Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2017
ZPStest 2017
10. maj 2017

Ravno prav za spomladansko čiščenje: primerjalni test visokotlačnih čistilnikov. Vsebuje mineralna voda veliko mineralov? Je mineralna voda pomemben vir esencialnih mineralnih snovi? Pogled na deklaracijo razkrije marsikaj, tudi to, da najdražja mineralna voda vsebuje najmanj mineralov!

Letalske družbe: najboljše in najslabše
Objavljamo rezultate zanimive raziskave, ki so jo med svojimi člani opravili naši britanski kolegi: njihovi člani so poslali ocene za več kot 11.300 letov, kar je dovolj reprezentativen vzorec, da velja rezultate mnenjske raziskave upoštevati, ko boste naslednjič izbirali letalskega prevoznika.

favicon Naši člani lahko ZPStest preberejo tudi na spletu

Pravice potnikov – kaj je dobro vedeti
Pripravili smo kratek pregled najpomembnejših pravic pri potovanju z letalom, vlakom, avtobusom in ladjo, ki vam bodo v pomoč kot izhodišče oziroma usmeritev pri uveljavljanju vaših pravic.

Test navigacijskih naprav in aplikacij
S papirja v napravo, zdaj pa v telefon? Navigacijske naprave vedno pogosteje nadomeščajo aplikacije v mobilnih telefonih. Preizkusili smo oboje in skušali ugotoviti njihove prednosti in slabosti. Funkcionalnost navigacijskih naprav se v zadnjih letih ni kaj dosti izboljšala, v digitalnih zemljevidih pa se nove ceste, še zlasti manj pomembne, znajdejo sorazmerno pozno, tako Google za zdaj še ne pozna povezave med ljubljansko Tržaško cesto in izvozom Brdo, lahko se vam celo zgodi, da vas navigacijska naprava ne bo znala peljati skozi predor Markovec. Omenjene težave pestijo prav vse tipe navigacijskih naprav, izrazitejše pa so pri slabše ocenjenih. Med prenosnimi navigacijskimi napravami so sicer na vrhu tri znane znamke, TomTom, Garmin in Mio. Večje razlike pri kakovosti vodenja in uporabnosti smo na testu opazili pri navigacijskih aplikacijah za mobilne telefone. Najbolje so se izkazale plačljive aplikacije, a to nikakor ne pomeni, da so brezplačne slabe. Kar nekaj je dovolj dobrih, da jih lahko priporočimo.

Test visokotlačnih čistilnikov
Če ne gre zlepa, uporabi drugo šobo! Moč motorja je pogosto razlog, da je čistilnik uvrščen v višji ali nižji cenovni razred. Učinkovitost pa je odvisna tudi od konstrukcije šobe, zato sam podatek o moči motorja ni dovolj. Posplošeno sicer lahko rečemo, da močnejši motor zagotavlja večji pritisk in večji pretok vode, s čimer sta tudi učinkovitost in hitrost čiščenja večji, a brez prave šobe vse skupaj ne pomeni ničesar. Rezultati testa in številni koristni nasveti za nakup! Zmagal je najdražji, a med štirimi, ki so si priborili zelo dobro končno oceno (kar se na testih ne zgodi ravno pogosto) tudi dva za katera ni treba seči (res) globoko v žep. 

Izbira in vzdrževanje žara
Oglje ali plin, piknik ali terasa? Pri nas je peka na žaru precej popularna, še zlasti v pomladnem času, ko tople, a ne preveč vroče dni izkoriščamo za piknike v naravi. A vse več potrošnikov s peko na žaru popestri tudi vsakdanje kuhanje, žar pa postavijo kar na balkon ali teraso. Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu žara, kako se razlikujejo in kje so prednosti oziroma slabosti posameznih izvedb?

Tržni pregled naravnih mineralnih vod
Zelo velike razlike glede vsebnosti mineralov! Na naših policah je vse več naravnih mineralnih vod, poleg dobro znanih domačih se ponudba bogati s številnimi tujimi naravnimi mineralnimi vodami. V vsakem gospodinjstvu imamo na voljo vodo iz pipe, zato se sprašujemo, ali je smiselno kupovati dražjo naravno mineralno vodo. Vsebuje mineralna voda veliko mineralov? Je mineralna voda pomemben vir esencialnih mineralnih snovi? Pogled na deklaracijo razkrije marsikaj, tudi to, da najdražja mineralna voda vsebuje najmanj mineralov!

ZPStest na tablici in pametnih telefonih

appandroidAndroid: V Google Play trgovini si namestite aplikacijo ZPStest (aplikacija je brezplačna).

 

appiosiOS uporabniki:V iTunes trgovini si namestite aplikacijo ZPStest (aplikacija je brezplačna). 

Nepogrešljiva gorčica
Gorčico so uporabljali že v antiki, in sicer najprej kot zdravilo, kot začimbo pa so jo začeli uporabljati Rimljani, v francoskem mestu Dijon pa so odkrili metodo za izdelavo dijonske gorčice. Po tej metodi pripravljajo izdelek še danes, seveda v različicah različne jakosti in ostrine okusa. Spoznajte še druge uporabne lastnosti gorčice, tako rastline kot tudi začimbe.

Test vakuumskih varilnikov folije
Med modeli vakuumskih varilnikov na trgu so precejšne razlike v izvedbah. Večina deluje samodejno, preprostejše pa vklopimo kar s pritiskom na pokrov. Bolj izpopolnjeni modeli ponujajo več programov in imajo tudi več funkcij. Na testu smo preverjali, kako učinkoviti in hitri so pri opravljanju osnovne funkcije, to je pri vakuumskem pakiranju in varjenju vrečk z živili, kako prijazni so za uporabo in kako so izdelani. Uporabili smo različne vrste živil: zrezke iz mlete govedine (burger), rezino svežega lososa v marinadi (olje, limona), toast in sveže jagode. Pri delu smo upoštevali napotke proizvajalcev, in sicer pri načinu dela, izbiri ustreznih programov za izbrana živila (vlažno, suho ...) ter pri izbiri vrečk oziroma folije. Preizkuse in meritve so izvajali strokovnjaki v laboratoriju. Na testu naprave s ceno med 20 in 200€, najbolje se je izkazala naprava iz srednjega cenovnega razreda.

Okoljske oznake na bombažnih izdelkih
Pri kupovanju spodnjega perila, majic in drugih tekstilnih izdelkov iz bombaža pogosto opazimo oznako `organski´, `eko´ ali `bio´ bombaž. Kaj te oznake pomenijo? Jim lahko zaupamo?

Je na voljo alternativa bančnemu računu?
Predstavljamo nekaj značilnosti mobilne rešitve N26. Gre za banko z nemško licenco, ki je na voljo potrošnikom v večini držav EU, do svojega računa pa lahko dostopate z mobilnim telefonom. Storitve v okviru te rešitve so trenutno še precej omejene, a zanimiv je zato, ker je bančni račun brezplačen.

Kako do varnejšega kredita?
V medijih ste morda že opazili razprave o tem, da se utegne v bližnji prihodnosti končati obdobje izredno nizkih obrestnih mer. Varčevalci se seveda veselijo obetov o večjih obrestih, kar pa zagotovo ne velja za kreditojemalce, predvsem tiste, ki nameravajo najeti dolgoročni kredit ali pa ga že odplačujejo, saj morajo v prihodnosti, če se bo uresničil takšen scenarij, računati z večjimi stroški zadolževanja. Na kaj biti pozoren, če razmišljate o najemu kredita in kakšen je nasvet za tiste, ki že imajo kredit?

Ujetniki trgovalnega računa
V ZPS smo prejeli pritožbe potrošnikov, ki so želeli zapreti svoj trgovalni račun pri Alta Invest, d. d., vrednostne papirje pa prenesti k ugodnejši konkurenci. Na njihovo presenečenje so jim hoteli pri Alti za to storitev zaračunati kar 120 evrov na posamezno serijo vrednostnih papirjev istega izdajatelja!

Vprašali ste
Odgovarjamo na najzanimivejša vprašanja minulega meseca. Med drugim članici, ki je upravniku redno plačevala svoje obveznosti, sedaj pa jih dobavitelj elektrike terja za plačilo dobave, saj mu upravnik ni poravnaval izstavljenih računov. Dobavitelj tudi grozi z odklopom elektrike. Ali res lahko to stori?

Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?

Ali po spletu - tukaj.

NAKUP

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA