Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2018
ZPStest 2018
10. januar 2018

Za brezskrbno smučanje v tujini: da se boste lažje odločili, ali se pred odhodom dodatno zavarovati ali ne, smo preverili, kako je s stroški, ki vas lahko doletijo, če se vam pripeti nesreča na smučiščih v državah, priljubljenih destinacijah slovenskih smučarjev. Preizkusili smo toaletni papir, cene papirja (za 1000 lističev) na testu od 1 do 2,81 evra, zmagal je najdražji papir. Test smučarskega perila: dva, ki sodita med najdražje sta si prislužila oceno zelo dobro, le malenkost pa zaostajata bistveno cenejša konkurenta. Test zvočnih letev za televizorje: na testu naprave od 130€ do 700€, koliko je torej treba odšteti za dober soundbar? Subvencionirana študentska kosila pod drobnogledom: medtem, ko so bili rezultati na vsebnost transmaščob dobri, je bilo soli v obrokih preveč. Čudežna aloja? Katerim trditvam o učinkovitosti aloje lahko verjamemo in kaj je le mit? Predstavljamo različne načine vlaženja zraka, cene vlažilnikov in svetujemo, kako kupiti in vzdrževati vlažilnik. Sklepanje zavarovanj po spletu: preverili smo, kaj lahko uredite kar od doma, dodajamo pa tudi ključne nasvete, ki jih je pri tem dobro upoštevati.

Za brezskrbno smučanje v tujini
Samo evropska kartica zdravstvenega zavarovanja morda ne bo dovolj. Pišemo o tem, kaj krije evropska kartica zdravstvenega zavarovanja in kaj dodatna zdravstvena zavarovanja, ki jih ponujajo zavarovalnice. Da se boste lažje odločili, ali se pred odhodom dodatno zavarovati ali ne, smo preverili, kako je s stroški, ki vas lahko doletijo, če se vam pripeti nesreča na smučiščih v državah, priljubljenih destinacijah slovenskih smučarjev. Natančne informacije o stroških helikopterskega reševanja in reševanja s sanmi v tujih državah je precej težko najti, saj ima vsaka država svoja pravila, ki se lahko razlikujejo celo znotraj same države od regije do regije, a vsem je skupno eno – zdravstveno zavarovanje prevoza s helikopterjem večinoma ne krije ali pa ga krije le v manjšem delu. Na kaj morate biti pozorni pred sklenitvijo zavarovanja in kako ravnati, če pride do nesreče na smučišču?

favicon Člani ZPS lahko revijo preberejo tudi na spletu

Test toaletnega papirja
Res slabega ni, a razlike so. Na našem testu smo preizkusili trislojni toaletni papir prepustili laboratorijskim preizkusom, oceno občutka mehkobe in splošne uporabnosti pa smo dobili še od potrošnikov. Cene papirja (za 1000 lističev) na testu od 1 do 2,81 evra, zmagal je najdražji. A obstajajo tudi zelo dobre in cenejše alternative: kar pet jih je dobilo skupno oceno zelo dobro.

Test smučarskega perila
Toplo, a suho tudi v mrazu. Primat so prevzela sintetična vlakna, ki ob dobrem zadrževanju toplote veliko bolje odvajajo znoj, zaradi česar nam je med aktivnostjo bolj prijetno. Ne le material, pomembni so pletivo, šivi, k udobju prispeva tudi kroj, zato smo smučarsko perilo preizkusili še v praksi, na smučišču.

Medtem, ko so perila test funkcionalnosti dobro prestala, so se razlike pokazale na testu močljivosti, ki pokaže, kako hitro se material navzame vlage in testu obstojnosti. Na testu perilo od 135 do 30 €. Dva, ki sodita med najdražje sta si prislužila oceno zelo dobro, le malenkost pa zaostajata bistveno cenejša konkurenta. Preverite!

Euro NCAP v letu 2017
Ocene od nič do pet zvezdic. Kar lepa bera avtomobilov je lani prestala preizkusne trke Euro NCAP. Nekateri tudi po dvakrat, saj je konzorcij, katerega pomembni del smo potrošniške organizacije, pri cenejših avtomobilih preveril modele tako s serijsko kot z dodatno varnostno opremo. Na ta način je takoj jasno, koliko k rezultatu pripomorejo sodobni varnostni pripomočki, povezani predvsem s pasivno varnostjo. Na testu sta razočarala predvsem Fiat Punto in Ford Mustang.

Test zvočnih letev (soundbar) za televizorje
Da bo poleg slike dober tudi zvok: pravega užitka z zvočniki, vgrajenimi v televizor, običajno ni, zato je treba dokupiti konkretnejše ozvočenje, kar največkrat pomeni kombinacijo letve s srednje- in visokotonci ter ločenega nizkotonca, s tujko temu rečemo soundbar. Kot pri večini preostalih naprav je izbire veliko, odločanje pa na prvi pogled zapleteno, a ga je z nekaj védenja mogoče precej olajšati. Na testu naprave od 130€ do 700€, koliko je torej treba odšteti za dober soundbar?

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP 

Arhiviranje za domačo rabo
Izsiljevalski virusi so postali vse bolj zoprni in marsikdo je že okusil, kaj pomeni, ko v svoji mapi dobi obvestilo, da so njegove datoteke zaklenjene. Rešitvi sta bolj kot ne le dve. Izguba datotek, pomislite koliko družinskih fotografij bi šlo v pozabo, ali veliko nevšečnosti in udarec po žepu? So pa še druge možnosti.
Veliko načinov je, kako izdelati varnostno kopijo in kje hraniti arhivske podatke, a brez samodiscipline in varnostnega načrta ne bo šlo. Kakšne so torej (uporabnikom prijazne) možnosti?

Tržni pregled zamrznjenih pic margerita
Praktična, a ne za vsak dan. Pestra ponudba zamrznjenih predpripravljenih pic v trgovinah ne preseneča, saj si takšno pico doma hitro in preprosto pripravimo. Pa je pica primeren obrok, ki ga lahko vključimo v vsakodnevno prehrano? V tržni pregled smo vključili osem zamrznjenih pic margerita različnih blagovnih in trgovskih znamk. Kupili smo jih v trgovinah Mercator, Spar, E.Leclerc, Hofer, Lidl in Eurospin.

Subvencionirana študentska kosila pod drobnogledom
Izbira je, a treba je znati izbrati. Konec septembra in v začetku oktobra smo skupaj s študenti in študentkami v restavracijah preverjali kosila, ki jih ponujajo na študentske bone. Nekatere glavne obroke smo odnesli tudi na analizo, pri čemer smo se osredotočili na tiste, pri katerih smo pričakovali vsebnost transmaščobnih kislin, večjo vsebnost maščobe in soli. V laboratoriju se je izkazalo, da je način priprave živil za zdravo prehranjevanje ključen. Medtem, ko so bili rezultati na vsebnost transmaščob dobri, je bilo soli v obrokih preveč.

Čudežna aloja?
Aloe veri pripisujejo številne izjemne učinke tako v kozmetiki kot tudi v prehrani. Kaj pa ta rastlina v resnici zmore? V sodelovanju s strokovnjaki iz drugih potrošniških organizacij smo preverili, katerim trditvam lahko verjamemo.

Vlažilniki zraka
Pozimi ni lepšega, kot biti na toplem, v prijetno ogrevanem domu. Predvsem v stanovanjih s centralnim radiatorskim ogrevanjem pa je s tem povezana neprijetna nadloga – suh zrak. Ta povzroča številne nevšečnosti, lahko tudi resnejše zdravstvene težave, zato ga je treba navlažiti. Kako? Najbolj učinkovita rešitev so vlažilniki zraka. Predstavljamo različne načine vlaženja, cene vlažilnikov in svetujemo, kako kupiti in vzdrževati vlažilnik.

Nakup tekstilne talne obloge
Kaj je dobro vedeti o materialih? Tekstilne talne obloge se razlikujejo glede na vrsto materialov, iz katerih so izdelane. Nekatere odlikuje trpežnost, druge se da lažje čistiti, tretje so mehke in prijetne na dotik. Izbira ni lahka. Če bomo poznali lastnosti materialov, bomo lažje našli primerno oblogo, ki bo ustrezala namenu uporabe.

Do zavarovanja kar od doma?
Pred nekaj leti smo že preverjali spletno ponudbo zavarovalnic. Takrat smo našli le malo zavarovanj, ki bi jih tudi v resnici lahko sklenili prek spleta. Od takrat se je tovrstna ponudba zavarovalnic nekoliko povečala, zato smo ponovno preverili, kaj lahko uredite kar od doma, dodajamo pa tudi ključne nasvete, ki jih je pri tem dobro upoštevati. Pri zavarovalnih pogodbah, sklenjenih na daljavo, imate pravico v 14 dneh po sklenitvi odstopiti od zavarovalne pogodbe, ne da bi vam bilo treba navesti razloge za svojo odločitev. Pri življenjskih in osebnih pokojninskih zavarovanjih je ta rok 30 dni.

Vprašali ste,
Odgovarjamo na najzanimivejša vprašanja, ki so nam jih minuli mesec zastavili potrošniki. Med drugim članu, ki so mu na servisu poškodovali mobilni telefon. Kaj lahko stori, saj ga prodajalec ne upošteva in poškodb noče odpraviti?

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA