Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Revija ZPStest
Revija ZPStest
06. marec 2019

Tudi v tej številki smo zbrali vrsto koristnih informacij, ki vam bodo pomagale pri nakupnih odločitvah in uveljavljanju potrošniških pravic. Ste vedeli, da prav v tem mesecu praznujemo svetovni dan pravic potrošnikov? Letošnji je posvečen pametnim napravam, ki so vse bolj razširjene, a ne nujno tudi bolj varne. Potrošniške organizacije se zato že dalj časa zavzemamo, da bi proizvajalci zagotovili večjo varnost naprav (in podatkov, ki jih zbirajo o nas!) ter bolj spoštovali zasebnost uporabnikov. Za varnost moramo sicer poskrbeti tudi sami, zato smo pripravili 10 nasvetov za večjo varnost v digitalnem svetu, na testu pa smo preverili, kako učinkovite so protivirusne zbirke za osebne računalnike.

Testirali smo tudi pomivalne stroje (več denarja, boljši stroj, a kot vedno na primerjalnih testih so se tudi tokrat dobro izkazali nekateri predstavniki srednjega in nižjega cenovnega razreda) in opekače kruha (na testu opekači med 30 in 300€, dva sta se izkazala zelo dobro), skupaj z devetimi evropskimi potrošniškimi organizacijami pa smo preverili, koliko akrilamida vsebujejo nekatera živila. Rezultati vzorcev iz Slovenije so bili med najboljšimi, a prostora za izboljšave je še veliko. Preverili smo še 24 beljakovinskih ploščic in odkrili velike razlike med količino beljakovin: v ploščici je od 10 do 50 gramov beljakovin, vsebujejo lahko tudi precej sladkorja - pri nekaterih lahko z dvema ploščicama presežete dnevni vnos sladkorja.

Če je čas za nakup novih pnevmatik, preverite rezultate letošnjega testa. Tokrat smo prvič testirali tudi pnevmatike za kombinirana vozila, a smo bili nad rezultati precej negativno presenečeni. Pomlad je tudi čas, ko se v večji meri posvetimo hišnim opravilom. Z baterijskim vrtalnikom bo marsikaj lažje in hitreje narejeno, zato smo preverili, kako zmogljivi so in kateri so najboljša izbira.

Pod tokratni drobnogled pa smo vzeli pravice v zobozdravstvu. Preden se odpravite k zobozdravniku, je dobro vedeti, katere storitve vam pripadajo v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja in kaj boste kljub dopolnilnemu zavarovanju, morali doplačati. In ko smo že ravno pri plačevanju – še uporabljate gotovino ali ste jo že zamenjali s karticami in drugimi elektronskimi plačilnimi sredstvi? Čeprav je videti, da brezgotovinsko plačevanje uporabnikom prinaša vrsto prednosti in precejšnjo mero udobja, pa vseeno svetujemo previdnost. V rubriki osebne finance preverite, zakaj.

Vabljeni k sodelovanju v naših dveh kampanjah – skupinskemu nakupu elektrike in plina(Zamenjaj in prihrani 3) ter skupinskemu nakupu klimatskih naprav. Sodelovanje je brezplačno in nezavezujoče.

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

5,49 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,10 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA