Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Turizem
Turizem
17. julij 2018

Evropska komisija in organi za varstvo potrošnikov zahtevajo od Airbnb, da svoje pogoje poslovanja uskladi s pravili EU o varstvu potrošnikov in pregledno navaja cene.

Evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vera Jourová: ”Priljubljenost ne sme biti izgovor za nespoštovanje pravil EU o varstvu potrošnikov. Potrošnikom mora biti omogočeno, da enostavno razumejo, za kaj plačujejo in koliko naj bi za storitve plačali, poleg tega morajo biti pravila poštena, na primer v primeru odpovedi nastanitve s strani lastnika stanovanja. Pričakujem, da bo Airbnb hitro našel prave rešitve.”

Trenutni način navajanja cen in številni pogoji Airbnb niso v skladu z določbami direktive o nepoštenih poslovnih praksah, direktive o nedovoljenih pogojih v potrošniških pogodbah in uredbe o pristojnosti v civilnih in gospodarskih zadevah. Zato so evropski organi za varstvo potrošnikov in Komisija zahtevali, da Airbnb uskladi poslovanje s pravili, ki veljajo v EU. Podjetje ima čas do konca avgusta, da pripravi predloge. Ko bo Airbnb predlagal rešitve za odpravo ugotovljenih nepravilnosti, bodo Komisija in organi EU za varstvo potrošnikov preučili predlagane spremembe. Če predlagane rešitve ne bodo zadovoljive, lahko Airbnb doletijo izvršilni ukrepi.

Preglednost cen in druge nepoštene poslovne prakse

Airbnb bi moral:

  • spremeniti način navajanja informacij o cenah na spletnem mestu že ob začetnem iskanju. Navedena mora biti celotna cena, vključno z vsemi obveznimi stroški in pristojbinami, kot so stroški za storitve in čiščenje. V primerih, ko končne cene ni mogoče izračunati vnaprej, pa bi moral Airbnb potrošnika na jasen način obvestiti, da bo moral morda doplačati;
  • jasno navesti, ali gre za ponudbo zasebnega ali poslovnega ponudnika, saj se v tem primeru pravila o varstvu potrošnikov razlikujejo.

Pojasnitev pogojev ali odstranitev nedovoljenih pogojev

Pogoje zagotavljanja storitev Airbnb je treba uskladiti z evropsko zakonodajo o varstvu potrošnikov. Tipski pogoji ne smejo povzročiti znatnega neravnotežja v pogodbenih pravicah in obveznostih strank v škodo potrošnika, sestavljeni pa morajo biti v jasnem in razumljivem jeziku.

Za Airbnb to na primer pomeni:

  • da podjetje ne bi smelo zavajati potrošnikov tako, da so v primeru spora primorani iti na sodišče v drugi državi, kot je njihova država članica stalnega prebivališča;
  • Airbnb se ne sme enostransko in brez obrazložitve odločati, kateri pogoji lahko ostanejo veljavni v primeru prenehanja pogodbe;
  • Airbnb potrošnikov ne sme prikrajšati za njihovo osnovno pravno pravico, da tožijo gostitelja v primeru osebne ali druge škode;
  • Airbnb ne sme enostransko spreminjati pogojev, ne da bi o tem vnaprej jasno obvestil potrošnike in ne da bi jim pri tem dal možnost odstopa od pogodbe;
  • Prenehanje ali zadržanje izvajanja pogodbe s strani Airbnb bi moralo biti potrošnikom utemeljeno, urejeno z jasnimi pravili, potrošnik pa bi moral imeti pravico do ustreznega nadomestila ali pravico do pritožbe;
  • Politika Airbnb glede povračil, nadomestil in izterjave odškodninskih zahtevkov bi morala biti jasno opredeljena in potrošnikov ne bi smela prikrajšati za njihovo pravico do uporabe razpoložljivih pravnih sredstev.

In nazadnje, Airbnb bi moral na svojem spletnem mestu zagotoviti enostavno dostopno povezavo do platforme za spletno reševanje sporov in vseh potrebnih informacij v zvezi z reševanjem sporov v skladu z uredbo o spletnem reševanju sporov.

Airbnb ima sedaj čas do konca avgusta, da predlaga podrobne rešitve, kako bo svoje ravnanje uskladil z zakonodajo EU o varstvu potrošnikov. Komisija in organi za varstvo potrošnikov se bodo po potrebi septembra sestali s predstavniki Airbnb, da bi rešili nerešena vprašanja. Če predlogi Airbnb ne bodo zadovoljivi, bi se lahko organi za varstvo potrošnikov odločili za izvršilne ukrepe.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA