Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Revija ZPStest
Revija ZPStest
05. junij 2019

Marsikdo je z mislimi že pri poletnem oddihu, če boste nove kraje raziskovali z najetim vozilom ali avtodomom, preverite tokratni drobnogled, v katerem smo zbrali kopico nasvetov, na kaj vse morate paziti pri najemu in uporabi najetega vozila. Preden se odločite za katerega od ponudnikov, se prepričajte, kaj boste za ponujeno ceno v resnici dobili. Za vse, ki se boste na dopust ali poslovno potovanje odpravili v države zunaj EU, smo pripravili še pregled cen nekaterih storitev mobilne telefonije v izbranih državah. Stroški uporabe mobilnega telefona so ponekod resnično oderuški, še posebej, če cene primerjamo z državami EU. 

V junijski številki tradicionalno objavimo tudi rezultate preizkusa otroških avtomobilskih sedežev. Večina se je tokrat izkazala za ustrezne, večjih težav ni bilo niti z zaščito niti z nevarnimi snovmi, z izjemo enega sedeža, pri katerem smo našli naftalen. Še več škodljivih snovi pa smo našli v balzamih za ustnice za otroke. Podatek je še posebej skrb vzbujajoč, saj naj bi ob redni uporabi na leto zaužili kar 20 gramov izdelkov za nego ustnic. Vabljiva embalaža s samorogi in morskimi deklicami vabi k nakupu, a v notranjosti se skriva precej manj bleščeča vsebina: večina izdelkov, ki smo jih preizkusili na testu, vsebuje neželene kemikalije. Zato vsekakor preverite, katerim izdelkom se je bolje izogniti.

Testirali smo tudi televizorje in vgradne pečice. Na testu slednjih se je pokazalo, da so razlike v pečenju razmeroma majhne, večje so v porabi energije in uporabnih lastnostih, največje pa v čiščenju. K sreči lahko to neprijetno opravilo namesto nas opravi poseben program – piroliza ali čiščenje s paro. Na voljo je kar nekaj dobro ocenjenih modelov, ki tak program imajo, zanje pa tudi ne bomo odšteli celega premoženja. Za dobro ocenjen televizor pa bo treba odšteti precej več denarja, takšnega z OLED tehnologijo za manj kot tisočaka namreč ne bomo dobili. 

Veliko živil s predstavitvijo na embalaži in z vsebino nagovarja otroke - napisi `junior´, sličice risanih junakov, piškoti ali medaljoni v obliki dinozavrov. Vse to seveda prepriča otroke, pogosto pa tudi starše, da gre za izdelke, ki so namenjeni prehrani otrok, zato hitro končajo v nakupovalni košarici. Mi smo pregledali 90 takšnih živil in ugotovili, da jih je za otroke primerna manj kot petina, za druge pa velja, da naj jih otroci ne bi uživali v večjih količinah in ne preveč pogosto. Pokukali smo tudi v vrečke z gobovimi juhami, kjer nas je pozitivno presenetila ugotovitev, da je večina juh brez ojačevalcev okusa in vsebujejo presenetljivo malo aditivov. Malo pa je seveda tudi gob, saj proizvajalci zagotavljajo okus z drugimi sestavinam. Preverite, kaj vse se skriva v vrečkah.

Kako pa bi se odzvali, če bi vam banka samovoljno dvignila limit na bančnem računu z dogovorjenih 500 na 5000 evrov? Bi se dodatnega denarja razveselili ali bi ga zavrnili? Banke in drugi ponudniki postajajo pri trženju kreditov, limitov, kartic in drugih oblik posojil vedno bolj iznajdljivi, če ne že kar agresivni. Posledice seveda največkrat nosimo potrošniki. Če se posojilu vendarle ne morete izogniti, ne pozabite, da obstajajo predpisi, ki vam lahko pomagajo pri izbiri najboljše ponudbe in načinu, kako se pravilno odzvati na vprašanja, ki se pojavijo pri zadolževanju. Pripravili smo podroben pregled pravic, ki se nanašajo na celoten kreditni cikel, tako na predpogodbeno fazo kot na sam pogodbeni odnos med potrošnikom in banko.

Preberite na spletu!

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

5,49 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,10 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA