelov? Cenejše kosilnice so praviloma dosegle slabše rezultate – a kot (skoraj) vedno na testih – obstajajo tudi ne ravno drage dobre izbire. Likalnik ali parna postaja? Objavljamo rezultate testa in številne nasvete za nakup in uporabo, da se boste lažje odločili. Odšteti za pralni stroj 1500€ ali 400€? Najdražji je najboljši, a za dve tretjini cenejši stroj zaostaja za zmagovalcem le za malenkost.

Do krajših čakalnih vrst je še dolga pot
Kaj je pacientom v resnici prinesla novela Zakona o pacientovih pravicah in skupaj z njo Pravilnik o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dobah? Nova zakonodaja je med drugim spremenila način vodenja čakalnih seznamov in pravice pacientov na tem področju ter na novo opredelila stopnje nujnosti pri napotitvah, s ciljem skrajševanja čakalnih vrst in večje transparentnosti sistema. Preverili smo, kaj spremembe - eRecept, eNapotnica in eNaročanje ter predpisi o čakalnem času on najdaljših dopustnih čakalnih dobah - pacientom zares prinašajo. So pacienti z novelo zakona res na boljšem?

favicon Člani ZPS lahko aprilsko revijo ZPStest berejo tudi na spletu

Test krem proti celulitu
Kreme za odpravljanje `problema´, kot je celulit, so prav gotovo ene izmed najbolj agresivno oglaševanih, proizvajalci pa na trg vsako leto pošljejo nove, inovativne in še boljše izdelke, ki naj bi odpravili celulit. Zakaj le, če so bili že prejšnji tako učinkoviti? Tokrat smo na testu preizkusili 20 izdelkov, ki obljubljajo odpravo celulita, ob bok pa smo jim postavili povsem običajno mleko za telo. Preverite, kako so se odrezali!

Test kosilnic
Tudi če imamo le nekaj kvadratnih metrov okrasnih travnih površin, za njihovo redno vzdrževanje potrebujemo kosilnico. Optimalno kosilnico moramo izbrati glede na pogoje, ki jih imamo. A kakšno? Izbira je zelo pestra, zato svetujemo kaj velja upoštevati pri nakupu kosilnice, in seveda predstavljamo ocene zadnjih testiranih modelov: so razlike v učinkovitosti bencinskih, električnih in baterijskih modelov? Kaj pa cene? Cenejše kosilnice so praviloma dosegle slabše rezultate – a kot (skoraj) vedno na testih – obstajajo tudi ne ravno drage dobre izbire.

Test pralnih strojev
Vsak pralni stroj, tudi najcenejši, opere perilo, vprašanje je le, kako dobro opravi svoje delo. Tokratni test je pokazal, da lahko tudi nekoliko cenejši stroji dosežejo dobre ocene. Nekatere težave, na katere smo že opozorili pri testiranju v preteklih letih, ostajajo tako pri dražjih kot cenejših strojih. Da bi zmanjšali porabo energije, proizvajalci podaljšujejo čas pranja, zaradi varčevanja z vodo pa stroji slabo izpirajo. Nizke ocene so mnogi stroji prejeli tudi za glasno delovanje, najbolj moteč je zvok med ožemanjem. Odšteti za pralni stroj 1500€ ali 400€? Najdražji je najboljši, a za dve tretjini cenejši stroj zaostaja za zmagovalcem le za malenkost.

Test parnih likalnikov in parnih likalnih postaj
Likalnik ali postaja? Čeprav spada likanje med preprosta opravila, je na trgu presenetljivo število različnih modelov likalnikov in likalnih postaj s širokim razponom cen. Izbira na policah je pestra, od cenenih osnovnih likalnikov za nekaj deset evrov do naprednih parnih likalnih postaj, za katere je treba odšteti več sto evrov. Kaj hitro lahko izgubimo kompas, kaj pravzaprav zares potrebujemo in katere funkcije so vredne dodatnega denarja.

Čebula – domače superživilo
Čebula je ena najstarejših vrtnin, kar jih poznamo. Že med Rimljani je veljala za `zdravilo´ proti prehladu. Zdravilne lastnosti čebule, ki jih pripisujejo predvsem visoki vsebnosti fruktanov, flavonoidov in organosulfurnih spojin, preučuje mnogo raziskav, a zdravstvene trditve za čebulo trenutno (še) niso dovoljene. Vse o čebuli in tudi o tem, zakaj nas pečejo oči, ko režemo čebulo!

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP 

Tržni pregled tuninih paštet
Tokrat smo pod drobnogled postavili tunine paštete, ki so malo manj priljubljene od mesnih, a jih vseeno kar pogosto kupujemo in njihova ponudba je precej bogata. Pa je pašteta res dobra stran kruha? Ali tunine paštete vsebujejo zadosten delež ribe, da jih lahko uvrstimo med zdravo izbiro? Koliko tunine je res v paštetah? Preverite!

Pogrevanje hrane – da ali ne?
Ob obilici predpripravljene hrane, ki jo pripravimo sami ali kupimo, se pogosto sprašujemo, ali je pogrevanje hrane varno in zdravo. Kaj storimo v primeru, ko nam ostane hrana po obroku, ki smo ga sami pripravili in je ne želimo zavreči? Kako naj ravnamo, da bo pogreti obrok še vedno varen, užiten in seveda okusen? Ali bo takšna hrana še imela kakšno prehransko vrednost?

Ali je izdelek z oznako CE kaj bolj varen?
Podatki o odpoklicih izdelkov kažejo, da izdelki, ki so opremljeni z oznako CE, niso nič bolj varni od tistih, ki te oznake nimajo. Grelniki vode in sušilniki perila, ki se vžgejo, igrače z majhnimi delci, ki jih otroci lahko pogoltnejo, so le nekateri izmed nevarnih izdelkov, ki so jih našli na policah trgovin in so bili opremljeni z oznako CE. Kaj sploh pomeni oznaka CE?

Zavarovanje imetnikov plačilnih kartic
Po podatkih Banke Slovenije je bilo do konca leta 2017 v Sloveniji izdanih nekaj več kot milijon osebnih plačilnih kartic (brez poslovnih in debetnih). Vse osebne plačilne kartice vključujejo osnovno zaščito, v okviru katere imetnik kartice krije izgubo zaradi zlorabe izgubljene ali ukradene kartice le do višine 50 evrov, pod pogojem, da je s kartico skrbno ravnal in njeno izginotje prijavil. Večina kartic vključuje tudi vsaj še eno obliko dodatnega zavarovanja, a se njihovi imetniki tega marsikdaj sploh ne zavedajo. Pripravili smo podroben pregled zavarovanj, ki jih vključujejo posamezne kartice.

Ko je vlage v stanovanju preveč
Kako vemo, da je vlage v zraku preveč? Pozimi nas na to opozori kondenz na okenskih steklih, ki v zmernih količinah praviloma ne povzroča težav. Črni madeži na stenah v vogalih, za omarami, knjižnim regalom in še kje, pa so že znak za alarm. Če redno zračenje ne zadostuje, ne razmišljamo pa o gradbenih posegih, s katerimi bi odpravili vzroke za prekomerno vlago, ali o vgradnji prezračevalnega sistema, je v prostor smiselno namestiti razvlažilnik zraka – a z njim blažimo samo posledice vlage, ne odstranjujemo pa vzrokov zanjo.

Trajnostna raba energije v gospodinjstvih
Denar je gonilna sila in hkrati ovira: ključni motiv za trajnostno in varčnejšo rabo energije v gospodinjstvih je prihranek, glavni oviri pa neudobje, povezano s spremembo bivalnih navad, in stroški naložb v rabo obnovljivih virov.

Vprašali ste
Odgovarjamo na najzanimivejša vprašanja minulega meseca. Med drugim članici, ko jo zanima ali lahko v pomivalnem stroju uporabi kuhinjsko sol?

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA