Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Letalski prevoz
Letalski prevoz
01. februar 2013

Pravice potnikov v letalskem prometu so dobile z dvema novima odločbama sodišča nov zagon.

Letalski prevoznik Ryanair
Evropsko sodišče je odločilo, da mora ta nizkocenovni prevoznik povrniti potnici stroške prehrane, transporta in namestitve, ki jih je imela zaradi odpovedi leta zaradi izbruha islandskega vulkana leta 2010. Rayanair se je skliceval na dejstvo, da gre za višjo silo in "tako zelo neobičajne okoliščine" da v tem primeru potnikom ni potrebno nuditi asistence in povrniti stroškov, ki so jih imeli zaradi odpovedi leta. Evropsko sodišče je utemeljitve prevoznika zavrnilo s pojasnilom, da v zakonodaji niso določene "zelo neobičajne okoliščine", prav tako pa dolžnost povrniti stroške ni časovno omejena. Tožbo je namreč vložila potnica, ki je na drug polet morala čakati kar teden dni, ob tem pa je nastalo za nekaj več kot 1.300 € stroškov namestitve in prehrane.

Ryanair se je na odločitev že odzval s stališčem, da bodo poleti v EU zaradi tega postali dražji, saj lahko letalske družbe stroške odškodnin in nadometil prevalijo zgolj na potnike.


Agencija Thomas Cook
Sodišče v Veliki Britaniji je v primeru potnika, katerega polet je bil leta 2009 preložen za 22 ur, agenciji Thomas Cook naložilo, da mora potniku plačati odškodnino. Agencija se je več let sklicevala na to, da polet ni bil odpovedan, ampak zgolj preložen, zato evropska pravila v primeru odpovedi leta zanje ne veljajo. A lani oktobra je Evropsko sodišče razsodilo, da so potniki upravičeni do odškodnine tudi v primeru zamude leta, to pravico pa lahko zahtevajo tudi za nazaj, za vse primere od 17.februarja 2005. Na osnovi tega je sodišče razsodilo v korist potnika in mu prisodilo približno 800€ odškodnine.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA