Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2018
ZPStest 2018
08. februar 2018

V februarskem ZPStestu preberite:

Nakupovanje na daljavo v državah, ki niso članice EU
V zadnjih letih so vedno bolj priljubljeni nakupi pri spletnih trgovcih zunaj Evropske unije (EU), predvsem pri kitajskih. Čeprav je na pogled postopek nakupa skoraj enak kot v domačih oziroma evropskih spletnih trgovinah, je nakupovanje zunaj EU polno posebnosti in celo pasti za potrošnike. Vse o nakupovanju prek meja EU: kdaj boste plačali DDV in carino, kako vemo, da je ponudnik pravi, kako plačevati in kako ravnati, če se nam izdelek pokvari.

favicon Člani ZPS lahko februarsko revijo berejo tudi na spletu

Ocenjevanje izposojevalnic smuči ob slovenskih smučiščih
Dobra rešitev za vse, ki smučajo manj pogosto. Obiskali osem izposojevalnic na sedmih slovenskih smučiščih ter ocenili, kako poteka izposoja in v kakšnem stanju je oprema. Preverili smo tudi cene izposoje smuči in opreme za en dan oziroma za en teden.

ZPS Test: Test vrtalnikov
Z baterijo ali brez nje? Pri nakupu vrtalnika za domača opravila se najprej soočimo z osnovno dilemo: potrebujemo žični model ali raje zmogljiv baterijski model? Še pred nekaj leti bi svetovali nakup žičnega vrtalnika za vrtanje in morda baterijski vijačnik, če pogosto sestavljamo pohištvo. V zadnjem času pa je močno napredoval razvoj baterijskih orodij, ki hkrati s čedalje boljšimi baterijami ponujajo zmogljivosti, ki so bile nekoč rezervirane le za žična orodja. Danes trg obvladujejo baterijski vrtalniki, žični pa dopolnjujejo ponudbo pri najzahtevnejših opravilih ali pri najcenejši izbiri.

Na testu vrtalniki od 60 do več kot 400€. Bolje so se na testu odrezali dražji vrtalniki.

ZPS Test: Test pralno-sušilnih strojev
Kombiniran stroj le, če smo v stiski s prostorom! Združevanje pranja in sušenja perila v enem stroju kljub dolgoletnim prizadevanjem proizvajalcev še vedno ne dosega rezultatov, ki bi si jih želeli. To potrjuje tudi tokratni test. Odločitev za kombinirani aparat je zato sprejemljiva le v primeru, da za dva ločena ne najdemo primernega prostora. Na testu stroji od 900 do približno 600€, dražji so boljši.

Pametni telefoni – kakovost fotografij je močno napredovala
Kako kakovostne fotografije in video posnetke lahko naredimo s telefonom? Kakovost fotografije je zadnje čase močno napredovala, kar je razumljivo, saj ta funkcionalnost postaja največji magnet za pritegnitev kupčeve pozornosti, hkrati pa pomeni tudi največjo razliko med modeli višjega cenovnega razreda in vsemi drugimi – a žal, cene najboljših izdelkov so poletele v nebo. Predstavljamo rezultate preizkusa. Največja – Apple in Samsung na vrhu po kakovosti.

Ličila za otroke
Gre za kozmetiko ali igrače? Pravzaprav za oboje. Ličila za otroke morajo biti skladna s predpisi o varnosti kozmetičnih izdelkov in predpisi o varnosti igrač. Tako boste na njih zasledili oznako CE, ki je izjava proizvajalca, da je igrača varna (čeprav to še ne zagotavlja varnosti), seznam INCI in druge oznake (če je izdelek pravilno označen), predpisane za označevanje kozmetičnih izdelkov. Če res ne gre brez otroških ličil in v prihajajočem pustnem času (skoraj) zagotovo ne bo šlo, smo pripravili nekaj nasvetov za (varno) izbiro in uporabo ličil za otroke. Predstavljamo tudi rezultate inšpekcijskega nadzora nad otroškimi ličili: kar tretjina ličil ni bila skladna s predpisi.

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP 

Predpakirani krofi
Mastna poslastica z aditivi. Bliža se pustni čas in z njim tradicionalne ocvrte slaščice, kot so flancati, miške in seveda krofi. Krofi se sicer prodajajo vse leto, a prav med pustom jih Slovenci pojemo največ. Tokrat smo zato podrobneje pogledali predpakirane krofe, katerih ponudba sicer ni ravno velika, a smo vseeno našli šest vzorcev. Zanimalo nas je, kaj vsebujejo, zato smo podrobneje pogledali seznam sestavin, s prehranskim semaforjem pa ocenili njihovo hranilno vrednost.

Tržni pregled žit za zajtrk, namenjenih otrokom
Ali so res primerna za otroke? Žita za zajtrk so izdelki, ki jih večkrat postavimo pod drobnogled, saj jih potrošniki pogosto izbiramo za zajtrk predvsem zato, ker so zelo priročna ter jih lahko hitro in preprosto pripravimo. Žal se velikokrat izkaže, da so zaradi visoke vsebnosti sladkorja bolj primerna za sladico kot za zajtrk.

Paradižnikova passata – rdeče zlato
Passata je surov pasiran paradižnik, vsestransko uporaben za pripravo omak, juh in drugih jedi. Kaj je pasata, kako jo pripravijo in kakšna je hranilna vrednost tega živila? Pregledali smo tudi cene in dodatke, ki jih proizvajalci dodajo v passato.

Lani več podražitev
Banke so v letu 2017 stroške poslovanja z bančnim računom povišale pogosteje kot leto poprej, mi pa smo pogledali, kako je to vplivalo na letne stroške poslovanja z banko za našega tipičnega potrošnika. Podražitve so udarile tako uporabnike spletne banke tudi kot tiste, ki z banko poslujejo na bančnem okencu, vendar je uporaba spletne banke še vedno občutno cenejši način. Delavska hranilnica kljub občutni podražitvi storitev v lanskem letu ostaja za potrošnike najcenejša banka.

Obročno investiranje v vrednostne papirje
V Evropi so čedalje bolj priljubljeni investicijski skladi s pasivnim upravljanjem. Kdor želi sprotne prihranke, denimo 100 evrov mesečno, obročno vlagati v vrednostne papirje, nima veliko izbire: primerne so le kolektivne naložbene oblike. Z individualnim upravljanjem namreč ni mogoče doseči zadostne razpršitve naložb ob še sprejemljivih stroških. Najbolj razširjena kolektivna naložbena oblika so investicijski skladi.

Vprašali ste
Objavljamo odgovore na najzanimivejša vprašanja, ki so nam jih minuli mesec zastavili potrošniki. Med drugim članici, ki je kupila hlače, ki imajo zamaknjeni stranski šiv. Je to napaka na izdelku? Preberite, kaj odgovarjajo v naši svetovalni pisarni!

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA