Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2018
ZPStest 2018
08. marec 2018

Predstavljamo rezultate testa pomivalnih strojev – kakovosten model lahko kupimo že za nekaj sto evrov, za obilico dodatnih funkcij pa se ne izplača plačati več. Na testu posebnih piščančjih klobas večinoma precej povprečne ocene, a tri so vendarle izstopale z dobro kakovostjo. Protivirusni programi na testu: nekateri brezplačni se lahko kosajo s plačljivo konkurenco. Za beta-glukane v prehranskih dopolnilih proizvajalci trdijo, da izboljšujejo imunski sistem. Koliko resnice je v teh trditvah? Predstavljamo rezultate pregleda neželjenih kemikalij v maskarah: obstaja zdravju in okolju prijazna alternativa, velikokrat tudi pri istem proizvajalcu. Eno- ali dvotarifno merjenje? Pišemo o tem, kateri način merjenja je primernejši za različne uporabnike, kako spremenimo načina merjenja in koliko nas to stane. Pregledali smo obrestne mere za depozite - nekaj obresti se nabere le pri vezavah višjih zneskov. Razmišljate o sklenitvi Zdravstvenega zavarovanja za hiter dostop do specialistov? Pozor, takšna zavarovanja skrivajo kar nekaj pasti!

Digitalni trg naj postane pošten
Dosegljivi, udobni, lahko tudi nevarni navidezni svet. Svetovna potrošniška organizacija Consumers International (CI) je letošnji 15. marec, svetovni dan potrošnikov, namenila spletnemu poslovanju oziroma številnim aktivnostim, s katerimi se potrošniki srečujejo pri poslovanju na spletu – od spletnih prevar, goljufij, cenovne diskriminacije, geoblokinga, do drugih nečednosti, s katerimi smo na internetu soočeni iz dneva v dan.

favicon Člani ZPS lahko marčevsko revijo berejo tudi na spletu

Pisana množica nakupovalcev se s svojih virtualnih izletov po trgovini največkrat vrne zadovoljna, a sliko vse bolj kvarijo dogodki, ki so specifični za svet, v katerem kupec in prodajalec drug drugega ne srečata niti ne vidita. Potrošnik, ki se v spletne nakupe podaja prvič ali raziskuje nova področja, je, globalno gledano, izpostavljen precej velikemu tveganju zaradi prevar in drugih nečednosti, ki jih izvajajo goljufivi ponudniki. V past se najbolj pogosto ujamejo tisti, ki so prepričani, da so v spletni trgovini izdelki smešno poceni, saj jih mamijo visoki popusti, še zlasti, če so označeni na izdelkih najbolj znanih in dragih blagovnih znamk.

Test protivirusne programske opreme za računalnike
Najprej pazljivost, nato namenski programi! Zavedati se moramo, da glede na vse okoliščine absolutne varnostni v digitalnem svetu ni. Varnostne zbirke so druga linija obrambe, prva je še vedno previdnost. Preizkusili smo 33 plačljivih in brezplačnih programov, nekateri brezplačni programi se lahko po učinkovitosti primerjajo s plačljivo konkurenco. Preverite!

Test pomivalnih strojev
Sodobni pomivalni stroji dobro pomivajo in malo slabše sušijo. Kakovosten model lahko kupimo že za nekaj sto evrov, vse dosedanje primerjave pa kažejo, da je strojno pomivanje posode v primerjavi z ročnim varčnejše in prijaznejše do okolja.

Test piščančjih posebnih klobas
Velike razlike v vsebnosti maščobe! Piščančje posebne klobase so nedvomno zelo priljubljene med potrošniki vseh generacij, zaradi nežne teksture verjetno še najbolj med otroki. Kako pa so se odrezale na našem testu? Večinoma precej povprečne ocene, a tri so se na testu izkazale dobro. Zmagovalka je najdražja klobasa.

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP 

Vlaknine za boljše počutje
Strokovnjaki v svojih priporočilih, ki temeljijo na znanstvenih dokazih, pripisujejo vlakninam pomemben prispevek k zdravju in dobremu počutju. Pišemo o tem, kaj so prehranske vlaknine, kakšni so zdravstveni učinki vlaknin, kako pomagajo pri uravnavanju telesne teže in koliko vlaknin zaužiti.

Beta-glukani v prehranskih dopolnilih
Pri nas je naprodaj več kot 20 prehranskih dopolnil z beta-glukani, za mnoge proizvajalci trdijo, da izboljšujejo imunski sistem. Koliko resnice je v teh trditvah?

Kupujete otroški voziček?
Nakup vozička spada med večje stroške ob rojstvu otroka, zaradi pestre ponudbe pa je izbira vse prej kot preprosta. Ne le zaradi velikanskih razlik v ceni, voziček je težko izbrati tudi zaradi pomembnih razlik med modeli. Ker je v uporabi skoraj vsak dan od rojstva pa tja do drugega, tretjega leta starosti otroka, lahko tudi dlje, je treba pred nakupom dobro premisliti, kakšen bo najbolj ustrezal vašim in otrokovim potrebam. Predstavljamo prednosti in slabosti posameznih vrst vozičkov in svetujemo na kaj vse biti pozoren pri nakupu.

Neželene kemikalije v maskarah
Naši danski kolegi so pod kemijski drobnogled vzeli maskare. V nekaterih so odkrili kemikalije, ki spadajo med hormonske motilce (EDC) in pogoste alergene, (kar) dobra novica pa je, da je med 55 pregledanimi maskarami 23 takšnih, ki neželenih kemikalij ne vsebujejo. Za vas smo izbrali informacije o izdelkih, ki jih lahko kupite pri nas. Preverite, ali vaša priljubljena maskara vsebuje kemikalije, ki se jim je bolje izogniti. Morda lahko že pri istem proizvajalcu poiščete varnejšo alternativo.

Eno- ali dvotarifno merjenje?
Odločitev za eno- ali dvotarifno merjenje porabe električne energije v gospodinjstvu je v veliki meri pogojena z načinom življenja oziroma bivalnimi navadami. Enotarifni obračun ima približno 31 odstotkov gospodinjskih odjemalcev v Sloveniji, preostali imajo dvotarifnega, dobavitelji električne energije pa ocenjujejo, da je enotarifni ugodnejši le za redka gospodinjstva. Pišemo o tem, kateri način merjenja je primernejši za različne uporabnike, kako spremenimo načina merjenja in koliko nas to stane.

Pametni števci v vsa gospodinjstva
Evropske potrošniške organizacije sicer pozdravljamo predlog, da se vsem potrošnikom zagotovi spremljanje porabe energije s pametnimi števci in s tem plačevanje energije po dejanski porabi, opozarjamo pa na vprašljivo dodano vrednost glede na razmerje med stroški namestitve pametnih števcev ter prihranki v energiji in denarju. Menimo, da bi morali biti stroški uvajanja novih tehnologij pravično porazdeljeni med vse deležnike, ki jim bodo te tehnologije koristile.

Še posebej pereče je vprašanje nadzora nad `pametno zbranimi´ podatki in varstva zasebnosti, ki bi moralo po našem mnenju ostati v rokah potrošnikov. Pametni števci bodo namreč lahko zbrali okrog 3000-krat več informacij kot analogni, glavna razlika pa je, da pametni zagotavljajo dvosmerno povezavo med gospodinjstvom in dobaviteljem, s tem pa med drugim omogočajo tudi prekinitev dobave električne energije na daljavo, če odjemalec ne bo plačeval položnic.

Bančni depoziti
Žalostno nizke obrestne mere: da bi varčevalcem pomagali izbrati banko z ugodno obrestno mero, smo pregledali ponudbo 15 bank in hranilnic. Primerjali smo depozite za 3000, 10.000 in 30.000 evrov za dobo 13 mesecev. In če smo se še pred nekaj leti pri nizkih obrestnih merah lahko tolažili z nižjo inflacijo, danes ni več tako: 1,7-odstotno povišanje cen v lanskem letu in napovedano okrog 2-odstotno za prihodnji dve leti pomeni, da tudi pri bankah, ki so še najbolj radodarne z obrestno mero, ne boste ohranili niti realne vrednosti denarja.

Zdravstveno zavarovanje za hiter dostop do specialistov
Zavarovanje za hiter dostop do specialistov omogoča zavarovani osebi, da vloži zahtevek v asistenčnem centru zavarovalnice, kjer ji nato v kratkem času uredijo izvedbo storitve specialista v (praviloma) zasebni ordinaciji v Sloveniji ali tujini, ne da bi morala račun poravnati iz svojega žepa. A pozor, pri tem je treba upoštevati dvoje. Prvič, v zavarovanje niso vključene vse veje medicine, revmatologija, na primer, je pri večini zavarovalnic izključena. In drugič, zavarovanje ne velja za `predobstoječa bolezenska stanja´ oziroma pri nekaterih zavarovalnicah velja ob točno določenih pogojih. Pri nekaterih zavarovalnicah velja enako tudi v primeru, ko zdravstvena težava postane kronična.

Vprašali ste
Odgovarjamo na najzanimivejša vprašanja minulega meseca. Med drugim članici, ki nam je zastavila vprašanje: "Na škatlah z jajci opažam različne napise v zvezi z rejo kokoši nesnic. Jasno mi je, kaj pomenita `baterijska reja´ in `hlevska reja´, kakšna pa je razlika med `prosto rejo´ in `ekološko rejo´ kokoši? Takšna napisa sta tudi na mesu piščancev."

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA