Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2017
ZPStest 2017
14. september 2017

Na primerjalnem testu barvic jih je kar osem vsebovalo nevarne kemikalije. Neželjene kemikalije vsebujejo tudi nekateri otroški škorenjčki. Na testu smo jih preizkusili devet v cenovnem razponu od 6 do 32€ - rezultati so bili zelo presenetljivi! Razmišljate o nakupu novega tiskalnika: na testu smo že preizkusili zadnje modele na trgu. So pa razveseljivi letošnji rezultati testiranja peletov - nobeden izmed vzorcev ni bil neustrezen, a med njimi so seveda še vedno razlike. Kljub Smernicam za oglaševanje otrokom so med desetimi najbolj oglaševanimi živila z neprimernim prehranskim profilom. Preverili smo, kako ugodni so bančni računi, namenjeni upokojencem, in svetujemo, kako si lahko upokojenci zmanjšajo stroške poslovanja z banko.

Nezgodna zavarovanja otrok in mladine na spletu
Pregledali smo ponudbo nezgodnih zavarovanj na spletu in bralcem svetujemo na kaj naj bodo pozorni pri različnih ponudbah. Naš nasvet: dnevna, bolnišnična in podobna nadomestila so precej nesmiselna - osredotočite se na zavarovanje za trajno invalidnost!

favicon Člani ZPS lahko revijo ZPStest berejo tudi na spletu

Test: Tiskalniki
Proizvajalci nenehno predstavljajo nove in `boljše´ modele, ki jih potrošniške organizacije skoraj enako hitro tudi preizkusimo, da bi vam z rezultati pomagali pri nakupu. Tokrat predstavljamo rezultate v zadnjem letu testiranih tiskalnikov in večnamenskih naprav – 40 modelov za domačo in poslovno uporabo iz različnih kategorij.

Test: Barvice
Pobarvano s kemikalijami?! Kar osem izmed dvanajstih barvic na testu jih ni prestalo testa vsebnosti kemikalij! Kaj pa cena? Pomeni več denarja boljše barvice? Ne: za komplet barvic z oceno `dobro´ lahko odštejemo le 0,99 evra ali pa 9,99 evra.

Test: Otroški škorenjčki
Ni ga otroka, ki ne bi kdaj `razveselil´ svojih staršev z inovativnimi prijemi pri raziskovanju mokrote, a mokrih nog si ne želi prav nihče. Obuli ga bomo torej v škorenjčke in upali, da bodo luže dovolj plitke. Na testu smo preverili, ali škorenjčki res držijo vodo, predvsem pa, kako hitro se obrabijo. Na testu škorenjčki od 6 pa do 32€, najbolje so se odrezali škorenjčki iz spodnjega cenovnega razreda.

Oglasna sporočila za prehranske izdelke, namenjene otrokom
Mami, tudi jaz bi to! Med 10 najbolj oglaševanimi so predvsem nezdrava živila. Slovenija na področju oglaševanja otrokom orje ledino s smernicami oglaševanja Ministrstva za zdravje. Analizirali smo izpostavljenost otrok oglasnim sporočilom v času otroških televizijskih programov pred uveljavitvijo Smernic in po njej, kot tudi v širšem časovnem razponu med 6. in 21. uro. Pred uvedbo Smernic je bilo 75% takih, ki jih glede na Smernice ne bi smeli oglaševati. Po uveljavitvi Smernic se je delež oglasov za živila z manj ugodno prehransko sestavo nekoliko zmanjšal, na 68% takih, ki jih glede na Smernice ne bi smeli oglaševati.

Test: Lesni peleti
Očitno smo morali prodajalcem lesnih peletov dati eno leto časa, da so se zadeve na trgu vendarle uredile. Potem ko smo predlani ugotovili, da se je kakovost preizkušenih peletov v povprečju poslabšala, lani pa testa nismo opravili, so rezultati letošnjega preizkusa takšni, kot so jih vajeni na najbolj razvitih trgih. Med 25 vzorci so bili štirje, ki niso ustrezali označeni kakovosti, nobeden od njih pa ni bil neustrezen.

ZPStest na tablici in pametnih telefonih

appandroidAndroid: V Google Play trgovini si namestite aplikacijo ZPStest (aplikacija je brezplačna).

 

appiosiOS uporabniki:V iTunes trgovini si namestite aplikacijo ZPStest (aplikacija je brezplačna). 

Bančništvo za upokojence
Preverili smo, kako ugodni so bančni računi, namenjeni upokojencem, v primerjavi s klasičnimi bančnimi računi, kakšne so razlike med bankami, pripravili pa smo tudi nekaj nasvetov, kako si lahko upokojenci zmanjšajo stroške poslovanja z banko in kako se pametno odločati v zvezi z bančnim varčevanjem.

Informacije o alergenih v ponudbi slaščičarn
Pomanjkljivosti so skrb vzbujajoče! Obiskali smo šestnajst slaščičarn v šestih mestih po Sloveniji in preverili, na kakšen način imajo na prodajnih mestih navedene alergene, ali je osebje poučeno o alergenih in ali poskrbi, da ne pride do navzkrižne kontaminacije živil z alergeni, kar se lahko zgodi, če uporabljajo iste kuhinjske pripomočke. Vemo, da lahko že zelo majhna količina zaužitega alergena povzroči pri bolniku resno alergijsko reakcijo, zato smo bili presenečeni nad (pre)pogosto brezbrižnostjo odgovornih v slaščičarnah.

Shranjevanje sadja in zelenjave - ali velja to narediti doma in kako?
Kam z odvečnim pridelkom in kako poskrbeti, da bomo lahko z njim vnesli v svoje telo nekaj hranilnih snovi tudi pozimi? Največkrat si pripravimo marmelado iz sadja ali omako iz zelenjave, toda z nepravilno pripravo lahko uničimo tudi do 70 odstotkov hranilnih snovi, ki jih pozimi še kako potrebujemo. Vse o vlaganju, kuhanju omak in marmelade, zamrzovanju in blanširanju.

Vprašali ste
Odgovarjamo na najzanimivejša vprašanja, ki so nam jih zastavili naši člani. Med drugim članu, ki potrebuje nova očala. V najbližji optiki so mu povedali, da preglede opravljajo sami, toda samo, če očala kupi pri njih. Slišal pa je, da je v okviru zdravstvenega zavarovanja upravičen tudi do brezplačnih očal. Je to res?

Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?

Ali po spletu - tukaj.

NAKUP

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA