Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Turizem

Prijava na Tržni inšpektorat
Podjetje Promocija sončnega zahoda d.o.o. ponuja zakup apartmajev na eksotičnih otokih kot zelo ugodno možnost letovanja. Na podlagi pritožb naših članov, ki so sklenili pogodbe s tem podjetjem in naknadno ugotovili, da je cena najema v resnici bistveno višja od prikazane, pa ocenjujemo, da podjetje potrošnike zavaja glede bistvenih sestavin pogodbe in uporablja nepošteno poslovno prakso, ki je z zakonom prepovedana. Zato smo o poslovanju tega podjetja obvestili tudi Tržni inšpektorat RS in predlagali uvedbo postopka.

Previdno!

Pri poslovanju s podjetjem Promocija sončnega zahoda d.o.o. potrošnikom svetujemo izredno previdnost, zlasti pa, da pred podpisom pogodbe le-to natančno preberejo ter temeljito preverijo vse navedbe predstavnikov tega podjetja o ugodnostih njihove ponudbe, zlasti možnosti letalskega prevoza in cene kart ter drugih stroškov.

Žreb, dražba, anketa
Vse več potrošnikov nas seznanja z nepoštenim načinom poslovanja podjetja Promocija sončnega zahoda oziroma PSZ ali RCI. Predstavniki podjetja, ki se ne predstavijo, kličejo potrošnike na dom in jih vabijo k sodelovanju v anketi ter obljubljajo sodelovanje v nagradnem žrebanju. Vse, ki so "izžrebani", povabijo na svojo predstavitev in jim sporočijo določeno kodo, ki jo morajo sporočiti na vhodu v prostore podjetja. Edini pogoj je, da se potrošnik predstavitve udeleži v spremstvu svojega partnerja.

Na predstavitvi predstavniki podjetja PSZ predstavljajo svojo ponudbo počitnic v apartmajih na Tenerifih (Kanarski otoki). Odvija se tudi "dražba" tedenske nastanitve v apartmajih, h kateri skušajo nagovoriti kar se da veliko število udeležencev.

Letalski prevoz ni vključen v ceno
Na predstavitvi predstavnik podjetja vedno tudi primerja ponudbo neimenovane turistične agencije z njihovo in poudari, da je njihova cena le 1.000 € na osebo za enako storitev, ki jo turistična agencija ponuja za 3.000 € na osebo. Udeleženci predstavitve zaradi nejasnih pojasnil predstavnika dobijo vtis, da je tudi letalski prevoz vključen v ceno zakupa apartmaja. Da je to kar precejšen dodaten strošek in da rezervacija letalskih kart ni tako enostaven posel, izvedo potrošniki šele nekaj dni po sklenitvi pogodbe, ko prejmejo pisno obvestilo z dodatnimi informacijami.

Vse do sklenitve pogodbe predstavniki podjetja zagotavljajo, da si bodo udeleženci lahko sami izbrali objekt, v katerem bi radi preživeli počitnice. Na predstavitvi ni niti z besedico omenjeno, da zlasti nizkocenovni prevozniki na Tenerife letijo le ob določenih dnevih v tednu. In če potrošniki želijo biti nastanjeni v luksuznem apartmaju, ki je pravzaprav edini objekt, ki ga potrošnikom na predstavitvi pokažejo na  fotografijah, morajo na otok prispeti točno določenega dne v tednu. Vse do zadnjega dne potrošniki kljub rezervaciji luksuznega apartmaja ne vedo, ali bodo zares nastanjeni v tem apartmaju, saj ima podjetje pravico, da jih premestijo v drug objekt nižje kakovosti.

Agresivni načini prodaje
Iz pritožb naših članov izhaja, je do sklepanja pogodb prišlo v okoliščinah, ko potrošniki niso mogli prebrati celotnega besedila, saj jim je predstavnik ves čas pojasnjeval, da gre pač za navadno pogodbo in da sta se predstavitev in dražba precej zavlekli in se je zato mudilo. Da udeleženci niso imeli niti trenutka, v katerem bi lahko zbrano razmislili o ponudbi podjetja, dokazujejo navedbe članov, da so jih predstavniki spremljali še celo na poti do bankomata. Ostali udeleženci, ki se niso odločili za nakup z dražbe, so bili povabljeni v posebne prostore (ločeno vsak par), kjer so bili deležni dodatnega prepričevanja s strani predstavnikov podjetja.

Zgodba se na Tenerifih nadaljuje

Potrošniki, ki s podjetjem PSZ sklenejo pogodbo in uporabijo njihove apartmaje, se morajo na Tenerifih udeležiti nove promocije partnerskega podjetja R.C.I., ki ponuja dolgoročni (večletni) časovni zakup apartmajev in potrošnike v tujem jeziku nagovarja k sklenitvi pogodbe. Po pregledu pogodbe, ki sta jo sklenila slovenska potrošnika, odsvetujemo tudi sklepanje pogodb s podjetjem R.C.I., saj je tudi v tem primeru postopek sklenitve pogodbe v angleškem jeziku potekal v naglici, brez slovenskega prevajalca in brez dodatnih pojasnil o stroških, ki jih naposled nosi potrošnik.

Naši podatki kažejo, da so potrošniki za identične storitve plačali znatno različne zneske - za apartma za 4 osebe od 600 do celo 850 EUR. Vsem primerom je bilo skupno, da so predstavniki potrošnikom zagotavljali, da gre za edinstveno ponudbo, ki je kasneje ne bodo mogli več izkoristiti, saj so le na dan predstavitve deležni dodatnega popusta.

ZPS svetuje
Potrošnikom, ki so s podjetjem že sklenili pogodbo in menijo, da so bili zavedeni ter oškodovani, svetujemo, da se seznanijo s svojimi pravicami, ki so zapisane v Zakonu o varstvu potrošnikov, zlasti v poglavju, ki ureja sklepanje pogodb zunaj poslovnih prostorov (46. do 46.c člen).  

Opozoriti je treba, da je ponudba podjetja Promocija sončnega zahoda oblikovana tako, da se zaradi kratkotrajnega zakupa apartmajev za pogodbo ne uporabljajo določila o časovnem zakupu. Prav zaradi nepoštene poslovne prakse pri prodaji kratkotrajnega zakupa počitniških nastanitev je bila sprejeta nova evropska direktiva o časovnem zakupu, ki bo nudila varstvo potrošnikom tudi v takšnih primerih. Direktiva bo  prenesena tudi v našo zakonodajo s spremembo Zakona o varstvu postopka, ki je že v zakonodajnem postopku.

Potrošnikom, ki ne želijo sodelovati v prodajnih akcijah raznih podjetij, ki jih izvajajo pod krinko anket, odsvetujemo sodelovanje v telefonskih anketah, če se kličoča oseba ne predstavi razločno z imenom in priimkom ter ne navede podatka o naročniku ankete (o podjetju) in namenu anketiranja.

Člani lahko več informacij dobite na našem svetovalnem telefonu ali pošljete elektronsko sporočilo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA