Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Revija ZPStest
Revija ZPStest
05. februar 2020

Pripravili smo pregled ponudbe fiksnih elektronskih komunikacij: cene samostojnega internetnega priključka so nesorazmerno visoke in dosegajo tudi do 90 odstotkov cene primerljivega trojčka. Razlike med ponudbami so v resnici filigranske, če se boste za zamenjavo vseeno odločili, preverite trenutno aktualno ponudbo ključnih operaterjev. Objavljamo rezultate testa pametnih telefonov. Vse več pametnih telefonov, ki ne spadajo ravno med premijske modele, dobiva oceno, višjo od 60, ki pomeni "dobra naprava".

Zadnji preizkus pomivalnih strojev je pokazal, da sodobni modeli končno učinkovito rešujejo problem sušenja posode. Novi modeli zdaj ponujajo nekaj izboljšav, ki so omenjenim izzivom uspešno kos. 

Preverili smo tudi učinkovitost stenskih klimatskih naprav z močjo 2,5 in 3,5 kW. V primerjavi z rezultati lanskega testiranja je letos v razredu zmogljivejših naprav na voljo več dobrih modelov, zato bo izbira nekoliko lažja. Domači mojstri pa ne spreglejte testa vrtalnikov – v laboratoriju so svoje zmogljivosti pomerili žični in brezžični udarni vrtalniki, lahkih brezžični vrtalniki (vijačniki) in univerzalni brezžični vrtalniki. Rezultati testa ponovno dokazujejo, da samo znamka še ne zagotavlja kakovosti, saj v skupini žičnih udarnih vrtalnikov najbolje in najslabše ocenjeni modeli prihajajo iz iste hiše.

Testirali smo dolgozrnati riž – preverili smo kakovost (vsebnost vlage, količino lomljenih zrn in druge nepravilnosti), morebitno vsebnost težkih kovin in aflatoksinov ter ocenili senzorične lastnosti surovega in kuhanega riža. Preverite, kateri je najboljša izbira! Če boste riž pripravili na azijski način, boste verjetno posegli tudi po katerem izmed pripravkov iz kokosa in vode. Na embalaži teh izdelkov boste najpogosteje našli napis `kokosovo mleko´, a pri nas takšno poimenovanje ni dovoljeno. Poleg oznak na embalaži smo pod drobnogled vzeli še hranilno vrednost, preverili sestavo maščob, delež kokosa in vsebnost aditivov. Vsi tovrstni izdelki vsebujejo veliko (nasičenih) maščob, zato nikakor niso primerni za pogosto uživanje.

Pripravili smo še pregled certifikatov, s katerimi so označeni naravni in ekološki kozmetični izdelki. Zakonodajnih predpisov, ki bi urejali področje označevanja naravne kozmetike, namreč ni, zato tudi ni jasnih pogojev, ki bi določali sestavo, način izdelave in embalažo izdelkov, da bi jih lahko proizvajalci označili kot `naravne´ ali `ekološke´. Kako torej prepoznamo naravno in/ali ekološko kozmetiko? V pomoč so nam lahko certifikati, v prispevku podrobneje predstavljamo največje in najbolj uveljavljene sheme označevanja, predstavljene certifkate pa tudi najpogosteje najdemo na kozmetičnih izdelkih v naših trgovinah.

V rubriki osebne finance pa smo pripravili obširen pregled ponudbe financiranj okolju prijaznih naložb. Preverili smo ponudbo `zelenih kreditov´ pri bankah ter Eko skladu in našli kar nekaj možnosti financiranj po ugodnih pogojih. Morda ob branju najdete idejo zase in še letos izvedete svoj `zeleni projekt´.

Preberite na spletu!

Brezplačna aplikacija za branje revije ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP

Vsebina le za člane ZPS

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,10 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA