Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2017
ZPStest 2017
29. november 2017

Je v mleku razlika le v ceni ali je morda tudi različne kakovosti? Testirali smo 20 izdelkov, razlike med njimi SO! Preizkusili smo balzame za ustnice, večina jih vsebuje nevarna mineralna olja. Električni brivniki so pogosto na seznamu decembrskih nakupov, na testu so se bolje izkazali dražji modeli. Preizkusili smo priljubljene ure in zapestnice za spremljanje aktivnosti: pretečene kilometre bodo preštele bolje kot porabljene kalorije. LED sijalke so obvezna izbira: na testu žarnice v širokem cenovnem razponu, izkazalo se je, da za dobro ni potrebno odšteti zelo veliko denarja. Si vaš najstnik želi brezžični zvočnik? Preverite rezultate testa, ni nujno, da boste morali za dober zvočnik odšteti toliko, kot ste pričakovali. V drobnogledu smo pripravili številne koristne nasvete za varčevanje pozimi. Preverili smo kreditne pogodbe, zanimalo nas je, ali lahko banke spremenijo obrestno mero pri kreditih s fiksno obrestno mero. Kje so jagode?! Pregledali smo živil, ki jim je skupno eno: vsi imajo na embalaži privlačne slike sadja, predvsem jagod, mi pa smo ugotavljali, koliko sadja zares vsebujejo. Vas zanima? Od 0 do 69%. Vas je že obiskal dimnikar? Pričela so veljati pravila, ki na področje dimnikarskih storitev prinašajo več reda. Koliko vas bo torej obisk dimnikarja stal po novem?

Varčno skozi zimo
Kar 77 odstotkov slovenskih gospodinjstev je energijsko ozaveščenih in energijska učinkovitost počasi, a vztrajno prodira tako v naše glave kot tudi v domove. Varčevanje z energijo se resda začne v glavah, spremembam v razmišljanju pa morajo slediti tudi spremembe v načinu življenja oziroma bivanja. Ali veste, da vsaka dodatna stopinja poveča porabo energije za šest odstotkov, da preširoke okenske police ovirajo kroženje toplega zraka? Naj ogrevamo prostore tudi ponoči? Kako in koliko prezračevati pozimi? Kdaj kupiti energente? Na ta in številna druga vprašanja lahko poiščete odgovor v tokratnem drobnogledu.

favicon Člani ZPS lahko revijo ZPStest preberejo tudi na spletu

Test LED-sijalk
Led sijalke, obvezno! Ob nakupu nadomestne »žarnice« danes ni več dvoma. Obvezno izberite LED-sijalko ustreznih dimenzij in lastnosti. Vsaka druga izbira je slabša za vaš žep, dolgoročno pa tudi za okolje. Na testu žarnice v širokem cenovnem razponu, izkazalo se je, da za dobro ni potrebno odšteti zelo veliko denarja.

Test protivirusnih programov za mobilne telefone
Zaščita digitalnega `jaza´: do zdaj je veljalo, da se z virusi in drugo škodljivo programsko opremo lahko okužimo, ko aplikacije prenašamo iz neuradnih virov, a postaja vse bolj očitno, da del njih vedno znova najde pot v tržnice, s tem pa tudi do nič hudega slutečih uporabnikov. Preizkusili smo enajst programov, najslabši je na testu dosegel komajda 21%, najboljši pa 61%. Preverite!

Test ur in zapestnic za spremljanje aktivnosti
Srčni utrip merijo dobro, kalorije slabše. Vsak malce boljši pametni telefon zna meriti število prehojenih korakov, torej za ta podatek ne potrebujemo več dodatne naprave. A ure in zapestnice, ki si jih nadenemo na zapestje, ohranjajo dve le njim skupne možnosti: beleženje srčnega utripa in števec porabljenih kalorij. Na testu tokrat veliko dobrih ocen.

Test brezžičnih prenosnih zvočnikov
Ko želite, da vsi v prostoru uživajo v glasbi, ki jo imate shranjeno na telefonu ali pa jo, kar je danes pogosteje, predvajate prek ene od storitev pretočne glasbe, so brezžični zvočniki nujen dodatek, ne samo na zabavah, temveč tudi doma. Ponudba zvočnikov je pestra, izbira ravno pravšnjega, ki bo služil vrsto let, pa zaradi tega precej zapletena. Ali pa tudi ne, če natančno veste, kaj želite. Cene so lahko precej zasoljene, tudi več kot 300€, za zmagovalca boste odšteli 70€.

Test pasteriziranega in UVT-polnega mleka
Kozarec najboljšega, prosim! Pri osnovnih živilih potrošniki po navadi nismo vajeni posebno pestre ponudbe, kar pa ne velja za mleko. Med številnimi blagovnimi in trgovskimi znamkami je včasih kar težko izbrati. Pa je med njimi razlika le v ceni ali je morda mleko tudi različne kakovosti? Preizkusili smo 20 izdelkov, ki jih naši člani najpogosteje kupujejo. Rezultati so pokazali, da imamo Slovenci na izbiro predvsem kakovostno mleko, saj je kar polovica vzorcev test zaključila s skupno oceno `zelo dobro´ (štirje vzorci pasteriziranega mleka in šest vzorcev UVT-mleka). Vseeno pa smo zaznali kar nekaj pomanjkljivosti pri senzoriki in toplotni obdelavi.

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP

Pasterizirani mesnih izdelkov v rezinah
Cel kos mesa = manj aditivov. Zagotovila, da pod imenom šunka res kupimo cel kos mesa, ni. Med pregledanimi izdelki, največ je tistih, ki so v prodaji kot `toast šunka´ in `pizza šunka´, je le en narejen iz celega kosa mesa. Vsi preostali so narejeni iz večjih ali manjših kosov mesa, a le polovica jih ima poleg imena to tudi jasno navedeno.

Veš, kaj ješ?!
Informacija o sestavinah in hranilna tabela na izdelku sta njegova osebna izkaznica. Jo preberemo, jo razumemo? V anketi o označevanju živil je sodelovalo več kot 1000 potrošnikov, kar 72 odstotkov jih je odgovorilo, da so pri izbiri izdelka pozorni tako na sprednjo stran kot tudi na sestavine in hranilno tabelo. Na izbiro potrošnikov najbolj vpliva cena, informacija o sestavinah in poreklu oziroma kraju proizvodnje.

Kje so jagode?!
Pogled na slike na embalaži in ime izdelka nas lahko pogosto privedeta do napačnih sklepov o sestavi živila. Pod drobnogled smo postavili nekaj mlečnih izdelkov, žit za zajtrk in sadno-žitnih rezin ter sadnih čajev, ki jim je skupno eno: vsi imajo na embalaži privlačne slike sadja, predvsem jagod, mi pa smo ugotavljali, koliko sadja zares vsebujejo. Vas zanima? Od 0 do 69%.

Zakaj je zajtrk tako pomemben?
Zajtrk ima številne pozitivne učinke: zagotavlja nam energijo za normalno delovanje telesa, pripomore k boljšim miselnim sposobnostim in pozitivno deluje na imunski sistem. Ali veste, da so ljudje, ki jedo zajtrk, so v povprečju vitkejši?

Test baterijskih moških brivnikov
Res je, živimo v času, ko se številni moški odločajo, da pustijo vsaj del obraza poraščenega z brado ali brki. A tudi sodobni `mestni drvarji´ svojo brado skrbno negujejo, preostali del obraza pa si redno brijejo. Na testu brivniki med 400 in 70€, najcenejši je pristal na repu.

Test balzamov za ustnice: izberite takšne brez mineralnih olj
Balzame za ustnice uporabljamo vsi – otroci in odrasli, ženske in moški. Spadajo med najbolj razširjene kozmetične izdelke, mi smo jih na testu preizkusili več kot 50, da bi ugotovili, ali vsebujejo neželene sestavine. Pri nas lahko kupite 18 izmed testiranih izdelkov, od tega jih kar polovica zaradi vsebnosti mineralnih olj ni opravila testa. Ali veste, da redni uporabniki balzamov na leto pojejo štiri balzame?

Test odstranjevalcev ličil
Dobra novica s tokratnega testa je, da so dobri izdelki na voljo tako ljubiteljicam prestižnejših blagovnih znamk kot tudi tistim, ki ne želijo seči pregloboko v žep.

Kako banke obrestujejo dolgoročne kredite?
Krediti s spremenljivo obrestno mero, ki jih bankirji sicer radi ponudijo potrošnikom, so danes le navidezno cenejši, saj se lahko v prihodnosti občutno podražijo. V obdobju nizkih obrestnih mer, ki smo mu priča, je najem varnejšega kredita s fiksno obrestno emro še posebej smiseln – trenutna ponudba je pri nekaterih bankah razmeroma ugodna. Tako se lahko izognete neugodnim spremembam obroka vašega kredita v prihodnosti. Zanimalo nas je, v katerih primerih se lahko tudi pri takšnem kreditu spremeni obrestna mera. Prav tako smo preverili pogoje obrestovanja pri kreditih, ki so vezani na spremenljivo obrestno mero Euribor, in se ozrli čez mejo v Avstrijo, kjer bodo morale banke občutno izboljšati svoje prakse.

Domišljija zavarovalnic ne pozna meja
Komaj se je polegel prah po škandalu trženja zavarovanj za primer raka, že nas je več potrošnikov opozorilo na agresivno telefonsko trženje zavarovanj, ki ga ponovno (ali še vedno) izvajajo nekatere slovenske zavarovalnice. Če lahko sklepamo po vprašanjih, ki jih prejemamo v naši pravni pisarni, mnogi potrošniki ne vedo, kakšne možnosti imajo, če takšnih klicev ne želijo več prejemati ali če so se prenaglili in sklenili zavarovanje, ki ga pravzaprav ne potrebujejo. Pripravili smo nekaj pojasnil in priporočil.

Cene dimnikarskih storitev po novem
Za uro dela največ 33 evrov brez davka. Septembra je bil sprejet dolgo pričakovani pravilnik, ki določa časovne normative za posamezne storitve in sklope dimnikarskih storitev, podrobnejšo vsebino cenika in višino potnih stroškov. Preprosto povedano, država je s tem pravilnikom predpisala tudi, koliko časa naj dimnikar porabi za določeno storitev.

Vprašali ste
Odgovarjamo na najzanimivejša vprašanja, ki so nam jih zastavili potrošniki minuli mesec. "Lahko dostavljavec zahteva osebne podatke?" nas je vprašal član. Preberite, kaj odgovarjajo naši pravniki.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA