Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2017
ZPStest 2017
20. april 2017

Preverili smo, ali prehranski dodatki omega 3 res vsebujejo toliko koristnih maščob, kot je zapisano na embalaži. Objavljamo rezultate testa robotskih kosilnic. sesalnikov in protivirusnih programov in zbirk. V drobnogledu pa vse o prodaji in nakupu rabljenega avtomobila.

Prodaja in nakup rabljenega avtomobila
Znebimo se starega, gremo po novega! Avtomobile seveda prodajamo in kupujemo skozi vse leto, a stara modrost pravi, da je za to najboljši letni čas pomlad. Predstavljamo glavne značilnosti prodaje rabljenega avtomobila, tokrat z vidika prodajalca. Pišemo o tem, kdaj in kje prodajati, kaj zapisati v oglas, kako določiti ceno in pripraviti avtomobil, da bo čim prej našel novega kupca. Seveda nismo pozabili na pogodbo, pogajanje, plačilo in prepis avtomobila. Če pa razmišljate o nakupu rabljenega avtomobila, preberite o pasteh, ki vas (lahko) čakajo in tudi o tem, kako je z nakupom rabljenega avtomobila v tujini.

favicon Naši člani lahko ZPStest preberejo tudi na spletu

Test prehranskih dopolnil z maščobnimi kislinami omega 3
Na test smo uvrstili 9 izdelkov prehranskih dopolnil z maščobnimi kislinami omega 3 in preverili, ali res vsebujejo toliko koristnih maščob kot je zapisano na embalaži, poleg tega pa tudi vsebnost živega srebra. Razlike v ceni so velike, kaj pa v kakovosti? Zmagal je najdražji izdelek, a obstajajo tudi dobre in cenejše alternative.

Test protivirusnih programov in zbirk 2017
Za varnost moramo poskrbeti predvsem sami! Protivirusni programi in zbirke bi morale biti pomemben del vsakega računalnika, pa tudi pametnega telefona, na testu smo preizkusili 18 zbirk, plačljivim smo ob bok postavili tudi brezplačne. Seveda popolne zaščite ne zagotavlja nobena varnostna zbirka, a med njimi so razlike: preverite!

Test robotskih kosilnic
Roboti prihajajo … na naše trate! Robotska kosilnica se kar sama odpravi kosit. Brez pomoči lastnika pokosi celotno površino, če je treba, se med delom sama napolni in če dežuje, ostane doma. Za povrh pa jo lahko nadzorujemo s pomočjo mobilne aplikacije tudi iz službe, celo med ležanjem na plaži. Vas mika? Seveda, a kot vsaka idilična zgodba ima tudi ta kakšno realno poglavje. Cene so zasoljene, kaj pa kakovost? Na testu kosilnice od 2500 do 1200€: koliko je torej treba odšteti za dobro robotsko kosilnico?

Test pralnih strojev
Zmogljivejši stroj? Povprečna družina le redko zbere dovolj perila. Velika zmogljivost strojev, v katerih lahko operemo večjo količino perila, po trditvah proizvajalcev omogoča tudi varčno pranje manjših količin, ker se poraba vode in energije prilagaja količini perila v stroju. A pravi vzrok za povečevanje zmogljivosti ni v potrebah uporabnikov po tako zmogljivih strojih, ampak v želji proizvajalcev, da bi se uvrstili v čim boljši razred na energijski nalepki, kar lažje dosežejo pri večji zmogljivosti. To potrjujejo tudi tokratni testi. Ne sicer vsi, a polovica testiranih strojev se je pri pranju izkazala z dobrimi rezultati. Drugi so bili za oceno slabši, a povsem razočaral ni nobeden. Izpiranje je še vedno rak rana sodobnih strojev, kar je posledica prizadevanj proizvajalcev, da bi bila poraba vode na energijski nalepki čim manjša.

ZPStest na tablici in pametnih telefonih

appandroidAndroid: V Google Play trgovini si namestite aplikacijo ZPStest (aplikacija je brezplačna).

 

appiosiOS uporabniki:V iTunes trgovini si namestite aplikacijo ZPStest (aplikacija je brezplačna). 

Neželene kemikalije v lakih za nohte
V lakih za nohte se lahko pogosto skrivajo kemikalije, ki na naše telo ne vplivajo najbolje. In seveda: obstajajo tudi laki brez problematičnih kemikalij. 

O kuhalni posodi
Je dražja posoda boljša? S prostim očesom ne moremo prepoznati dobre posode, najpomembnejše razlike se pokažejo šele pri uporabi. Predstavljamo značilnosti posode iz različnih materialov. Trditev, da dobra posoda ni poceni, drži, a kot je pokazal test, to še ne pomeni, da je vsaka draga posoda tudi dobra.

Dodatki jedem, jih sploh potrebujemo?
Naprodaj so že pripravljene mešanice dodatkov jedem, kot je na primer Vegeta, sinonim za dodatek jedem, ki naj bi pričaral `bogastvo okusa´ kateri koli jedi, od juhe do omak in rižot, pa tudi mesnim jedem. Pregledali smo nekaj industrijsko pripravljenih mešanic in ugotavljali, kaj vsebujejo.

Varčevanje za osnovno varnost
Kakšna je ponudba kratkoročnih varčevanj in kdaj sploh odpreti varčevalni račun? Naš pregled je pokazal, da vse banke ponujajo vsaj eno obliko kratkoročnega varčevanja, pri katerem je denar hitro ali celo takoj dostopen. To in pa ločen račun, kjer je denar bolj varen pred zapravljanjem, sta glavna razloga za izbiro takšnega varčevanja, saj se sicer zaradi izredno nizkih obrestnih mer zanj ne bi odločili. Zaradi negativnega EURIBOR-ja so obrestne mere, ki so vezane nanj, zelo nizke. Največjo obrestno mero na varčevalnem računu (0,12 %) trenutno ponuja Primorska hranilnica Vipava.

Turistično zavarovanje
Kako izbrati? Ko se odpravimo na pot, seveda ne želimo razmišljati o tem, kaj vse bi lahko šlo na poti narobe – večinoma se z dopusta vrnemo polni lepih vtisov in spominov. Obstaja pa tudi možnost, da vse ne bo šlo po načrtih. Pred negativnimi posledicami nepredvidenih dogodkov se lahko zaščitimo s turističnim zavarovanjem, a le, če izberemo tako, ki ustreza našim potrebam. Pripravili smo nekaj napotkov, ki bodo v pomoč pri izbiri, odgovarjamo pa tudi na vaša najpogostejša vprašanja., npr "Imam evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Ali kljub temu potrebujem tudi turistično zavarovanje?"

Vprašali ste
Odgovarjamo na najzanimivejša vprašanja minulega meseca. ‘"V slovenski spletni trgovini sem naročil hladilnik, ki so mi ga pripeljali na dom. Ko sem odstranil embalažo, sem ugotovil, da je poškodovan. Kje lahko uveljavljam reklamacijo?" Preberite, kaj odgovarjajo naši pravniki!

Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?

Ali po spletu - tukaj.

NAKUP

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA