Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Turizem
Turizem
23. december 2019

Evropska komisija in nacionalni nadzorni organi so dosegli dogovor s spletno platformo Booking.com, ki se je zavezala, da bo spremenila način predstavljanja svoje ponudbe, popustov in cen za potrošnike. Spremembe bodo potrošnikom omogočile preglednejšo primerjavo ponudbe namestitev.

Platforma Booking.com se je zavezala, da bo najkasneje do 16. junija 2020 izvedla spremembe, po katerih bo jasno razvidno:

  • da se vsaka izjava nanaša le na ponudbo na platformi Booking.com;
  • da ponudba ni časovno omejena, če bo po tem še vedno na voljo ista cena; 
  • kako so rezultati razvrščeni in ali so plačila ponudnika nastanitve družbi Booking.com vplivala na njegov položaj na seznamu rezultatov; 
  • kdaj primerjava cen temelji na različnih okoliščinah (npr. datum bivanja) in ne predstavi te primerjave kot popusta; 
  • da primerjave cen s popusti predstavljajo dejanske prihranke (npr. z navedbo podrobnosti o standardni ceni, ki se upošteva kot referenca); 
  • kakšna je skupna cena, ki jo bodo morali plačati potrošniki (vključno z vsemi neizogibnimi stroški, pristojbinami in davki, ki jih je mogoče razumno izračunati vnaprej); 
  • katera namestitev ni več na voljo in to na mestu v rezultatih iskanja, ki ustrezajo iskalnim merilom; 
  • kdo ponuja namestitev – privatni ponudniki ali podjetja.

Didier Reynders, Komisar za pravosodje in potrošnike: "Vsa podjetja, ki želijo poslovati na skupnem evropskem trgu, morajo spoštovati visoke standarde zaščite potrošnikov. Pomembno je, da vodilno podjetje kot je Booking.com upošteva svoje obveznosti in opusti manipulacije kot je npr. prevzeta razvrstitev glede na to, ali je podjetje za visoko uvrstitev med zadetki plačalo. Evropska komisija in nacionalni nadzorni organi bodo še naprej spremljali potovalne platforme z namenom zagotavljanja poštenega spletnega okolja."

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA