Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Turizem
Turizem
23. januar 2020

V zadnji sodbi je avstralsko zvezno sodišče potrdilo, da je spletna platforma za iskanje nastanitve Trivago vsaj od decembra 2016 dalje zavajala potrošnike, ki so na tej platformi iskali nastanitev. Trivago je namreč pri rezultatih iskanja upošteval predvsem višino provizije, ki so jo platformi plačevale posamezne spletne strani oziroma ponudniki nastanitev, da bile s tem čim višje med rezultati iskanja, medtem ko je potrošnikom rezultate iskanja prikazoval kot najugodnejšo ponudbo.

Potrošniki so bili zavedeni tudi pri oglaševanju cen, saj je spletna stran pri posamezni sobi prikazovala prečrtane cene, pod njimi pa domnevno znižane cene, čeprav se cene pogosto sploh niso nanašale na enak tip sobe (prečrtana cena je bila na primer cena bolj luksuzne sobe v istem hotelu).

Domnevno ugodne cene in ponudbe v resnici zato pogosto sploh niso bile najbolj ugodne.

Ker gre za spletno stran, ki jo uporabljajo potrošniki po vsem svetu, tudi pri nas, je odločitev pomembna. Predvsem lahko služi kot opozorilo številnim spletnim platformam, ki delujejo na podobnih principih.

Ob tem potrošnikom svetujemo, naj izbrano nastanitev preverijo na različnih platformah in po možnosti tudi neposredno pri ponudniku nastanitve. Le na ta način se lahko prepričajo, ali je posamezna ponudba za njih ugodna ali ne.

favicon Preberite tudi: Uporabljajte jih z dobršno mero previdnosti - Pregled trga spletnih ponudnikov turističnih namestitev

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA