Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2017
ZPStest 2017
12. oktober 2017

Predstavljamo kampanjo preVWara.si in vabimo vse, ki imajo avtomobil s prizadetim motorjem naj se nam pridružijo. Objavljamo rezultate testiranja zimskih pnevmatik (195/65 R15 in 215/65 R16) – izmed 32 testiranih so le tri dobile oceno »dobro«. Razmišljate o nakupu sušilnika? Objavljamo zadnje rezultate testa in še naš nasvet: obvezno je treba kupiti stroj s toplotno črpalko! Na testu sesalnikov robotov je zmagal robot, ki sodi med dražje. Kaj pa cenejše in dobre alternative? Dobra novica: na testu krem za moške veliko dobrih v vseh cenovnih razredih. V restavracijah, ki ponujajo študentske obroke na bone smo preverili, na kakšen način imajo na prodajnih mestih označen gluten in druge alergene, ali je osebje poučeno o glutenu in ali poskrbi, da ne pride do navzkrižne kontaminacije z alergenom. Regresni zahtevek zavarovalnice: kdaj vas lahko zavarovalnica terja za že izplačano odškodnino in kako ravnati, če se z regresnim zahtevkom ne strinjate? V drobnogledu pa vse o očalih na recept: kako do njih, kdaj vam pripadajo, preverili pa smo tudi brezplačno ponudbo okvirjev v optikah po Sloveniji.

S kampanjo preVWara do pravične odškodnine
Skupino VW bo ZPS v imenu prijavljenih kupcev tožila v Nemčiji. Od sredine septembra na spletni strani www.preVWara.si sprejemamo prijave tistih, ki jim goljufanje z dizelskimi motorji v avtomobilih skupine Volkswagen (Audi, Seat, Škoda, VW) ni všeč in bi se radi pridružili skupinski kampanji, s katero bomo zahtevali ustrezno odškodnino. Lastniki vozil s kampanjo ne bodo imeli nobenih stroškov, če z zahtevo morebiti ne bi uspeli. Če bo sodišče oškodovanim lastnikom prisodilo odškodnino ali bo prišlo do (sodne ali izvensodne) poravnave z VW, bomo potrošnikom nakazali najmanj 65 % zneska prisojene ali s poravnavo dogovorjene odškodnine.

favicon Člani ZPS lahko revijo ZPStest berejo tudi na spletu

Kako do očal `na recept´?
Pot do očal na naročilnico je precej preprosta, da ne bi bilo zapletov, pa je treba poznati svoje pravice in postopek za njihovo pridobitev. Je treba za pregled plačati? Potrebujem napotnico? Na koliko let mi “pripadajo” nova očala? Izbral sem brezplačni okvir, moram za stekla plačati? Koliko časa velja naročilnica za očala? Kaj so standardna očala? Kdaj imam pravico do izdaje naročilnice za kontaktne leče? Na takšna in podobna vprašanja odgovarjamo v tokratnem drobnogledu, opravili pa smo tudi pregled ponudbe brezplačnih okvirjev po Sloveniji – optike ponujajo med 120 in 20 brezplačnih okvirjev - ter možnosti, da pregled za ugotavljanje vida brezplačno opravite kar tam.

Test zimskih pnevmatik
Dobrih na vseh podlagah je malo. Zimskim razmeram ni preprosto biti kos, kar je dokazal letošnji test zimskih pnevmatik. Tokrat na testu pnevmatike velikosti 195/65 R15 in 215/65 R16. Med manjši sta samo dva modela po vseh kriterijih dosegla mejo za oceno »dobro«, pri večjih pa le eden.
ADAC test

Test sušilnikov perila
Današnji sušilniki perila so koristni, varčni aparati, ki ne bi smeli manjkati v nobenem gospodinjstvu. Težava je v tem, da niso poceni, kar precej ohladi prvo navdušenje. A s pravo informacijo lahko tudi za nižjo ceno izberemo ustrezen stroj. V učinkovitosti je očitna razlika med stroji s toplotno črpalko in tistih brez. Ker lahko za enako ceno kupimo tudi najcenejše modele s črpalko, osnovna izbira ne more biti težka: obvezno je treba kupiti stroj s toplotno črpalko!
ICRT test

Test robotskih sesalnikov
Robotski sesalniki udejanjajo človeško fantazijo, da bo nekdo (ali nekaj) opravil delo namesto nas. Cene ta hip še niso dosegljive za vsakogar, a so z vsakim novim modelom vse nižje. Se jim bomo lahko uprli? Na testu je zmagal robot, ki sodi med dražje. Se izplača seči tako globoko v žep? Kaj pa cenejše alternative? Preverite rezultate!

ZPStest na tablici in pametnih telefonih

appandroidAndroid: V Google Play trgovini si namestite aplikacijo ZPStest (aplikacija je brezplačna).

appios

iOS uporabniki:V iTunes trgovini si namestite aplikacijo ZPStest (aplikacija je brezplačna). 

Test krem za moške
Dobra nega tudi za nekaj evrov. Na testu smo preizkusili Kreme za nego moškega obraza s ceno od dobrih dveh pa do približno 40€. Zmagovalka sodi v srednji cenovni razred.

Pri celiakiji ni tolerance
Pregled ponudbe in označevanja brezglutenskih menijev za študentske bone: obiskali smo devet gostinskih obratov, ki ponujajo študentska kosila za bone. Preverili smo, na kakšen način imajo na prodajnih mestih označen gluten in druge alergene, ali je osebje poučeno o glutenu in ali poskrbi, da ne pride do navzkrižne kontaminacije z alergenom. Pri nakupu brezglutenskega študentskega obroka na bone so nam pomagali študentje programa Živilstvo in prehrana na Biotehniški fakulteti.

Regresni zahtevek zavarovalnice
V prometni nezgodi, ki ste jo povzročili, je vaša zavarovalnica oškodovancu že izplačala odškodnino za škodo, ki jo je utrpel. V nekaterih primerih pa s tem zadeva še ni končana. Lahko se namreč zgodi, da bo zavarovalnica od vas zahtevala povračilo odškodnine, ki jo je že izplačala oškodovancu. Kdaj bo zavarovalnica to storila in kdaj ste dolžni škodo poravnati sami? In kako ravnati, če se z regresnim zahtevkom ne strinjate?

Nove preglavice za lastnike trgovalnih računov
Tudi letos dobivamo številne pritožbe potrošnikov, ki so nezadovoljni s svojimi ponudniki trgovalnih računov. Pripravili smo pregled praks, ki so tiste potrošnike, ki varčujejo v delnicah, najbolj zmotile, predlagamo pa tudi nekatere rešitve.

Pripravite se na kurilno sezono
Če ogrevalni sistem, v katerega so povezani kotel z gorilnikom, cevna napeljava, ogrevala v prostorih in dimnik, ni redno vzdrževan, bo njegov izkoristek slabši, v skrajnih primerih lahko tudi odpove in običajno se to zgodi takrat, ko je najmanj treba – ko je zunaj že pošteno mraz. Zato je zdaj skrajni čas, da dimnikar in usposobljen serviser opravita svoje delo, če za to nismo poskrbeli že ob koncu kurilne sezone.

Vprašali ste
Odgovarjamo na najzanimivejša vprašanja, ki so nam jih člani zastavili minuli mesec. Med drugim članici, ki jo zanima, kam lahko pošlje v analizo vodo iz mestnega vodovoda. Skrbi jo, da je z vodo, ki priteče iz pipe, nekaj narobe in zelo dvomi o kakovosti pitne vode, zato bi to želela sama preveriti s pomočjo neodvisnih strokovnjakov.

Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?

Ali po spletu - tukaj.

NAKUP

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA