Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Letalski prevoz
Letalski prevoz
19. junij 2018

Evropska Komisija je objavila osveženo črno listo letalskih prevoznikov, ki ne izpolnjujejo mednarodnih varnostnih standardov in zato zanje veljajo prepoved letenja ali druge omejitve delovanja znotraj Evropske unije.

S seznama je umaknila vse letalske družbe iz Indonezije, ker se je letalska varnost v državi izboljšala. Poleg tega je Eurocontrol v skladu s prizadevanji EU za večjo varnost evropskega zračnega prostora s uvedel nov sistem za preprečevanje vstopa letal, ki ne ustrezajo varnostnim standardom, v evropski zračni prostor. 

favicon Težave z zamudo letala, odpovedjo leta ali izgubljeno prtljago? Preverite vaše pravice!

Violeta Bulc, Komisarka za transport: "Črna lista letalskih prevoznikov je pomemben instrument zagotavljanja najvišjih standardov varnosti v evropskem letalskem prometu. Veseli me, da smo iz seznama tokrat lahko izbrisali vse indonezijske letalske prevoznike. To je dokaz, da naši ukrepi in pomoč delujejo."

Trenutno velja prepoved letenja na evropska letališča za 120 letalskih družb.

  • 114 prevoznikov iz 15ih držav zaradi pomanjkljivih standardov o varnosti letalskega prometa v teh državah;
  • Šest posameznih letalskih prevoznikov, ker ne zagotavljajo ustrezne varnosti: Avior Airlines (Venezuela), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Blue Wing Airlines (Suriname), Med-View Airlines (Nigeria) in Air Zimbabwe (Simbabwe).

Črna lista ni le učinkovit ukrep za zagotavljanje varnosti v letalskem prometu, ampak je tudi v pomoč in motivacijo letalskim družbam, da zagotovijo primerne varnostne standarde.

favicon Preverite seznam, še posebej, če potujete z letalom izven EU.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA