Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Oprema in tekstil
Oprema in tekstil
04. september 2019

Flomastri so priljubljeno pisalo pri otrocih, predvsem za barvanje večjih površin. A ustvarjalnost malih nadobudnežev, kot vemo, ne pozna meja in črnilo flomastra se hitro znajde marsikje, tudi na koži ali v ustih.

Na tokratnem testu smo zato poleg kakovosti preverjali tudi vsebnost morebitnih škodljivih snovi v držalu in črnilu flomastrov. Trije izmed 14 izdelkov so za ta del testa prejeli oceno nezadovoljivo. Dobre flomastre lahko kupite za manj kot dva evra. Preverite!

Carioca Joy
Eberhard Faber Doppelfasermaler
Faber-Castell Grip Filzstifte
Giotto Turbo Color
Giotto Turbo Maxi
Ikea Måla
Jolly Superstars One
Maped Color'Peps Jungle
Pelikan Colorella Star
Pepco My School
Primo Pennarelli
Spar Creative Fasermaler dick & dünn
Stabilo Power
Staedtler Noris Club Doppelfasermaler


Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti.

Kako smo testirali?

Tehnične značilnosti in kakovost (70 odstotkov skupne ocene): širina črte v mm (izmerjeno; enojna/dvojna konica), kakovost pisanja, dolžina črte (30 m), odpornost konice proti padcem, kotaljenje, trdnost držala, pralnost črnila z oblačil, pralnost črnila s plastičnih prtov 

Vsebnost nevarnih snovi (30 odstotkov skupne ocene): PVC v držalu flomastra, PVC v embalaži, (težke) kovine v črnilu, azobarvila v črnilu, konzervansi (izotiazolinon) v črnilu, organska topila v črnilu, policiklični aromatični ogljikovodik (PAO) v držalu


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več