Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

ZPStest 2017
ZPStest 2017
06. februar 2017

Objavljamo rezultate raziskave zanesljivosti elektronskih naprav: katere znamke so bolj in katere manj zanesljive? Na testu pomivalnih strojev so vsi dražji modeli med boljšimi. Podobno se je izkazalo na testu droblinikov vej – najcenejši je bil najslabši. A kot vedno obstajajo dobre in ne najdražje alternative. Cvrtniki, ki cvrejo z manj olja se na testu niso ravno izkazali, le en je prejel dobro oceno. Zbiralniki sončne energije: če primerjamo s stroški ogrevanja na kurilno olje, letno prihranimo približno 350€ v družinskem proračunu, v okolje pa se sprosti približno tono izpustov ogljikovega dioksida na leto manj. Hitra plačila z mobilnim telefonom niso več novost, preverili smo tri ponudnike, kateri so bolj in kateri manj prijazni za uporabnike? Kaj storiti z delnicami na prehodnih računih? Naš nasvet: ne čakajte na sodni depozit! Natančno smo preverili pogoje zobozdravstvenega zavarovanja Dental. Se vam ga sploh splača skleniti? Ali veste, da žita za zajtrk v povprečju vsebujejo kar petino sladkorja? In še vse o siru: obstaja neverjetna množica sirov. Kako izdelajo sir in katere skupine sirov poznamo? Pišemo tudi o tem, kje hraniti sir in kateri je pravi parmezan. 

Raziskava zanesljivosti elektronskih naprav
Lahko odpove vsaka druga ali pa le vsaka deseta: kot vsaka druga stvar se tudi računalnik, prenosnik, tablica ali tiskalnik kdaj pa kdaj pokvari. Čeprav se lahko pokvari vsaka naprava vsake znamke, pa je tudi analiza, ki so jo izvedli naši britanski partnerji pri potrošniški organizaciji Which?, dokazala, da so nekatere znamke bolj, druge pa manj zanesljive. Preverite, kateri računalniki se torej kvarijo bolj in kateri manj?

faviconNaši člani lahko ZPStest preberejo tudi na spletu

Test pomivalnih strojev
Višja cena, boljša kakovost? Razumljivo je, da so vgradni pomivalni stroji dražji od prostostoječih, še nekoliko dražji pa so skrito-vgradni modeli, pri katerih so gumbi za upravljanje skriti na robu vrat. Ceno stroja povečuje tudi njegova opremljenost, modeli s predalom za pribor so praviloma dražji od tistih s košarico. Cena ni nepomembna tudi pri kakovosti, kar dokazujejo tudi tokratni rezultati testa. Vsi dražji modeli so na vrhu tabele, a so se mednje vrinili tudi nekateri malce cenejši modeli.

Test drobilnikov vej
Glasni, a lahko učinkoviti in uporabni. Na testu se je izkazalo, da so med različnimi drobilniki kar pomembna razlike. Kateri so učinkovitejši: takšni, ki vejevje sekajo z rezilom, ali takšni, pri katerih za obdelavo poskrbijo posebni valji z ostrimi zobniki?

Zbiralniki sončne energije
Preprost in učinkovit način izrabe sončne energije: zbiralniki sončne energije (ali sončni kolektorji) so najbolj poznan, preprost in učinkovit način izrabe sončne energije. Z njimi lahko v dnevih, obsijanih s soncem, zadostimo vsem potrebam po topli sanitarni vodi v gospodinjstvu. Ko je sončnih žarkov manj, zagotavljajo od 70 do 75 odstotkov potreb po topli vodi, spomladi in jeseni pa so dobrodošla podpora ogrevanju prostorov. Če primerjamo s stroški ogrevanja na kurilno olje, letno prihranimo približno 350€ v družinskem proračunu, v okolje pa bi se sprostilo približno tono izpustov ogljikovega dioksida na leto manj.

Fotovoltaika
Dobro leto je minilo, odkar je vlada sprejela uredbo o samooskrbi z električno energijo, s katero gospodinjstvom in malim poslovnim odjemalcem omogoča samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov (OVE) na podlagi neto merjenja (net-metering). To naj bi spodbudilo tudi gradnjo sončnih elektrarn. Rezultat pa je boren – lani sta bili postavljeni le dve mikro sončni elektrarni na dveh stanovanjskih hišah. V nasprotju s Slovenijo pa rastejo drugje kot gobe po dežju.

Hitra plačila z mobilnim telefonom
Mobilni načini plačevanja v Sloveniji sicer niso novost, čeprav dve tretjini vseh plačil še vedno opravimo z gotovino. Že uveljavljena rešitev je Moneta, pred kratkim je tudi Banka Koper ponudila kreditno kartico v mobilni denarnici na telefonu, na vrata pa bodo kmalu tudi pri nas s podobnimi ponudbami potrkali velikani Apple, Google in Samsung. Za uporabnike je dodana vrednost takojšnjega plačila hitrost: vplačani znesek je na prejemnikov račun nakazan v največ nekaj sekundah. Prav tako je pomembno, da je na voljo 24 ur na dan in vse dni v letu (24/364). Preverili smo tri ponudbe – kaj torej ponujajo potrošnikom? In seveda: ne pozabite na varnost!

Kaj storiti z delnicami na prehodnih računih?
S prvim januarjem so bili ukinjeni registrski računi na katerih so bile shranjene delnice in drugi nematerializirani vrednostni papirji potrošnikov. V predpisanem roku pa skoraj vsakemu drugemu imetniku papirjev ni uspelo prenesti drugam; takšnih potrošnikov je še vedno več kot 100.000. Za tiste imetnike, ki nematerializiranih vrednostnih papirjev do konca leta 2016 niso prenesli na trgovalne račune (ali pa jih opustili), so odprti posebni prehodni računi. Potrošnik bo tako ves čas, ko bodo njegove delnice še na tem računu, imel možnost, da odpre trgovalni račun in jih prenese nanj pod enakimi pogoji kot doslej. Naš nasvet: ne čakajte na sodni depozit!

Lep nasmeh – a za kakšno ceno?
Nekatere zavarovalnice v naboru svojih zavarovanj že dlje časa ponujajo tudi kritje posameznih zobozdravstvenih storitev; predvsem gre za kritje doplačila za nadstandardne materiale. Pod drobnogled smo vzeli zavarovanje Dental, ki ga ponuja Vzajemna. V čem je sploh smisel tega zavarovanja?

Test cvrtnikov z manj olja
Ocvrt krompirček, ki to ni: cvrtniki z manj olja, ki so na trgu že nekaj let, se zdijo odlična izbira za vse ljubitelje ocvrte hrane, ki si zaradi velike količine olja klasično pripravljene ocvrte jedi le redko privoščijo. Testi razkrivajo, kako učinkoviti so ti aparati z novo tehnologijo pri pripravi ocvrte hrane, kako hitri in enostavni so za uporabo, pa tudi kakšna je tako ocvrta hrana. Zmagal je najdražji aparat.

ZPStest na tablici in pametnih telefonih

appandroidAndroid: V Google Play trgovini si namestite aplikacijo ZPStest (aplikacija je brezplačna).

 

appiosiOS uporabniki:V iTunes trgovini si namestite aplikacijo ZPStest (aplikacija je brezplačna). 

Tržni pregled mešanic žitnih kosmičev s suhim sadjem
Niso najboljša izbira za zajtrk. Pregledali smo sestavo 9 izdelkov ter s prehranskim semaforjem ocenili njihov prehranski profil in preverili, kateri so bolj ali manj primerni, da postanejo del vašega vsakodnevnega zajtrka. V povprečju vsebujejo kar petino sladkorja, dobra novica pa je, da vsi pregledani kosmiči izpolnjujejo pogoj za uporabo prehranske trditve `visoka vsebnost prehranske vlaknine´, saj vsebujejo več kot 6 gramov prehranske vlaknine v 100 gramih.

Suho sadje
Uživajmo ga le v zmernih količinah. Na splošno lahko rečemo, da je suho sadje sladkorna bomba, saj vsebuje do petkrat toliko sladkorja, kot ga je v svežem sadežu.

Česa še niste vedeli o siru
Kateri pa je vaš najljubši? Do 19. stoletja so postale znane nekatere vrste sira, ki jih poznamo in cenimo tudi danes, ko se jim je pridružila še neverjetna množica novih, in sicer različnih oblik, barv, okusov in vonjev. Kako torej izdelajo sir in katere skupine sirov poznamo? Pišemo tudi o tem, kje hraniti sir in kateri je pravi parmezan.

Rubež premičnih stvari
Kaj izvršitelj sme in česa ne? Serijo prispevkov o izvršbi končujemo s predstavitvijo rubeža premičnin, ki je pogosto izbrano sredstvo za poplačilo upnikov. Pravila o delu izvršitelja morajo poznati vsi, ki sodelujejo v postopku, saj lahko le tako realno ocenijo svoje možnosti in minimalizirajo stroške. V postopku rubeža je lahko potrošnik v vlogi upnika ali dolžnika, zato ga predstavljamo z obeh strani. Odgovarjamo pa tudi na pogosta vprašanja kot npr. izvršitelj je zarubil stvari, ki niso moje, kako preprečim njihovo prodajo? Ali lahko na javni dražbi kupim svojo stvar? Ali lahko izvršitelj opravi pri meni rubež za poplačilo dolga mojega odraslega sina, ki je prijavljen na mojem naslovu, a tu ne živi?

Vprašali ste
Odgovarjamo na najzanimivejša vprašanja, ki so nam jih minuli mesec zastavili potrošniki. Med drugim članu, ki ga je zanimalo, ali bu moral biti bolj pozoren na to in poskrbeti, da prodajalec vedno izpolni garancijski list? Imamo lahko zato težave pri uveljavljanju garancije?

Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?

Ali po spletu - tukaj.

NAKUP

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA