Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Revija ZPStest
Revija ZPStest
10. julij 2019

Tokrat smo pripravili kar 60 strani aktualnih in uporabnih vsebin, čaka vas 9 novih testov, odgovori naših strokovnjakov na vaša vprašanja, napovedujemo pa tudi nov skupinski nakup – kaminskih peči na pelete.

Najbolj pričakovan test v poletnih mesecih so zagotovo sredstva za zašito pred soncem. Za izdelke, ki jih najdemo na policah naših trgovin, smo odšteli med 1,75 in 36,99 evra (za 100 ml), za najboljše pa ne bo treba seči prav globoko v žep. Ko so temperature višje in oblačila tanjša, je čas tudi za pogostejšo depilacijo, zato smo preverili učinkovitost ženskih brivnikov za enkratno in večkratno uporabo. Slednji so se na testu izkazali zelo dobro (skrbeti morate le za redno menjavo rezil), medtem ko so brivniki za enkratno uporabo praviloma slaba izbira tudi kot `izhod v sili´. Preizkus merilnikov krvnega tlaka pa je pokazal, da proizvajalci sicer na trg pošiljajo vedno nove modele, a napredka pri natančnosti merjenja ni. Najboljši aparati na tokratnem testu so dobili slabšo oceno kot pred tremi leti, zato objavljamo tudi rezultate nekaterih merilnikov, ki smo jih preizkusili na prejšnjem testu in so še na voljo v trgovinah.

V poletni številki tradicionalno objavimo tudi test kombiniranih hladilnikov, v reviji boste našli modele, ki so na voljo na našem trgu, vse ostale preizkušene modele, več tehničnih podatkov in natančnejše ocene pa najdete v primerjalniku na naši spletni strani V mnogih kuhinjah so nepogrešljivi pomočniki postali tudi kuhinjski roboti. Stepanje, mešanje in gnetenje bodo praviloma opravili bolje od vas, a niso vsi enako učinkoviti in visoka cena ne pomeni nujno večje kakovosti - za najboljšega na tokratnem testu boste odšteli le 169 evrov, nekateri dražji modeli pa v nobenem pogledu niso upravičili res velike razlike v ceni.

V večini gospodinjstev si priprave solat in drugih kulinaričnih dobrot ne znamo predstavljati brez bučnega olja. Mi smo v laboratorij poslali osem vzorcev nerafiniranega bučnega olja, ki jih glede na anketo potrošniki najpogosteje kupijo. Večina vzorcev se je na testu izkazala dobro, z izjemo olja iz Oljarne Kolarič, ki je zaradi prevelike vsebnosti ostankov pesticidov dobilo najslabšo možno oceno. Preverili smo tudi, ali so izdelki, po katerih posegajo predvsem tisti, ki so se odrekli mesu ali pa želijo njegovo uživanje vsaj omejiti, res dobra alternativa mesu. Večina industrijsko pripravljenih nadomestkov mesa je sojinega ali pšeničnega izvora, vsebujejo kar precej soli in le peščica je brez aditivov.

Na šolske obveznosti smo že skoraj pozabili, a september bo hitro tu. V osnovnošolskih torbah se bodo skupaj z novimi učbeniki in zvezki verjetno znašle tudi šolske copate. Pred nakupom novih zato preverite rezultate našega testiranja, saj je med preizkušenimi vzorci tudi par, v katerem smo našli preseženo količino nevarnega 6-valentnega kroma. Za starše malčkov, ki se šele kobacajo, pa bosta aktualna testa varnostnih zapor za stopnice in elektronskih varušk.

V tokratnem drobnogledu smo podrobneje preverili garancijske pogoje proizvajalcev vozil in ugotovili, da v praksi večkrat ni popolnoma jasne meje med obvezno garancijo po Zakonu o varstvu potrošnikov in različnimi oblikami jamstev, ki jih ponujajo proizvajalci avtomobilov. Za prvih deset lani najbolj prodajanih znamk osebnih vozil pri nas smo pripravili podroben pregled garancij oziroma jamstev, ki jih proizvajalci vozil ponujajo slovenskim potrošnikom. V rubriki osebne finance preverite še, katerim bankomatom v tujinise je zaradi visokih stroškov dviga boljše izogniti, pripravili smo tudi obsežen pregled ponudbe dijaških in študentskih računov ter študentskih kreditov.

Preberite na spletu!

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

5,49 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,10 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA