Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Turizem
Turizem
07. avgust 2018

Avtodomi so priljubljeni tudi v Sloveniji, poleg lastnikov teh stanovanj na štirih kolesih pa na cestah vse pogosteje opazimo tudi precej takih, ki avtodom najamejo. Na kaj je potrebno biti pozoren pred sklenitvijo najema, kaj vprašati, kako ravnati na potovanju in ob oddaji vozila!

Ali ste kdaj pomislili, da bi na počitnice odpeljali kar celotno stanovanje? Tisti, ki so že preizkusili preživeti dopust z avtodomom, vedo, o čem govorimo. V nadgradnji (po navadi) kombiniranega vozila je vse, kar potniki potrebujejo na potovanju – od kuhinje in jedilne mize do kopalnice in postelj. Ko pridejo do cilja, samo parkirajo in začnejo uživati.

Najem v tujini je lahko cenejši
Nekateri slovenski običaji v tujini ne veljajo, zato je včasih pametno preveriti, kakšne so cene čez mejo. Pri nas so, denimo, prvomajske počitnice glavna sezona, ko praktično vsi ponudniki brez težav oddajo vse avtodome. Cene so temu primerno visoke, saj je to obdobje  glede povpraševanja podobno poletju, ki povsod po Evropi velja za glavno sezono za najem avtodomov. No, v tujini ni prvi maj nič posebnega, zato je uvrščen v t. i. "nizko sezono". Preden se odločite za (cenejši) najem pri tujem ponudniku, dobro preverite njegove pogoje, hkrati pa se morate zavedati, da boste morali do ponudnika pripeljati vso opremo, ki bi jo sicer lahko zložili v avtodom že na domačem dvorišču.

Dodatni stroški, varščina
Pri najemu avtomobila so stvari jasne: ko se odločimo zanj, sklenemo s ponudnikom pogodbo, za zavarovanje plačila pa ponudnik »rezervira« določen znesek na naši kreditni kartici. Povsem logično je, da dodatnih z najemom stroškov ni. No, pri izposoji avtodoma je treba k ceni najema prišteti še stroške priprave, povezane z bivalnim delom avtomobila (tekočina za stranišče, plinske jeklenke – ena ali dve, …), nekateri pa na seznam dodajajo še stroške "finega" čiščenja, strošek avtocestne nalepke in podobno. Glede na to, da so avtodomi podobno veliki, se zdijo razlike pri stroških priprave velikanske: od 55 pa celo do 150 evrov!

Podobno je z varščino, ki jo mora najemnik kot po pravilu položiti v gotovini, saj nikjer ne omenjajo, da jo je mogoče "plačati" zgolj z rezervacijo na računu kreditne kartice kot pri najemu osebnih avtomobilov. Za varščino je treba položiti od 600 do 1.000 evrov; razlika je velika, še posebej, če vemo, da razlika v ceni avtodomov ni skoraj dvakratna.

Komu zaupati?
Čeprav se po zapisanih ugotovitvah (pa tudi po pregledu splošnih pogojev) morda zdi, da je najem avtodoma tvegana poteza, velja pripomniti, da lahko tveganje s pametnim ravnanjem hitro zmanjšamo.

 • O najemu in pogojih se pozanimajte pri čim več ponudnikih.
 • Ne glejte le na ceno in druge ugodnosti, preden se odločite.
 • Izberite nekaj ponudnikov, obiščite jih in si natančno oglejte avtodome, ki jih ponujajo.
 • Kakovosten najemnik redno vzdržuje avtodom in poskrbi za odpravo tudi najmanjših napak na in v njem.
 • Dobro preberite pogoje najema in pred dokončnim podpisom povprašajte o podrobnostih.
 • Ponudnika preverite na spletnih forumih ali pri znancih, ki so že najeli avtodom.
 • Avtodom naj bo čim novejši. Taki, ki so stari do dve leti, so še v garanciji, kar olajša odpravo morebitnih težav z vozilom. Dobro vzdrževani so lahko tudi starejši, če je vključena tudi asistenca.
 • Ponudnika povprašajte, ali je vključena tudi asistenca, ki vam bo prišla prav, če se z vozilom kaj zgodi.

Kdo izposoja?
Sicer pa tudi pri večini drugih ponudnikov izposoja avtodomov ni njihova glavna dejavnost, kar kaže že število avtodomov, ki jih ponujajo. Glede na to, da je Slovenija omejeno tržišče, lahko rečemo, da tisti, ki ima več kot 5 avtodomov, že velja za resnega (in celo velikega) ponudnika. Na trgu pa boste našli precej takšnih, ki imajo največ tri avtodome, poleg tega pa se ukvarjajo še s kakšno podobno dejavnostjo, denimo s prodajo vozil, ponujanjem turističnih storitev in podobnim. Seveda ni s tem na splošno nič narobe, a vprašanje je, kako rešujejo težave, ko se z avtodomom med najemom kaj zgodi, naslednji najemnik pa že čaka na prevzem.

Avtodomi so zagotovo zanimiva alternativa "klasičnemu" dopustovanju, še zlasti za tiste, ki prisegajo na odkrivanje vsak dan novih krajev. Avtodomi niso primerni za preživljanje dopusta na enem mestu – udobje je manjše kot v prikolici ali v mobilni hišici, vse skupaj je tudi dražje. Ponudbe, ki smo jih dobili, žal, kažejo, da je treba biti pred najemom nadvse previden, saj lahko na eni strani privarčujemo kar precej denarja, na drugi strani pa se lahko opečemo s (pre)visokimi doplačili. Vsekakor pa je treba pri izbiri upoštevati tudi resnost ponudnika, kakovost njegovih avtodomov in načina reševanja morebitnih težav na poti.

Dodatna oprema in stroški med uporabo
Z najemom avtodoma dobite prevozno sredstvo, v katerem lahko tudi prespite, se oprhate in podobno. Avtodomi imajo vgrajen štedilnik (in včasih pečico), hladilnik, večinoma tudi dodatno gretje, včasih tudi hlajenje (poleg tistega, ki ga ponuja avtomobil). Po navadi je v avtodomu tudi majhen televizijski sprejemnik in še kakšna druga sodobna priprava za informacije in zabavo, a to nikakor ni pravilo.

Uporabnik avtodoma mora poskrbeti za posteljnino, brisače, kuhinjske krpe in druge stvari, ki bi jih utegnil potrebovati med potjo. Kot je pokazala naša raziskava, boste včasih morali v avtodom prenesti tudi svojo posodo, krožnike, kozarce in pribor; seveda pa tudi hrano in pijačo. Glede na to, da je nosilnost avtodomov omejena, predlagamo, da s seboj peljete le najnujnejše. Cene v tujih trgovskih centrih namreč niso nič višje kot pri nas.

Med uporabo so najpomembnejši stroški povezani z vožnjo, torej stroški za gorivo. Predlagamo vam, da vozite čim bolj varčno, na avtocestah ne hitreje kot 110 km/h, pred ali med potjo pa se pozanimajte, kje boste lahko natočili cenejše (dizelsko) gorivo. Pazite na predpise, ki veljajo v posameznih državah, saj mora najemnik seveda sam plačati vse prometne prekrške, ki jih stori v času najema.

Prevzem in vrnitev avtodoma
S ponudnikom se dogovorite za točno uro, ko boste avtodom prevzeli in ga vrnili. Predvsem pri vrnitvi ne smete zamujati, saj boste sicer plačali zamudnino. Če se zgodi kaj nepredvidenega, takoj obvestite ponudnika in se domenite za drug termin. Uporabnik odgovarja za vse poškodbe med najemom, zato je pomembno, da avtodom natančno pregledate.

Preverite zlasti:

 • zunanjost: kritični so zlasti deli nadgradnje, vsi robovi avtomobila, luči, pomembne so tudi praske od vej;
 • delovanje vseh vitalnih sklopov v avtodomu (plin, elektrika, …): ponudnik naj vam podrobno razloži, kako delujejo hladilnik, štedilnik, gretje (pri preizkusu je dobro, da se prepričate, ali hladilnik oziroma pečica zares delujeta);
 • delovanje stranišča in prhe, črpalke za vodo: ponudnik naj vas poduči, kako očistiti posodo s fekalijami, natočiti in spustiti vodo, ipd.;
 • zapiranje vseh omar in omaric, zlaganje mizice, sedežev…: preverite tudi morebitne odrgnine in druge poškodbe;
 • delovanje najpomembnejših sklopov avtomobila: ključavnice, tempomat, radio, svetila, smerni kazalci;
 • dodatno opremo: podaljšek, najrazličnejši vmesniki, obvezna oprema vozila, odklepanje in zaklepanje "garaže" v zadnjem delu vozila…
 • delovanje in ohranjenost platnene strehe (tende).

Za pregled si vzemite vsaj eno uro in tudi najmanjšo pomanjkljivost vpišite v zapisnik in jo fotografirajte. Ponudnik lahko od vas terja odškodnino za vse poškodbe, ki niso vpisane v prevzemni zapisnik, odkrili pa jih boste ob koncu najema. Vsekakor pa mu takoj sporočite, če bi med potjo prišlo do kakršne koli poškodbe ali napake. Če nič drugega, boste s tem omogočili, da se pripravi na popravilo.

Stanovanje na kolesih
Vse avtodome, ki so nam jih predlagali ponudniki, lahko vozite z izpitom za kategorijo B. To tudi pomeni, da skupna masa avtodoma ne sme presegati 3,5 tone. Glede na to, da je že sam avtodom po navadi težji od treh ton, bodite pazljivi pri nalaganju prtljage, še zlasti, če vas bo pot zanesla v Avstrijo in Švico, kjer najbolj pogosto kontrolirajo težo avtodomov. Kazni so visoke. Pri teži lahko nekaj prihranite, če s seboj ne vozite polne posode za vodo, če izpraznite stranišče in bojler. Avtodomi so dolgi od 6 do 7 metrov, lahko pa so še kakšen centimeter daljši. So bistveno širši in višji od avtomobilov, kritičen je tudi dolg previs zadaj, zato se zgodi, da v ostrih ovinkih "pometate" tudi zunaj ceste. Skozi ovinke morate nasploh voziti previdno, saj boste sicer hitro "odnesli" kakšen rob ali celo vogal, pa tudi za samo udobje med vožnjo ni ravno najbolje, če se vse, kar ste zložili v omare, "vozi" sem ter tja. Še zlasti posoda zna biti glasna in mimogrede se kaj razbije. Pretiravati, torej ne gre. Pomislite, kaj vse je za vašim hrbtom in predvsem ne pozabite, da ste – na počitnicah.

Pravni vidik najema
Ko se odločate za najem, je pomembno, da se pred tem seznanite tudi s pogoji najema. Nekateri ponudniki ponujajo na spletu le vzorec pogodbe o najemu, nekateri le splošne pogoje najema, kar nekaj jih ponuja oboje. Dobro je vedeti, da v primeru neskladij med splošnimi pogoji in najemno pogodbo, obveljajo določila slednje.

Odgovornosti ponudnika in najemnika
Odgovornosti ponudnika so običajno opisane precej skopo. Predati vam mora tehnično brezhiben avtodom, ki mora biti ustrezno zavarovan in opremljen. Dobiti pa morate tudi vse pomembne informacije o potovanju. Zanimivo pa je, da so pravice ponudnika in s tem obveznosti najemnika v večini primerov navedene zelo natančno, še posebej določbe o odstopu od pogodbe, o odgovornosti najemnika, o zavarovanju…. Seznam najemnikovih obveznosti je torej precej dolg, zato ni priporočljivo, da bi spregledali te določbe. Če bi se pojavile težave, namreč ne boste znali pravilno ravnati in kasneje doseči npr. povračila nastalih stroškov.

Po zakonu ponudnik odgovarja za napake na avtodomu in krije stroške njegovega vzdrževanja. Ob najemu ne boste odgovarjali za obrabljenost stvari zaradi običajne rabe in tudi ne za poškodbe, ki so nastale zaradi dotrajanosti avtodoma.

Najpomembnejše obveznosti najemnika

 • Vedeti morate, ali boste avtodomom vozili samo vi, ali pa lahko poleg sebe kot najemnika v pogodbi kot voznike navedete še druge osebe, ki bodo potovale z vami.
 • Voznik avtodoma mora biti na dan prevzema avtodoma star najmanj 21 let in imeti mora vsaj tri leta veljavno vozniško dovoljenje. Nekateri ponudniki zahtevajo starost najmanj 23, 25 ali celo 26 let. Vozniško dovoljenje mora biti veljavno najmanj do konca najema, za potovanja zunaj Evropske unije pa bo potrebno še dovoljenje za vožnjo tujega vozila.
 • Pri večini ponudnikov se morate obvezati, da boste dokumente in ključe avtodoma vedno nosili s seboj, ko boste vozilo zapustili, saj v nasprotnem primeru zavarovalnica naj ne bi krila morebitnih nastalih stroškov!
 • Če pri vožnji ne boste upoštevali cestno-prometnih predpisov, če boste vozili pod vplivom alkohola ali drugih substanc, ki zmanjšujejo psihomotorične sposobnosti (zdravila, droge, ipd), zavarovalnica v primeru nezgode ne bo priznala zavarovanja. To pomeni, da boste morali vse stroške poravnati sami.
 • Z avtodomom morate ravnati kot skrben in vesten gospodar. Uporabljate pa ga lahko samo v turistične namene.
 • Uporaba avtodoma je prepovedana za npr.:

- vožnjo po neutrjeni in makadamski cesti, ki bi nadpovprečno obremenjevala motor, podvozje, kolesa, gume in druge vitalne dele avtodoma,
- za prevoz več kot dovoljenega in dogovorjenega števila potnikov,
- za vleko drugih vozil ali prikolic.

 • Le nekaj ponudnikov dovoli, da lahko v avtodomu vozite s seboj tudi živali, pa še to le po predhodnem dogovoru.

Potovanje z avtodomom v tvegane države (vojna, nemiri) je mogoče le, če se o tem prej dogovorite s ponudnikom in je avtodom ustrezno zavarovan. Če potujete v državo, kjer obstaja večje tveganje za krajo, vlom ali druge vrste škode na avtodomu, boste morali sami poskrbeti za ustrezno varovanje in njegovo zaščito.

Če se odpravljate na tako pot, pred tem natančno preverite, kakšne so vaše obveznosti.

Prevzem vozila
Ob prevzemu vozila boste s ponudnikom pregledali in popisali stanje vozila. Ponudnik vam mora predstaviti delovanje naprav v vozilu in vas opozoriti na posebnosti pri vožnji in uporabi. Velja, da morate vozilo vrniti v takem stanju, kot ste ga prevzeli. Pregled in popis stanja vozila bo narejen tudi, ko boste vozilo vrnili. Najkasneje ob prevzemu vozila sklenete tudi najemno pogodbo, njen sestavni del pa so tudi splošni pogoji najema. Predlagamo, da za ugodnosti ali  obveznosti, za katere ste se z najemnikom dogovorili posebej, sklenete aneks k pogodbi, če določb o tem ni mogoče vključiti že kar v  osnovno pogodbo.

Če vam ponudnik zaradi okvare ne more izročiti avtodoma, ki ste si ga izbrali, vam je dolžan zagotoviti enakovredno vozilo (enak razred vozila). Opazili smo, da nekateri ponudniki v tem primeru ne dajejo nobenih nadomestil; nekateri celo v splošnih pogojih navajajo, da lahko zato, ker je nadomestno vozilo starejše, pride do manjših napak, za katere pa ne odgovarjajo.

Po našem mnenju takšne določbe sodijo med nepoštene pogodbene pogoje. Po zakonu lahko v takem primeru tudi odstopite od pogodbe ali pa zahtevate znižanje najemnine. Imate pa tudi pravico do povračila škode.

Varščina, plačilo
Pri vseh ponudnikih boste morali ob prevzemu plačati varščino, ki vam jo bodo povrnili, če boste avtodom vrnili v takem stanju, kot ste ga prejeli. Varščina je namenjena za kritje morebitnih stroškov (odbitne franšize v primeru nezgode, stroški za popravilo manjših poškodb, ki ne presegajo višine odbitne franšize, zamuda pri vračilu vozila, stroški morebitnega čiščenja in goriva, poškodbe opreme in inventarja, ki jih kasko zavarovanje ne vključuje). Če pride do poškodbe avtodoma, se preostali del varščine, ki ni bil porabljen za pokritje škode, po ocenitvi škode vrne.

Odstop od pogodbe
Če zaradi nepredvidenih okoliščin ne boste mogli na pot, pogodbo pa ste že podpisali, se lahko poskusite s ponudnikom dogovoriti za drug ustrezen termin. Seveda pa imate pravico tudi odpovedati pogodbo, vendar to ne bo mogoče brez stroškov. Običajno je treba del zneska (akontacijo) plačati že precej pred dogovorjenim odhodom, zato je v pogodbah natančno določeno, kaj se zgodi z že plačanim zneskom, če odstopite od pogodbe in kakšen delež tega zneska je ponudnik upravičen zadržati glede na to, kdaj ste pogodbo odpovedali.

Opozarjamo, da ponudniki te zneske zelo različno določajo. Tako ima eden med njimi določeno, da bo zadržal 30 % vrednosti akontacije, če ste najem odpovedali do 20 dni pred začetkom najemnega obdobja, če ste ga odpovedali do 10 dni pred začetkom najemnega obdobja, bo zadržal 50 % vrednosti akontacije, če pa ste najem odpovedali manj kot 10 dni pred dnevom začetka najemnega obdobja, boste ob vso akontacijo.

Svetujemo, da pogodbo odpoveste pisno. V pogodbah smo opazili določila, da se bo pogodba štela za odpovedano tudi v primeru, če pred odhodom ne boste pravočasno plačali celotnega pogodbenega zneska (npr. do 10 dni pred odhodom), ali če ne boste prevzeli avtodoma. V tem primeru bo šlo za odpoved po začetku trajanja najema avtodoma in ponudnik bo praviloma  obdržal celoten znesek, ki ste ga plačali za najem.

Če boste na lastno željo ali zaradi višje sile prekinili potovanje prej, kot je določeno v pogodbi, vam ponudnik ob vrnitvi ne bo povrnil preostanek zneska najema za celotno obdobje.

Opozarjamo, da so določbe o višji sili za tiste primere, ki jih pogodba ali splošni pogoji sploh vsebujejo, zelo skope in nejasne. Zato vam svetujemo, da se pri ponudniku vnaprej pozanimate, kako ravnati v takih primerih.

zps_vip2V določilih pogodb in splošnih pogojev smo med ponudniki opazili precejšnje neravnovesje glede pravic in obveznosti pogodbenih strank. Torej naj bo tudi vsebina pogodbenih določil eno od meril pri izbiri ponudnika.

Zavarovanje
V večini primerov je avtodom obvezno in kasko zavarovan z enoodstotno odbitno franšizo. V nekaterih primerih je v ceno vključena  tudi avtomobilska asistenca, kar zna biti na potovanju še kako dobrodošlo, če se pojavijo težave. Iz informacij, ki smo jih našli na spletnih mestih ponudnikov, pa ugotavljamo, da je v ceni le v dveh primerih zajeta tudi asistenca za pomoč pri okvarah in nezgodah, njen obseg pa ni bil natančneje pojasnjen.

Pozanimajte se, kaj obsega zavarovanje! V primeru nezgode, ki jo krije zavarovalna polica, boste morali kriti škodo zaradi odbitne franšize in izgube bonusa. Če pa bi bilo ugotovljeno, da ste vozili vinjeni, ali da ste nesrečo povzročili zaradi velike malomarnosti, ponudniki opozarjajo, da kasko zavarovanje ne velja in mora najemnik poravnati vse stroške popravila, ki jih zavarovalnica ne krije (tudi izguba dohodka, ki ga utrpi najemodajalec, bonusa, ipd).

Okvare, nezgode
V primeru okvare avtodoma morate o tem najprej obvestiti ponudnika, ki vam mora pred potovanjem dati telefonsko številko, na kateri bo vedno dosegljiv. Šele potem, ko ste se o tem dogovorili s ponudnikom, lahko poskušate okvaro odpraviti na najbližjem pooblaščenem servisu. Najemodajalec bo povrnil stroške potem, ko boste predložili originalni račun, ki se mora glasiti na lastnika avtodoma. To pa se ne bo zgodilo, če je okvara nastala po vaši krivdi.

Pri kakršni koli nezgodi (prometna nesreča, kraja, vlom v avtodom, poškodba na parkirišču) morate škodo na avtodomu obvezno prijaviti policiji in takoj poklicati tudi ponudnika. Izpolniti bo treba nezgodni zapisnik (Evropsko poročilo o nezgodi), v njem pa navesti imena in podatke vseh udeležencev nezgode. Nekateri ponudniki zahtevajo tudi podpise vseh udeležencev v nesreči in priloženo skico poškodb avtodoma. Ob vrnitvi boste morali ponudniku izročiti vso dokumentacijo o nezgodi.

Nikjer nismo opazili določb, kako ravnati, če avtodoma ni mogoče popraviti. Le eden od ponudnikov se obvezuje, da bo v takem primeru poskušal pomagati.  Nekateri navajajo le, da boste morali v  takem primeru ravnati, kot da ste na poti s svojim vozilom.

Morebitne reklamacije po koncu potovanja sporočite ponudniku pisno, najbolje hkrati z zapisnikom o pregledu vozila.

Z avtodomom na Hrvaško
Precej naših ljudi se z avtodomom odpravi k sosedom, zato je dobro vedeti, da velja kampiranje zunaj kampov od maja 2009 za prekršek, ki se kaznuje z globo (to velja tudi za prenočevanje v avtodomu ali vsako parkiranje avtodoma zunaj prostora, namenjenega parkiranju). Poleg globe lahko avtodom zadržijo za največ 60 dni. V tem primeru vam bo najemodajalec zaračunal vso nastalo škodo, npr. prevoz avtodoma nazaj in izgubo prihodka, ker avtodoma v tem času ne bo mogel oddati naslednjemu najemniku.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA