Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Turizem
Turizem
21. september 2018

Podjetje Airbnb se je po julijskem pozivu Evropske komisije in organov EU za varstvo potrošnikov zavezalo, da bo uvedlo potrebne spremembe pogojev poslovanja, hkrati pa bodo poskrbeli tudi za bolj pregledno navajanje cen. 

Podjetje Airbnb je spremembe pogojev zagotavljanja storitev in načina navajanja informacij o cenah predstavilo na sestanku s Komisijo in organi EU za varstvo potrošnikov. Na spletišču Airbnb naj bi spremembe v vseh jezikovnih različicah EU uvedli do konca decembra letošnjega leta. Če sprememb ne bodo uvedli, pa Evropska Komisija napoveduje, da se lahko v primeru neizpolnjevanja obveznosti organi za varstvo potrošnikov odločijo za izvršilne ukrepe.

Evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Věra Jourová: "Potrošniki v EU imajo pravice, tako na spletu kot zunaj njega. Pozdravljam pripravljenost podjetja Airbnb, da uvede potrebne spremembe za zagotovitev popolne preglednosti in razumevanja, kaj potrošniki plačujejo. Ta ukrep je del prizadevanja za boljšo zaščito potrošnikov na spletu."

Podjetje Airbnb se je zavezalo, da bo pri rezervacijah navajalo celotno ceno, vključno z doplačili, kot so stroški za storitve in čiščenje. Kadar končne cene ni mogoče izračunati vnaprej, bo potrošnike na razumljiv način obvestilo o možnosti doplačil. Jasno bo tudi navedeno, ali gre za ponudbo zasebnega ali poslovnega ponudnika, saj se v teh primerih pravila o varstvu potrošnikov razlikujejo.

Pojasnjeni pogoji in odprava nedovoljenih pogojev
Podjetje Airbnb bo pogoje poslovanja uskladilo s pravili EU o varstvu potrošnikov. Med drugim:

  • jasno bo, da lahko potrošniki uveljavljajo vsa pravna sredstva, ki so na voljo, zlasti pravico do tožbe zoper gostitelja v primeru osebne ali druge škode;
  • podjetje Airbnb bo potrošnikom pojasnilo, da imajo pravico vložiti tožbo zoper podjetje pred sodiščem države, v kateri imajo stalno prebivališče;
  • podjetje Airbnb bo moralo potrošnike obvestiti, kadar se bo odločilo odpovedati pogodbo ali odstraniti vsebino, potrošnikom pa bo ponudilo pravico do pritožbe in po potrebi odškodnine.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA