Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Letalski prevoz
Letalski prevoz
15. junij 2016

Evropska komisija je sprejela smernice za lažje uveljavljanje pravic letalskih potnikov v Evropski uniji. Smernice dodatno pojasnjujejo obstoječa pravila o pravicah letalskih potnikov in lajšajo njihovo izvajanje v korist vseh potnikov v letalskem prometu.

Gre za enega izmed ukrepov Letalske strategije za Evropo, ki jo je Komisija sprejela v decembru 2015, z namenom krepitve konkurenčnosti evropskega letalstva in vzpostavljanja najvišjih standardov. Evropska pravila o pravicah letalskih potnikov so sicer med naprednejšimi v svetu in ponujajo visoko stopnjo zaščite letalskih potnikov v primeru nepredvidenih okoliščin (zavrnitev vkrcanja, odpoved leta, zamude...).

Smernice bodo v pomoč potnikom, letalskim družbam in pristojnim organom, ki skrbijo za to, da enotna pravila v državah članicah dosledno uporabljajo. Povzemajo obstoječo prakso Sodišča Evropske unije in prispevajo k vzpostavitvi enotnih praks. Posebnega pomena so:

  • pravica do odškodnine za več kot 3 ure poznejši prihod na destinacijo,
  • pravica do odškodnine za zamujen povezovalni let, ki povzroči bistveno kasnejši prihod na destinacijo,
  • izredne okoliščine: letalski prevozniki se v določenih primerih (npr. tehnične pomanjkljivosti) ne morejo sklicevati na izredne okoliščine in se izogniti plačilu odškodnine,
  • ukrepi, ki jih je potrebno sprejeti, če pride do izrednih razmer.

Smernice predstavljajo začasen ukrep v obdobju do začetka veljavnosti nove zakonodaje o pravicah letalskih potnikov, ki jo je Komisija predlagala leta 2013. Postopek sprejemanja nove zakonodaje je še v teku.

Potrošnikom je že nekaj časa na voljo tudi mobilna aplikacija, s katero si lahko pomagate pri razumevanju pravic, ki jih imate kot letalski potnik.

 

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več