Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Revija ZPStest
Revija ZPStest
03. april 2019

Podrobno smo preverili splošne pogoje nekaterih bolj priljubljenih spletnih ponudnikov turističnih namestitev (Booking.com, Airbnb.com, Hotels.com in Agoda.com). Vsem je skupno, da delujejo le kot posredniki in ne prevzemajo nobene odgovornosti za resničnost informacij o nastanitvi ali dejansko izvedbo storitve. Če bo šlo kaj narobe, boste morali vse težave reševati neposredno s ponudnikom namestitve.

Pri iskanju najboljše poti do izbrane popotniške destinacije pa vam lahko pomagajo aplikacije za navigacijo na pametnem telefonu. Sicer se večinoma zanašamo kar na Googlove Zemljevide, vendar lahko samostojna aplikacija reši marsikatero popotniško zagato, ko ni mobilnega interneta, ko je hitrost prenosa podatkov premajhna za delovanje Zemljevidov ali ko smo v državi, kjer so stroški podatkovnega gostovanja preveliki.

Če ste rekreativen tekač, kolesar, pohodnik ali pa le redni sprehajalec, boste svoj napredek morda želeli meriti tudi s pomočjo pametne naprave. Preverili smo, kako natančne in učinkovite so športne in pametne ure. Večina izdelkov je dobrih, cene pa se zelo razlikujejo. Pri športnih urah je na primer razlika v ceni med zmagovalcem ter modelom, ki nudi dobro razmerje med kakovostjo in ceno, skoraj 300 €.

Test pralnih strojev: ker lahko za ceno najdražjega kupimo kar nekaj cenejših, se upravičeno sprašujemo, kaj pomeni nakup cenejšega. Sicer je res, da pogosteje dosegajo slabše rezultate, a so tudi izjeme. Za lepši videz sveže opranega perila pa poskrbimo z likanjem. Preverite tudi rezultate zadnjega testa in naš nasvet - izbrati parni likalnik ali postajo?

Za dobro robotsko kosilnico boste odšteli okoli tisočaka, a previdno pri uporabi. Na letošnjem testu smo ugotovili, da so naprave vedno bolj zmogljive, vendar pa se pri preizkusu varnosti vsi modeli niso dobro izkazali. Najdražja kosilnica na testu ni opravila varnostnega preizkusa.

Testirali smo tudi šampone za poškodovane lase. Z vsemi izdelki, ki smo jih preizkusili, si boste učinkovito umili lase, a visokoleteče trditve o `obnovi´ las so se pri vseh izkazale za neresnične. Šampon slovenskega proizvajalca se je sicer odrezal zelo dobro, a smo mu skupno oceno, tako kot drugim, znižali zaradi pretiranih trditev o obnovitvi las. Preverite rezultate za 18 izdelkov, ki so na voljo v slovenskih trgovinah.

Kuhana, pečena, sušena, prekajena … Katera je prava velikonočna šunka in kako naj potrošniki na pogled vemo, kateri izdelek je kakovosten? Nekaj nasvetov smo zbrali v tržnem pregledu šunk v kosu, preverili pa smo tudi, kako najlepše z naravnimi barvami pobarvati velikonočne pirhe.

Nepremičninski trg je kljub visokim cenam precej živahen, k čemur prispevajo tudi razmeroma dosegljiva stanovanjska posojila. Pri najemu posojila je ena od ključnih odločitev, katero obrestno mero bomo izbrali – fiksno ali spremenljivo. Nekatere banke ponujajo tudi kredite s kombinirano obrestno mero, mi pa smo preverili kdaj je takšen kredit lahko primerna izbira. Za plačilo manjših zneskov pa je v nekaterih primerih lahko priročna predplačniška kartica. A pred odločitvijo preverite stroške uporabe, ki se med ponudniki razlikujejo in so lahko precej visoki.

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP

 

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

5,49 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,10 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA