Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Turizem
Turizem
20. maj 2020

V zvezi s problematiko odpovedi pogodb o potovanju zaradi COVID-19 in pravico potrošnikov do vračila vplačanih zneskov je Evropska komisija dne 13.5.2020 izdala priporočilo državam članicam. V njem je izpostavila, da morajo države ohraniti pravico potrošnikov do vračila vplačanih zneskov skladno z obstoječo zakonodajo, po kateri morajo organizatorji potovanj vplačane zneske vrniti v roku 14 dni od odstopa od pogodbe. Sprejem dobropisa (vrednotnice) pa mora biti za potrošnika prostovoljen. Da bi se potrošniki raje odločili za vrednotnice, bi morale imeti vrednotnice v priporočilu navedene značilnosti in zagotovljeno varnost pred plačilno nesposobnostjo.

Zadnja sprememba zakonodaje v Sloveniji temu ni sledila in je potrošnike, ki se ne strinjajo z vrednotnico, prisilila v brezobrestno kreditiranje organizatorjev potovanj. Poleg tega vrednotnice ne izpolnjujejo kriterijev iz priporočila Evropske komisije.

Zato smo Vlado RS in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pozvali, naj priporočilo Evropske komisije z dne 13.5.2020 temeljito preuči in oblikuje ustrezne spremembe zakonodaje, ki naj bodo v skladu s priporočilom Evropske komisije.

Preberite dopis v celoti

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA