Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2017
ZPStest 2017
07. junij 2017

Vse o kampanji Zamenjaj in prihrani # 2: prvič je sodelovalo več kot 12.000 gospodinjstev in skupaj smo prihranili več kot milijon evrov. Ni razloga, da se nam ne bi pridružili tudi letos. Na testu smo preizkusili akcijske kamere v cenovnem razponu od 90 do 600€, najdražja ni na vrhu in najcenejša ne na dnu. Na testu baterij AAA so bili trije zmagovalci – vsi precej presenetljivi. Čeprav varnost otroških avtomobilskih sedežev testiramo že vrsto let, še vedno odkrijemo kakšnega, ki ga ne moremo priporočiti v nakup. Tudi letos je bilo tako. Preverili smo predpakirane solate: dve sta bili le še za v biološke odpadke. Predplačniške kartice: kljub nekaterim prednostim pa so pomembna pomanjkljivost pogosto visoki in nepregledni stroški njene uporabe. Kaj pomeni, da je živilo »liofilizirano«? Preberite, kaj odgovarja naša strokovnjakinja!

Kampanja ZAMENJAJ in PRIHRANI #2
Skupaj plačajmo manj – ZPS vas vabi k sodelovanju pri drugem skupinskem nakupu električne energije in zemeljskega plina. V prvi kampanji, ki se je končala leta 2015, je dobavitelja zamenjalo več kot 12 tisoč gospodinjstev! Med dobavitelji SO razlike: za vas bomo v pogajanjih z dobavitelji energije dosegli ponudbo brez vezave in brez skritih stroškov.

Pridružite se nam!

Cene mobilnega gostovanja v EU in drugje po svetu
EU postaja vse bolj domača: skoraj točno deset let potem, ko je Evropska komisija prvič navzgor omejila ceno klicev med gostovanjem državljanov EU v drugi državi članici, se bomo 15. junija letos popolnoma poslovili od doplačila za storitev mobilne telefonije v `evropski´ tujini. A gostovanje ostaja (zelo) drago na ladjah in letalih ter v državah zunaj EU – tudi v Evropi. In pozor: cene klicev iz Slovenije v tujino ne sodijo v evropsko regulacijo!!

favicon Naši člani lahko ZPStest preberejo tudi na spletu

Gostovanje v javnih komunikacijskih mobilnih omrežjih
Tokrat v paragrafu predstavljamo, kaj je gostovanje (roaming) v tujih komunikacijskih mobilnih omrežjih in kakšne so operaterjeve obveznosti glede obveščanja svojih naročnikov.

Test akcijskih kamer
Izbira akcijske kamere ni enostavna. Čeprav je najuspešnejši proizvajalec Gopro postal skoraj sinonim za to vrsto naprav, še zdaleč ni edina možnost. Tudi ne nujno najboljša, saj se njegovi izdelki na naših testih ne uvrščajo povsem na vrh. Cenovni razpon je sicer precejšen, najcenejše (kitajske) izdelke je mogoče kupiti že za nekaj deset evrov, najzmogljivejše in z dodatnimi funkcionalnostmi opremljene kamere pa stanejo tudi več kot 500 evrov. Na testu kamere v cenovnem razponu od 90 do 600€, najdražja ni na vrhu in najcenejša ne na dnu. Preverite!

Test baterij AAA
Visokoleteče oznake so brez vrednosti! Najbrž je kriva cena, zagotovo pa tudi dostopnost in udobje: baterije za enkratno uporabo se nikakor nočejo posloviti iz našega življenja. Na mednarodnem testu, ki smo ga izvedli v slovenskem laboratoriju, smo preizkusili 51 različnih vzorcev, 21 jih je naprodaj tudi pri nas. In rezultati? Zmagovalci so precej presenetljivi!

Test otroških avtomobilskih sedežev
Vsi avtomobilski sedeži niso enako varni! Čeprav ustrezajo uradnim standardom, pa se na zahtevnejšem testu, ki ga potrošniške organizacije opravljamo skupaj z avtomobilskimi klubi, vsakič znova izkaže, da so na trgu tudi otroški avtomobilski sedeži, ki jih ne moremo priporočiti.

Predpakirana solata
Praktična in zdrava, a tudi precej draga! Pregledali smo devet predpakiranih solatnih mešanic, v pregled pa smo vključili še po en vzorec motovilca, regrata, berivke, rukole in špinače. Preverili smo, ali vsebujejo vse obvezne podatke in na dan nakupa preverili njihov vonj in videz oziroma organoleptične lastnosti.

ZPStest na tablici in pametnih telefonih

appandroidAndroid: V Google Play trgovini si namestite aplikacijo ZPStest (aplikacija je brezplačna).

 

appiosiOS uporabniki:V iTunes trgovini si namestite aplikacijo ZPStest (aplikacija je brezplačna). 

Pesto genovese
Pesto genovese je omaka in začimba, značilna za gastronomijo italijanske pokrajine Ligurije. Ime je dobila po glavnem mestu Genovi. Da se omaka lahko imenuje `pesto genovese´, mora biti narejena po izvornem receptu, ker je zaščitena z oznako ZOP – zaščitena označba porekla. V naših trgovinah bomo originalno omako s to oznako le težko našli, večinoma je naprodaj kot Pesto alla Genovese.

Osnove zavarovanj: ključni pojmi, ki bi jih moral razumeti vsak potrošnik
Primerno zavarovanje lahko izberemo le, če v celoti razumemo njegovo vsebino, saj se sicer lahko namreč kaj hitro zgodi, da bomo morali škodo kljub sklenjenemu zavarovanju delno ali v celoti poravnati sami. Zato tokrat predstavljamo nekatere ključne pojme kot so zavarovalna pogodba, zavarovalec, zavarovanec, upravičenec, zavarovalni primer in zavarovalno kritje.

Predplačniške kartice
Koristne, ampak pogosto predrage. Predplačniška kartica ni vezana na vaš bančni račun, ampak morate nanjo naložiti denar, še preden začnete z njo nakupovati. Če vam kartico ukradejo, vam torej ne morejo izprazniti bančnega računa, ampak boste le ob znesek, ki je na kartici. To je zagotovo prednost te kartice. Kartica omogoča dober nadzor nad izdatki, zato jo lahko starši podarijo tudi otrokom za nakazovanje žepnine ali pa za plačevanje izdatkov na počitnicah. Kljub nekaterim prednostim pa so pomembna pomanjkljivost pogosto visoki in nepregledni stroški njene uporabe.

Vprašali ste
Odgovarjamo na najzanimivejša vprašanja minulega meseca. Med drugim članici, ki jo zanima, kaj pomeni, da je živilo `liofilizirano´? Preberite, kaj odgovarja naša strokovnjakinja!

Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?

Ali po spletu - tukaj.

NAKUP

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA