Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Letalski prevoz
Letalski prevoz
04. oktober 2019

Zaradi stečaja Adrie Airways ste se številni potniki znašli v težavah. Ker so situacije različne, smo zbrali nekaj predlogov, kako ravnati oziroma na koga se obrniti.

Potniki, ki ste kupili zgolj letalske vozovnice:

  • preverite, ali imate sklenjeno zavarovanje za odpoved leta;
  • ob plačilu s kreditno kartico pri svoji banki, ki je izdala kartico, čimprej preverite, kako se uveljavlja t.i. 'chargeback' postopek, ki imetniku kartice omogoča povračilo denarja, ker storitev ni bila oziroma ne bo izvedena;
  • če ste vozovnico kupili prek agencije (fizične ali spletne), se pozanimajte, ali vam agencija omogoča vračilo denarja ali poišče alternativni let
  • če ste vozovnico kupili preko druge letalske družbe, ki ima deljen let z Adrio (codeshare), se obrnite na to letalsko družbo;
  • če ne boste uspeli najti rešitve, prijavite terjatev do Adrie v stečajnem postopku (rok je 3 mesece od oklica o začetku stečajnega postopka).

V kolikor je let del turističnega potovanja, pa se uporabljajo določbe Zakona o varstvu potrošnikov v zvezi s paketnimi potovanji, zato se obrnite na potovalno agencijo oziroma organizatorja potovanja, ki je odgovoren za izvedbo potovalnih storitev ter poiščite ustrezno rešitev.

Če boste naleteli na težave s tujim ponudnikom (letalska družba, banka, agencija, …), se lahko po pomoč obrnete na Evropski potrošniški center, v Sloveniji pa je za nadzor nad Zakonom o varstvu potrošnikov pristojen Tržni inšpektorat.

Člani ZPS lahko za pomoč pokličejo Svetovalno pisarno ZPS - vsak delavnik med 13. in 15. uro.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več