Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Turizem
Turizem
27. marec 2019

V podjetjih Avis, Europcar, Enterprise, Hertz in Sixt so obljubili, da bodo odslej pregledneje navajali cene najema vozil.

Evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Věra Jourová: "S pritiskom na podjetja smo dosegli, da ne bo več neprijetnih presenečenj ob plačilu za najem vozila. Resnično nadležno je, če moramo dopust pričeti z nenačrtovanimi dodatnimi stroški in prebiranjem zapletenih pogodb."

Podjetja so se zavezala, da bodo:

  • v skupno ceno rezervacije vključila vse stroške: cena, ki bo objavljena na spletni strani, bo ustrezala končni ceni, ki jo bodo potrošniki morali plačati. Ta bo vključevala vse dodatne stroške, kot so posebna doplačila za odkup goriva, letališke pristojbine, mladega voznika ali vračilo vozila na drugi lokaciji, kot je bilo prevzeto;
  • v pogojih poslovanja jasno opisala ključne storitve najema v vseh nacionalnih jezikih: potrošnikom se ne bo treba ukvarjati z nejasnimi ali zavajajočimi informacijami o glavnih pogojih najema, kot so vključeno število kilometrov, pravila glede goriva, pravila glede odpovedi rezervacije, zahteve glede varščine itd.;
  • v ponudbi jasno navedla ceno in podrobne informacije o neobveznih dodatkih, zlasti o zavarovanjih, ki zmanjšujejo znesek soudeležbe potrošnika v primeru škode. Jasno mora biti navedeno, kaj je v primeru škode krito pri osnovni ceni najema in zlasti kaj bo v tem primeru še moral plačati voznik. Preden potrošnik kupi dodatno zavarovanje, bi moral biti prav tako jasno obveščen o tem, kaj je v tako zavarovanje vključeno in kaj ni.

Našteta podjetja niso v celoti izvajala nekaterih zavez, ki so bila nujna za usklajenost njihovega poslovanja z evropsko zakonodajo. Podjetji Enterprise in Sixt sta zdaj uvedli vse zahtevane spremembe, podjetje Avis pa se je spremembam zavezalo do maja 2019. Europcar bo spremembe uvedel do junija 2019, Hertz pa do prvega četrtletja 2020.

Iz Evropske Komisije so sporočili, da bodo podrobno spremljali izvajanje njihovih zavez, prav tako pa bodo pozorni na izpolnjevanje potrošniških pravil EU s strani drugih ponudnikov v sektorju najema vozil.

RentACar

Vir: Evropska Komisija

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA