Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Revija ZPStest
Revija ZPStest
08. maj 2019

Čeprav so danes starostniki aktivni in samostojno živijo še desetletje in več po upokojitvi, večina na določeni točki brez pomoči ne zmore več. V tokratnem drobnogledu smo zato na enem mestu zbrali bistvene informacije o različnih možnostih pomoči na domu, ki starejšim olajšajo bivanje.

Preizkusili smo nizke pohodniške čevlje, tako v laboratoriju kot na terenu smo med preizkušenimi modeli zaznali občutne razlike. Polovica vzorcev je dobila oceno dobro, ostali le povprečno, za čevlje, ki imajo dobro razmerje med kakovostjo in ceno pa boste odšteli približno 100 evrov. Preverili smo kreme za stopala: večina se je na testu presenetljivo dobro izkazala, za dober izdelek pa tudi ni treba seči globoko v žep.

Žar lahko uporabljamo celo leto in praktično kjer koli, kar omogoča pestra ponudba plinskih in električnih modelov. Pripravili smo nekaj nasvetov, ki vam bodo prišli prav pri izbiri, nakupu in vzdrževanju žara. Če boste hrano, pripravljeno na žaru, začinili še z `barbecue´ omako svetujmo, da jo pripravite kar sami, industrijsko pripravljene namreč večinoma vsebujejo bistveno preveč sladkorja. Enako velja za ledene čaje. Mi smo jih preverili 23 in ugotovili, da gre v večini primerov za sladko, `obarvano vodo´ z dodatkom arome.

Če ste ljubitelj testenin, ne spreglejte testa špagetov. V laboratorij smo poslali deset blagovnih in trgovskih znamk špagetov iz pšeničnega zdroba durum. Preverili smo kemijske in senzorične lastnosti ter morebitno vsebnost škodljivih snovi. Najbolje so se odrezali špageti trgovske blagovne znamke, ki so imeli najboljše senzorične lastnosti, priljubljena Barilla pa je pristala na skupnem tretjem mestu.

Kot vsako leto ob tem času smo preverili tudi učinkovitost stenskih klimatskih naprav z močjo 2,5 in 3,5 kW. Na testu je bilo 25 modelov, v reviji objavljamo rezultate tistih, ki jih je mogoče kupiti pri nas. Zmagovalka tokratnega testa v razredu 2,5 kW je cenejša tako od drugo- kot tretjeuvrščene, pri čemer je za učinkovitost edina dobila oceno zelo dobro.

V teh dneh so trgovine polne pripomočkov za vrtnarjenje. Najbolj vidne so velike vreče s substrati, ki jih uporabljamo za gojenje balkonskih in drugih rastlin, pogosto pa tudi za plemenitenje vrtne zemlje. A nakup substrata zahteva kar nekaj pozornosti, saj se v vreči lahko skriva marsikaj. Obvezen vrtni pripomoček so tudi vrtne škarje, ki jih verjetno najdemo v prav vsakem domu. Profesionalnim vrtnarjem smo dali v roke 17 vzorcev vrtnih škarij, ki so ocenili, kako dobro se izkažejo med obrezovanjem, ali so preproste in udobne za uporabo ter kako težke so.

Če svojo hišno ljubljenko hranite z industrijsko pripravljeno hrano, preverite rezultate tokratnega tržnega pregleda mokre hrane za odrasle mačke. Kupili smo 24 vzorcev različnih znamk in okusov in se poglobili v njihovo sestavo. V kolikšni meri ustrezajo prehranskim potrebam odrasle mačke.

Primerjali smo najpogostejše stroške trgovalnih računov in preverili, komu vse boste morali plačati za hrambo in trgovanje s slovenskimi delnicami. Zbrali smo tudi nekaj ključnih informacij za vse, ki razmišljate o tem, da bi nekoga prosili za poroštvo za svoj kredit, ali pa se je s takšno prošnjo na vas obrnil član družine oziroma prijatelj. Poroštvo je resna, potencialno tvegana finančna obveza in ne znak dobre volje, kot jo morda razumejo nekateri. Bistveno je, da se zavedate finančnih tveganj in morebitnih posledic podpisa poroštva.

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA