Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2017
ZPStest 2017
14. julij 2017

Združena poletna številka! Vse o potovanjih: pravice potnikov, načini plačila, velikost prtljage in napitnine. Preizkusili smo beli sir v slanici: trije so dobili vse možne točke na senzoričnem delu testa, dva pa nista opravila mikrobiološkega preizkusa. Test digitalnih fotoaparatov: če želite, da bodo fotografije boljše kot na telefonu, se cene aparatov začnejo pri 500€. Na testu krem za zaščito pred soncem smo prestižnejšim blagovnim znamkam ob bok postavili cenejše konkurentke: kako so se izkazale na testu? Ali si lahko z zobno pasto pobelimo zobe? Preverite, kaj se je izkazalo na testu! Preizkusili smo kombinirane hladilnike s ceno med 500 in 2000€, kar štirje so dobili zelo dobro testno oceno, med njimi eden izmed najcenejših. Pregledali smo ponudbo kredita za nakup stanovanjske opreme. Razlike med ponudniki so, praviloma pa je ponudba pri bankah ugodnejša kot pri trgovcih.

Turistično potovanje – objavljena cena po navadi ni tudi končna
Večina se pri potovanjih s turističnimi agencijami odloči za `cel paket´ – bivanje in prevoz, polovica tudi za vodene oglede znamenitosti. Potovanje s turistično agencijo ima zagotovo svoje prednosti, a prvotno navdušenje nad oglaševano ceno, ki se zdi ugodna, rado zbledi, ko so na vrsti doplačila. Pišemo o tem, na kaj je dobro biti pozoren pred nakupom aranžmaja in katera doplačila vas lahko udarijo po žepu - med drugim prijavnina, doplačilo za premajhno število udeležencev, dodatna zavarovanja.

favicon Naši člani lahko ZPStest preberejo tudi na spletu

Kdaj in kako plačati turistični agenciji
Bralcem predstavljamo možnosti plačil, ki jih ponujajo turistične agencije in banke. Pišemo tudi o tem, da lahko potrošniki od pogodbe s turistično agencijo lahko odstopijo le, če je povečanje cene aranžmaja posledica menjalnih tečajev, cen goriv ali cen prevoznikov in je doplačilo večje od deset odstotkov cene potovanja. Bralcem svetujemo, da je v primeru dviga lokalne valute na bankomatu najbolje izbrati možnost `dvig v lokalni valuti´.

Pravice in obveznosti turističnih agencij in njenih potnikov
V naši pravni pisarni je največ pritožb zaradi neupravičenega zviševanja cene aranžmaja, podajanja zavajajočih informacij pri predstavitvi ponudb agencij, zaradi neupravičeno spremenjene namestitve in njene slabe kakovosti. Kakšne so pravice potrošnikov turistov v takšnih primerih in kako ravnati, ko do njih pride?

Prtljaga na letalu
Pozanimajte se vnaprej! Že nekaj let nas letalske družbe spodbujajo, da letimo s čim manj prtljage, po možnosti le z ročno. Predstavljamo dovoljene velikosti prtljage pri različnih letalskih prevoznikih pri nakupu najcenejše letalske karte, prva doplačila in dovoljeno prtljago, če potujemo z dojenčkom. Pišemo tudi o tem, kaj ne sodi med prtljago, ko potujemo z letalom.

Ko kupujete kovček
Pripravili smo nekaj nasvetov, ki koristijo vsem, ki se odločajo za nakup novega kovčka.

Napitnina 
Pustiti napitnino ali ne? Kako visoka naj bo, če smo s storitvijo zadovoljni? Komu in kdaj naj damo napitnino? Pravila niso vedno enaka. Predstavljamo navade v nekaterih državah v katere radi potujejo slovenski turisti.

Test sredstev za zaščito pred soncem
Testi potrošniških organizacij vsako leto odkrijejo primere, pri katerih se izkaže, da označena zaščita v praksi ni dosežena, kar za potrošnike gotovo ni dobro in oteži izbiro pravega izdelka. Tudi letos ni bilo nič drugače, a k sreči med testiranimi izdelki, ki so naprodaj tudi v Sloveniji, takšnih s premajhno zaščito nismo našli. Prestižnejšim blagovnim znamkam smo ob bok postaili cenejše konkurentke. Preverite, kaj je pokazal test.

Kapa, majica in sončna očala: obvezni dodatki na soncu
Poleti se soncu ne moremo izogniti, pordeli koži in opeklinam zaradi sonca pa prav gotovo. Ustrezna majica, kapa (ki naj ne ščiti le obraza, ampak tudi vrat) in sončna očala so nepogrešljivi dodatki, ko smo izpostavljeni sončnim žarkom. Vsa oblačila pa ne ščitijo enako dobro. Zaščitna sposobnost oblačil je odvisna od vrste dejavnikov, ki jih predstavljamo v članku.

Test digitalnih fotoaparatov
Trud fotografskih podjetij se začne z aparati, ki stanejo 500 evrov in več. In to je tudi tista spodnja meja, kjer bi se moralo začeti zanimanje večine potrošnikov. Za toliko in več denarja so na voljo modeli z večjimi tipali in zmogljivejšimi objektivi, ki zares omogočajo zajemanje kakovostnejših fotografij kot pametni telefoni. Poleg rezultatov testa objavljamo tudi nasvete za nakup (4k ali Full HD, spominske kartice, tipalo in povezljivost) in pišemo o tem, kako kakovostne so fotografije, ki jih posnamemo pod vodo. In za konec še o organizaciji posnetega gradiva: kam s fotografijami?

ZPStest na tablici in pametnih telefonih

appandroidAndroid: V Google Play trgovini si namestite aplikacijo ZPStest (aplikacija je brezplačna).

 

appiosiOS uporabniki:V iTunes trgovini si namestite aplikacijo ZPStest (aplikacija je brezplačna). 

Test kombiniranih hladilnikov
Hladilnik je v kuhinji že dolgo osrednji gospodinjski aparat. Najpogosteje uporabljamo kombinacijo hladilnika z zamrzovalnikom. Izbrati primeren aparat ni tako lahka naloga, kot se morda zdi. Večina nas najprej pomisli na velikost aparata, ki ga potrebujemo, precej manj smo po navadi pozorni na druge podatke o aparatu, ki pa so še kako pomembni za njegovo funkcijo. S testi smo ugotovili, da so med hladilno-zamrzovalnimi aparati velike razlike v hitrosti zamrzovanja in hlajenja.

Test zobnih krem za bolj bele zobe
Po nekaj letih smo ponovno preizkusili zobne kreme, ki obljubljajo bolj bele zobe. Obljube proizvajalcev so ostale (večinoma) neizpolnjene.

Test sirov v slanici
Ni vsak beli sir feta! Na test smo tokrat uvrstili 12 belih sirov v slanici, med njimi je bilo pet sirov feta. Na testu se je izkazalo, da so med njimi zelo velike razlike, medtem ko so trije dobili prav vse točke na senzoričnem delu ocenjevanja, sta dva zaradi slabih mikrobioloških lastnosti dobila celo nezadovoljivo končno oceno.

Sojina omaka
Dovolj zvrsti za vsak okus! Sojina omaka (soya sauce, tamari, shōyu) sodi med najstarejše začimbne omake. Sojina omaka je slano-sladko-kislo-mesnega (umami) okusa s pridihom grenčice. Vsebuje torej vseh pet osnovnih okusov, zato je cenjena kot začimba. Kot vse začimbe jo uporabljajmo zmerno oziroma v zelo majhnih količinah na porcijo.

Tofu
Tofu je nefermentirani izdelek iz soje. Običajno ga uporabljamo kot nadomestek za meso oziroma sir in skuto. Podobno kot meso ga lahko dušimo, pečemo, cvremo, hladne kose dodamo solati, ga skupaj z zelišči pretlačimo v namaz.

Še niste uredili podatkov na merilnem mestu?
V prispevku pojasnjujemo, kaj je treba storiti, da se uredijo podatki na merilnem mestu, saj bo zamenjavo dobavitelja mogoče izvesti šele na podlagi pravilnih podatkov.

Klimatske naprave
Enkrat na leto sta nujna pregled in čiščenje. Redno vzdrževanje klimatske naprave in čiščenje njene notranjosti sta nujna za pravilno in učinkovito delovanje, s tem pa tudi zagotovimo, da naprava ne ogroža našega zdravja. 

Nakup posteljnega vložka
Ponudba posteljnih vložkov je zelo široka, tako po izvedbah kot cenah. Izbrati vložek z jedrom iz pene, lateksa, z vzmetmi? Vsak material ima prednosti in pomanjkljivosti, ljudje pa imamo različne navade in potrebe.

Kako do ugodnega kredita za nakup stanovanjske opreme?
Pregled ponudbe kreditov za nakup stanovanjske opreme je pokazal, da lahko z nekaj pozornosti prihranite veliko denarja, obenem pa se izognete morebitnim neprijetnim presenečenjem. Čeprav je tak kredit gotovo najenostavneje najeti kar na kraju samem, torej v trgovini, kjer kupimo opremo, bo dokaj verjetno tudi zelo drag. Razen, če ste ob pravem času na pravem mestu in ima trgovina ravno takrat kakšno akcijo financiranja nakupov. Če nimate te sreče, velja posebno pri manjših nakupih razmisliti o tem, da bi jih financirali z obročnim plačilom, ki ga v povezavi z nekaterimi karticami ponujajo banke ali trgovci. Na splošno velja, da je treba pri večjih nakupih (pohištvo, avtomobil) razmisliti o najemu kredita v banki. 

Na trgu kreditov se obetajo spremembe
Živimo v času, ko začenjajo tehnološke inovacije spreminjati tudi naše finančno poslovanje. V Nemčiji že kar četrtino potrošniških kreditov sklenejo na spletu, pogoji spletnih kreditov pa so praviloma ugodnejši od tistih v poslovalnici, saj je tak način sklepanja za banko cenejši. Prav tako je opaziti, da banke za odobritev ugodnih kreditov vse pogosteje ne zahtevajo več odprtja bančnega računa. Kaj pa Slovenija? Pripravili smo pregled ponudbe sklepanja kreditnih pogodb po spletu – trenutno ga ponujata dve banki – Addiko in Sbersbank.

Ko vas obišče `neodvisni´ finančni svetovalec
Ko vas obišče ali pokliče finančni svetovalec in vam želi pomagati pri zagotavljanju finančne varnosti v prihodnosti, se vam bo to najverjetneje zdel kar smiseln predlog. Še posebej zato, ker vam pomoč ponudi brezplačno. Pa je res neodvisen in vas njegov obisk ne bo stal ničesar, razen vašega časa? Pišemo o tem, na kaj morajo biti potrošniki pozorni, ko jih obišče finančni svetovalec.

Vprašali ste
Odgovarjamo na najzanimivejša vprašanja, ki so nam jih minuli mesec zastavili potrošniki. Med drugim članu, ki se mu kar naprej kvari kosilnica, ki je še v garanciji. Večkrat je že bila na popravilu, sedaj pa ga zanima, ali se dnevi, ko je bila na servisu, seštevajo.

Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?

Ali po spletu - tukaj.

NAKUP

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA