Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Revija ZPStest
Revija ZPStest
04. september 2019

Če imate doma šolarja ali nadobudnega risarja, ne spreglejte rezultatov testa flomastrov. Poleg kakovosti smo preverili tudi vsebnost škodljivih snovi v držalu in črnilu flomastrov. Našli smo tri vzorce, ki so vsebovali preveč kemikalij, sicer pa boste za kakovostne flomastre odšteli manj kot dva evra.

Na začetku novega šolskega leta je za marsikoga aktualen tudi nakup novega prenosnika. Izbira ne bo lahka, saj je na trgu na voljo veliko različic, zato velja pred nakupom dobro razmisliti o svojih željah in potrebah. Za lajšanje vsakdanjih gospodinjskih tegob pa bosta prav prišla testa pokončnih baterijskih sesalnikov in detergentov za barvasto perilo. Na vrhu so tri trgovske blagovne znamke, kar pomeni, da za dober detergent ni potrebno seči globoko v žep.

Bližajo se hladni dnevi, zato vas vabimo, da se pridružite naši novi kampanji skupinskega nakupa kaminskih peči na pelete. Objavljamo tudi rezultate letošnjega testa peletov, ponovno smo našli tri neustrezne vzorce, med katerimi sta dva na podlagi izmerjenih parametrov padla v kakovostni razred B. Če za ogrevanje bivalnih prostorov uporabljate malo kurilno napravo, obvezno preverite še ugotovitve testa javljalnikov ogljikovega oksida, saj se je na testu izkazalo, da je na trgu veliko nezanesljivih naprav.

Vse več posameznikov se zaradi različnih razlogov – zdravstvenih, etičnih in okoljevarstvenih – odloča za alternativne načine prehranjevanja. Ti pogosto izključujejo uživanje mleka, kot nadomestek pa priporočajo uživanje rastlinskih napitkov. Mi smo pod drobnogled vzeli 17 ovsenih napitkov – preverite, kakšna je njihova sestava in kako so bili všeč preizkuševalcem.

Potrošniki smo izpostavljeni vsem dobrim in slabim platem prostega trga, a odločitev o izbiri ponudnika ali nakupu izdelka je na koncu naša odgovornost. Zato je pomembno, da se pred nakupom dobro informiramo, pa tudi, da se zavedamo svojih pravic in obveznosti. Zveza potrošnikov Slovenije je pogosto prvi naslov, na katerega se obrnete, ko se znajdete v težavah. A včasih naša pomoč ni dovolj, saj kot potrošniška organizacija nimamo pristojnosti za ukrepanje. Takrat se je treba obrniti na uradne nadzorne institucije. Da bi vam olajšali pot skozi labirint iskanja, kdo je pravzaprav pristojen za določeno težavo, smo pripravili podroben pregled najbolj pogostih vprašanj in težav potrošnikov ter jih povezali z uradno institucijo, na katero je treba podati prijavo v primeru ugotovljenih nepravilnosti. Upamo, da vam bodo zbrane informacije v pomoč pri uveljavljanju pravic.

Preberite na spletu!

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP

Vsebina le za člane ZPS

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,10 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA