Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Turizem, prevoz
Turizem, prevoz
21. junij 2019

Pregledali smo spletna mesta turističnih agencij in med gotovinskimi popusti ter plačili na obroke našli tudi novost – izposojo denarja prek mobilne aplikacije Leanpay. Zadolževanja za dopust ne priporočamo, opozarjamo pa tudi na dodatne stroške, ki jih boste lahko imeli pri izposoji denarja, obročnih plačilih in plačilih s karticami.

S popusti le do manjših prihrankov
Nekatere agencije ponujajo od dva do štiri odstotke gotovinskega popusta, če celoten znesek poravnate pred odhodom, ponekod je treba to storiti vsaj en mesec prej. Gotovinski popust praviloma velja tudi za bančna nakazila, ne pa za plačila s karticami, ki za agencije pomenijo dodaten strošek, ki jim ga zaračuna banka. Dobite lahko tudi družinske popuste in popuste za otroke, mladoporočence, študente in dijake ter članske popuste. Cenovnih ugodnosti ne ponujajo vse agencije, tiste, ki jih, običajno ceno znižajo le za nekaj odstotkov, a se jih vseeno splača izkoristiti. Če ste časovno in geografsko prilagodljivi, lahko nižjo ceno dobite s ponudbo last-minute, pa tudi s first-minute, če svoje počitnice načrtujete več mesecev vnaprej.

Plačila pred odhodom
Akontacija praviloma znaša 30 odstotkov celotnega zneska, višja je v primeru, da je do odhoda malo časa. Preostanek poravnate teden ali dva pred odhodom. Pri turističnih agencijah Sonček in Potuj nekam ponujajo brezobrestno obročno plačilo s položnicami, pri čemer morate zadnji obrok poravnati najpozneje 15 oziroma 10 dni pred odhodom. Beseda brezobrestno se nam zdi odveč, saj (upamo, da) za obročno predplačilo agenciji nihče ne bi plačal obresti. Možnost je morda zanimiva za tiste z manj samodiscipline, ki bi denar drugače zapravili in jih položnice prisilijo k plačilu. Plačila s karticami omogočajo praviloma vse agencije, a niso povsod brezplačna – pri turistični agenciji Potuj nekam vam bodo zaračunali administrativni strošek v višini 1,5 odstotka od vrednosti plačila.

Možnosti financiranja, če za dopust nimate dovolj denarja
Če imate kartico z odloženim plačilom, ki omogoča obročno plačevanje, jo lahko uporabite tudi za plačilo turističnega aranžmaja, če vaš prosti limit zadošča za plačilo celotnega zneska. Preverite, ali in koliko vam za obroke zaračuna izdajatelj kartice, dodaten znesek pa si vzamejo tudi nekatere agencije. Potuj nekam za obročno plačilo s kartico NLB zaračuna 1,5 odstotka zneska in 2 evra na obrok, za plačila z Diners kartico pa najmanj 3,6 odstotka, odvisno od števila obrokov. Pri agenciji Potepuh je administrativni strošek za obročno plačevanje NLB 3 evre na obrok, za Diners pa 3 odstotke zneska. Pri agenciji Odisej je za plačilo na obroke s kartico treba plačati dodatno prijavnino: za kartico NLB 10,8 evra za 6 obrokov in 24 evrov za 12 obrokov, za Diners kartico 5 odstotkov vrednosti za 6 obrokov in 8 odstotkov za 12 obrokov, za preostale kartice pa od 3 do 8 odstotkov.

Plačilo z Moneto omogočajo pri Relaxu in je morda zanimivo za cenejše izlete, saj ima večina uporabnikov limit postavljen pri 55 evrih. Če vaša banka ponuja čeke, jih lahko uporabite pri agencijah Palma in Marco Polo.

Kredit ponujajo pri Relaxu in agenciji Tu in tam. Relaxovega lahko dobijo člani njihovega kluba – članarine ni, prav tako ni stroškov odobritve in zavarovanja kredita, obrestna mera je odvisna od števila obrokov in je ugodna pri manjšem številu, pri večjem pa doseže tudi deset odstotkov, kar je veliko. Kredit Tu in tam vsebuje tako stroške odobritve kot tudi stroške zavarovanja, obrestna mera pa je visoka, in sicer 7,5-odstotna za do 12 obrokov in 8-odstotna za do 36 obrokov.

Agencija Sonček je kreditni posrednik za Leanpay, d. o. o., ki ponuja kredite prek mobilne aplikacije. Strošek ocene rizika je štiri odstotke, obrestna mera pa je 6,95-odstotna, kar je primerljivo z dražjimi bančnimi hitrimi krediti. Ocena kreditne sposobnosti po našem mnenju ni ustrezna, saj uporabnik ne navede mesečnih izdatkov, temveč le prihodke in kreditne obveznosti. Postavlja se tudi vprašanje vpogleda v informacijski sistem Sisbon, ki je glede na informacije na spletnem mestu Leanpayja opravljen pred osebno identifikacijo uporabnika, kar omogoča zlorabe in nepooblaščene vpoglede v občutljive osebne podatke. Za pojasnilo smo prosili podjetje Leanpay in ministrstvo za gospodarski razvoj, od koder so nam že odgovorili in pritrdili našim razmišljanjem o oceni kreditne sposobnosti, vprašanje pa posredovali na tržni inšpektorat. Leanpayevega odgovora v treh tednih, odkar smo jim pisali, še nismo prejeli. O njihovem odzivu in mnenju tržnega inšpektorata vas bomo obvestili na spletnem mestu www.zps.si.

Če se odločate za kredit za počitnice, kar vam sicer odsvetujemo, ponudbe primerjajte med seboj – kredite enakih zneskov in ročnosti primerjate po efektivni obrestni meri EOM ali skupnem znesku, ki ga boste morali plačati.

Avtorica: Alina Meško

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA