Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Revija ZPStest
Revija ZPStest
08. januar 2020

V drobnogledu smo preverjali, kako je z veljavnostjo garancije, če avtomobil servisiramo na nepooblaščenem servisu. Redni ali izredni servisi so eden večjih stroškov lastništva avtomobila in marsikdo meni, da je v času veljavnosti garancije avtomobil vedno treba peljati na pooblaščeni servis, hkrati pa se jezi nad morebitno visoko ceno. V resnici imamo pri izbiri servisa precej proste roke. Izberemo lahko tudi nepooblaščeni servis, a pri tem velja upoštevati nekaj pravil, da se izognemo morebitnim težavam pri uveljavljanju garancije.

Tudi med testi tokrat prevladujejo avtomobilistične teme. Tradicionalno objavljamo rezultate preizkusnih trkov Euro NCAP, ki so standard za varnost avtomobilov v Evropi. Kljub zaostrenim preizkusom so številni avtomobili kot za šalo dosegli najvišjo oceno pet zvezdic, dobra novica za kupce novih vozil je tudi ta, da je varnostna oprema pogosto na voljo že v serijski opremi. Uveljavljenemu preizkusu Euro NCAP se letos pridružuje nov test – Green NCAP s prvimi preizkusi, so preverili realne izpuste škodljivih snovi pri osebnih avtomobilih, v skupno oceno pa so vključili tudi učinkovitost, saj je znano, da večja učinkovitost motorja lahko vpliva na večje izpuste. (Nekateri) rezultati presenečajo.

Koža je zaradi mraza, ogrevanja in debelejših oblačil bolj suha, zato potrebuje dodatno nego. Pri tem lahko pomaga dober losjon ali mleko za telo. A kateri je res učinkovit? Dobre izdelke boste našli v vseh cenovnih razredih, a žal so v nekaterih izdelkih sestavine, za katere si želimo, da jih ne bi vsebovali. 

Objavljamo še rezultate zadnjega testa mikrovalovnih pečic. Preizkusili smo tudi parne čistilnike in preverili, kaj zmorejo in kako prijazni so za uporabo.Delo s paro se ni izkazalo kot preprosto, težko bi rekli, da je hitro, zagotovo pa ni brez nevarnosti. Pred odločitvijo za nakup zato svetujemo, da temeljito preverite svoje potrebe in pripravljenost za tak način dela, da ne bo aparat prehitro pristal v kleti. Če se boste za nakup vendarle odločili, pa preverite, kako so se aparati odrezali na testu.

Kislo zelje je idealno živilo za ta čas – ima zelo nizko energijsko vrednost, vsebuje malo maščob in ogljikovih hidratov. Vsebuje pa obilo koristnih snovi – prehransko vlaknino, vitamine (beta karoten, vitamin C, riboflavin, niacin in tiamin) in minerale (kalij, natrij, kalcij, magnezij, železo in fosfor), v oblikah, ki jih telo lahko dobro izkoristi. Pod drobnogled smo vzeli deset vzorcev pakiranega kislega zelja različnih trgovskih in blagovnih znamk in preverili, kaj vse poleg zelja je v vrečkah in lončkih, ki jih ponujajo trgovci. Le dva sta brez dodanih aditivov.

Na področju osebnih financ pa smo preverili, kako se lahko zavarujemo pred zlorabami plačilnih in kreditnih kartic, ki jih je vse več, vse višja je tudi višina škode, ki jo potrošniki utrpijo v takšnih primerih (povprečen znesek zlorabe je 400 evrov). Pri varnosti se namreč ne moremo zanašati le na banke, za varnost svojih plačilnih sredstev moramo skrbeti tudi sami. Zbrali smo nekaj nasvetov, kako zlorabo preprečiti, pa tudi kako ukrepati v primeru, če pride do zlorabe.

Preberite na spletu!

Brezplačna aplikacija ZPStest na tablici ali telefonu
appstore gp
Kje lahko kupite posamezen izvod revije ZPStest?
Ali po spletu - tukaj. NAKUP

Vsebina le za člane ZPS

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,10 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA